Starostlivosť o dojča: na toto nezabúdajte!

MAMA a ja | 3. august 2017

Odpovede na najčastejšie otázky v starostlivosti o dojčatá.

Ako zabrániť  pádu bábätka z postele alebo sedačky ?

V prvom rade je potrebná prevencia - zaistiť stály dozor a zátarasy, aby ste pádu predišli. Alebo dieťa nechajte ležať, obracať sa a liezť  na zemi (na deke, plienke a pod.). 

Dobré je však naučiť preventívne zliezť dieťa z postele či iného mierne vyvýšeného miesta. Hneď ako začne dieťa liezť a priblíži sa k okraju postele, postrkávajte ho tak, aby malo nožičky smerom von z postele a ak bude pokračovať v lezení týmto smerom, pomôžte mu, aby stále smerovalo nohami na podlahu a za Vašej asistencie mohlo zliezť na kolená na zem.

Opakujte to zakaždým, keď sa dieťa dostane k okraju postele a časom si samo zafixuje, že keď sa blíži k okraju, musí sa otočiť nožičkami von.

O niekoľko dní či týždňov mu to pôjde úplne bez problémov a za Vášho dozoru ho môžete nechať zliezať samo.

Pozor však na precenenie jeho schopností. Keď bude sústredené, bude zliezať zakaždým takýmto spôsobom, ale pri zaujatí hrou či niečím iným, resp. pri nejakej indispozícii sa stane nepozorným a zabudne na to, čo sa naučilo.

Preto, aj keď Vaše dieťa bez problémov túto zručnosť ovláda, nespúšťajte z neho oči, keď leží na vyvýšenom mieste.  

Pád bábätka na hlavičku. Čo robiť?

Ako kúpať dojča, ktoré sa bojí vody ?

Deti, ktoré nie sú rady vyzlečené a majú strach z veľkého priestoru, zvyčajne sa boja aj kúpania vo vani. Preto ak sa Vaše dieťa kúpania vo vani bojí, nespôsobujte mu zbytočný stres a  umývajte ho iným spôsobom.

Nahé ho zabaľte do veľkej osušky na Vašej posteli alebo prebaľovacom pulte a iba ho poutierajte navlhčenou bavlnenou alebo froté rukavicou či handričkou.

Bude dostatočne čisté a zvykne si aj na pocit vlhkosti. Vydržte takto minimálne mesiac a aj to najbojazlivejšie dieťatko trocha vyrastie a zabudne na strach.

Potom kúpte čo najmenšiu vaničku, do ktorej sa dieťa zmestí, naplňte ju malým množstvom vody a postupne  ho môžete začať privykať na kúpanie.

Začnite ho kúpať na mieste alebo v blízkosti miesta, kde ste ho umývali doteraz a za krátky čas zistíte, že má zrazu z kúpania radosť. Časom môžete vaničku premiestniť do kúpeľne a pridať viac vody.

Prečítajte si: Kúpeme sa vo vedierku

Ako predísť plienkovej dermatitíde ?

Plienkový zápal sa prejavuje najprv ľahkým začervenaním a miernym pálením, v ťažších prípadoch bolestivým zápalom s vyrážkami alebo pľuzgierikmi.

Ak používate bavlnené plienky, perte ich v automatickej práčke na  90° C alebo ich vyvarte (minimálne 20 minút). 

Používajte detské prášky alebo špeciálne mydlové bublinky. V závere ich poriadne prepláchajte čistou vodou,  resp. nechajte bežať pláchací program dvakrát za sebou, aby na plienkach nezostali zvyšky pracích prostriedkov.

Po vypratí alebo vyvarení ich vyžehlite, čím ich vlastne dokonale vysterilizujete. Jednorazové aj bavlnené plienky často vymieňajte, zadoček udržujte v suchu a nepoužívajte nohavičky z umelej hmoty, ktoré zabraňujú prepúšťaniu vzduchu.

Nechajte dieťatko bez plienok vždy, keď je to možné. Po každej stolici umyte dieťaťu zadoček a natrite ho na to určenou masťou.. Ak je zadoček náchylný na zaparenie, umyte ho aj pri každom prebaľovaní. 

Zadoček ako broskynka: STOP plienkovým nepríjemnostiam!

Ako zabrániť nadváhe bábätka?

Ak dieťa dojčíte, zvyčajne mu v prvom roku nehrozí problém s hmotnosťou. Veľa umelo živených detí však priberá po narodení veľmi rýchlo, takže sú už v prvom polroku tučné.

Niektoré mamičky to pokladajú za roztomilé, ale odborníci varujú pred nadváhou dieťaťa v prvom roku života, pretože k nej bude mať sklon aj v dospelom veku.

Preto pripravujte dieťaťu umelú výživu vždy presne podľa návodu. Ak pridáte viac umelého mlieka, dávate mu tým nielen viac kalórií, ale môžete mu spôsobiť aj problémy s trávením. Keď dieťa plače, pouvažujte, či nie je iba smädné.

Aj z umelého mlieka sa napije, ale nezahasí dostatočne smäd, preto si za chvíľu bude pýtať znova piť. Keď máte pocit, že je najedené, ponúknite mu iba  vodu alebo slabý detský čaj.

Nedávajte malému dieťaťu často ovocné šťavy, ani tie, ktoré sú určené deťom jeho veku. Aj keď sú niektoré bez cukru, obsiahnutý prírodný cukor má tiež kalórie a hlavne pri pití z fľaše neprospieva rastúcim zúbkom.

Okrem toho, odmalička tým dieťa zvykáte na sladkú chuť a sladké nápoje. Ak máte dieťa primeranej hmotnosti, ktoré je  aktívne a chcete mu spestriť stravu, podajte mu v poháriku 100% ovocnú šťavu zriedenú s vodou minimálne v pomere 1:3.

Bábätká s nadváhou začínajú loziť po štyroch neskôr!

Ako si udržať tvorbu mlieka pri dojčení?

Keď máte pocit, že vám tvorba mlieka začína stagnovať, dodržujte naše rady:

  • Dojčite dieťa, kedykoľvek sa vám zdá hladné.
  • Veľa odpočívajte aj cez deň, hlavne popoludní.
  • Odstriekavajte si mlieko hlavne po rannom kŕmení.

Najviac mlieka sa tvorí v noci a v prípade, že Vaše dieťa pomerne dobre spáva, budete mať mlieka ráno pravdepodobne viac, ako je schopné vypiť.

Keď si prsníky dôkladne vyprázdnite, vytvorí sa viac mlieka pre ďalšie kŕmenie a odstriekané mlieko môžete použiť večer, keď bude tvorba mlieka vo Vašich prsníkoch po celom dni dojčenia možno nedostatočná.

Ak si odstriekané mlieko zamrazíte,  pomôže Vám to, keď si budete chcieť niekde odskočiť a dieťa zveríte do opatrovania manželovi alebo inej osobe.

Veľa pite, pretože v období dojčenia potrebujete vypiť asi o jeden liter tekutín viac ako zvyčajne. Pite predovšetkým vodu, nesýtené minerálne vody, zriedené ovocné šťavy a slabé ovocné alebo bylinkové čaje (pozor, nie všetky sú pri dojčení vhodné). Vyhýbajte sa pitiu kávy (max. jedna šálka denne),  čierneho čaju a alkoholu.

Jedzte vyváženú a na živiny bohatú stravu. Ak je Vaša strava primerane výživná, aj  mlieko budete mať  kvalitné.

Nestresujte sa, stres spôsobuje pokles tvorby mlieka. Nech sa deje čokoľvek, momentálne je Vaša najdôležitejšia úloha poskytnúť vášmu dieťaťu kvalitnú výživu a veľa lásky.

Ako skladovať odstriekané mlieko?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: