6 faktov o prerezávaní mliečnych zúbkov

Redakcia | 19. apríl 2017
prerezavanie zubkov

Prerezanie prvého zúbka je pre rodičov významným časovým medzníkom. Bezzubý úsmev dieťatka viac neuvidia a v krátkom čase sa už budú prerezávať všetky ďalšie zúbky.

Šesť faktov o prerezávaní zúbkov

1. Prvý zub sa u väčšiny detí prereže medzi šiestimi a ôsmimi mesiacmi.
2. Zuby sa obyčajne prerezávajú v pároch.
3. V mliečnom chrupe sa ako prvé väčšinou prerezávajú dolné stredné rezáky (1), nasledujú horné stredné (1) a horné bočné rezáky (2), potom dolné bočné rezáky (2), prvé stoličky (4), až po nich očné zuby (3) a nakoniec druhé stoličky (5).
4. Hoci rodičia si obyčajne spájajú  „prerezávanie zúbkov“ s  niekoľkými dňami nepohodlia a opuchnutými ďasienkami pred prerezaním, vývoj zúbka sa začína  už v  lone. Dočasné alebo tzv. mliečne zuby sa začínajú vyvíjať v priebehu piateho mesiaca tehotenstva a pomaly, ako vaše dieťa rastie, rastú zároveň s ním.  Až kým zuby nenarazia na ďasno a nepotrebujú sa cez neho dostať von, dieťa ich rast vôbec nepociťuje.
5. Dieťa má zvyčajne plný mliečny chrup v počte 20 zubov vo veku troch rokov.
6. Trvalé zuby začnú nahrádzať mliečne, keď bude mať dieťa štyri až šesť rokov. Čím neskôr sa prerezávajú mliečne zuby, tým neskôr nastáva aj ich výmena za trvalé zuby.

Príznaky prerezávania zúbkov

Väčšina detí počas prerezávania zúbkov vo zvýšenej miere slintá a reaguje podráždene.

Menej častými príznakmi sú:

  • Podráždenie oblasti okolo  úst dieťaťa následkom neúmerného slintania – pomôže časté jemné utieranie (nie šúchaním, iba priložením) a ochranný krém na pokožku. 
  • Opuchnuté ďasno  alebo zvýšená citlivosť na horúce alebo chladné jedlá.
  • Ťažkosti počas spánku – nepokojný spánok spojený s častým prebúdzaním
  • Modrastočervený pľuzgier na ďasne, zvaný hematóm, ktorý môže trochu krvácať, keď sa zub prerezáva.  Navštívte lekára, ak má dieťa pľuzgier viac ako týždeň a zub sa cez neho neprerezal
  • Soplíky, výtok z nosa
  • Teplota (nemala by presiahnuť 38 °C, v opačnom prípade nebude pravdepodobne súvisieť s prerezávaním zúbkov).
  • Mierne vodnatá stolica.

Pozor! Veľa rodičov viní prerezávanie zúbkov  za horúčku a hnačku, ktoré však môžu byť i príznakmi vírusovej choroby. Štúdie uverejnené v časopise Pediatrics v roku 2000 dokázali, že väčšinou sa rodičia v uvedených príznakoch (horúčka, hnačka) mýlia a tieto príznaky často nesúvisia s prerezávaním zúbkov.

Dobrá rada: Akékoľvek príznaky, ktoré pripisujete prerezávaniu zúbkov, by mali prejsť počas  niekoľkých hodín. Ak sa tak nestane, dieťa môže byť choré, preto určite nič nepokazíte, ak upozorníte na pretrvávajúce príznaky vášho pediatra. 

Ako pomôcť uľaviť dieťaťu od bolesti

Najhoršie na prerezávaní zúbkov je pre rodiča to, že vidí, ako sa dieťa trápi, a nevie, ako mu pomôcť.

Toto by mohlo zabrať:

  • Krúžok na prerezávanie zubov (hryzadlo): Mäkký plastický alebo plnený tekutinou. Niektoré sa dajú dať do chladničky (nie do mrazničky) a špeciálna schladená tekutina vo vnútri príjemne chladí opuchnuté miesto a tlmí bolesť. Ale nedávajte dieťaťu nevhodné hračky, ktoré by mohlo pretrhnúť alebo prehrýzť.
  • Bezpečný, pevný netoxický predmet na žuvanie: Dokonca niečo také jednoduché ako kúsok vlhkej flanelovej látky môže pomôcť uľaviť vášmu dieťaťu.  Alebo tvrdé chlebové kôrky.
  • Masírovanie ďasienok v mieste prerezávania kúskom gázy alebo látky.
  • Citrónová šťava – čisto prírodný prostriedok pôsobí ako mierne anestetikum. Skúste ho naniesť na kúsok gázy a potrieť dieťatku ďasienka.
  • Gél na prerezávanie zúbkov: Ak nezaberajú predchádzajúce prostriedky, skúste po porade s lekárom použiť gél na prerezávanie zúbkov, ktorý dočasne umŕtvi boľavé ďasienka.

    Môže vás zaujímať:

    Ako...? (Dojča)
    Vzorový jedálniček dojčaťa
    Odkedy a akú vodu môžu piť dojčatá?

    Rady, tipy a odporúčania pre mamičky od lekárov a redakcie:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: