7 najčastejších problémov s cumlíkom a dobré rady, ako sa ho zbaviť

Marianna Stanková | 21. apríl 2024
7 najčastejších problémov s cumlíkom a dobré rady, ako sa ho zbaviť

Rodičia po cumlíkoch väčšinou siahajú v momente, kedy je bábätko nepokojné a plače. Dieťa sa krásne utíši a rodičia majú chvíľu pokoj. Problém však nastáva vtedy, keď má dieťa približne rok a svojho najlepšieho kamaráta nie a nie sa vzdať.

Zbohom, náš „pomocník” cumlík

Cumeľ je skvelý pomocník, no veľmi zlý pán. Ale kedy je ten správny čas ho dieťaťu vziať a ako na to?

Malé dieťatko s cumlíkom v pusinke je rozkošné, no pokiaľ ho má v ústach ešte v troch rokoch, až také milé to už nie je. V tom momente treba zahájiť akciu – preč so „šidítkom“, a to čím skôr. Vzdať sa ho však môže byť veľmi náročné. Čím staršie totiž dieťa je, tým viac si spája tohto malého „pomocníka” s pocitom uvoľnenia a bezpečia. V ideálnom prípade sa ho vzdá samo, no väčšinou to také jednoduché nie je a rozlúčku s cumlíkom sprevádza plač, krik dieťaťa a vynervovaní rodičia. 

Cumlík: Krivé zúbky a problémy s rečou

Sanie je prirodzený reflex a deti ho používajú na upokojenie. Rodičia po cumlíkoch väčšinou siahajú v momente, kedy je bábätko nepokojné a plače. Dieťa sa krásne utíši a rodičia majú chvíľu pokoj. Problém však nastáva vtedy, keď má dieťa približne rok a svojho najlepšieho kamaráta nie a nie sa vzdať. Čím dlhšie totiž cumeľ cmúľa, tým väčšie je riziko, že mu ovplyvní rast zúbkov a správny tvar podnebia.

Podľa lekárov rodičia často podceňujú postavenie a zdravie mliečnych zubov, pretože sa uspokoja s tým, že zúbky aj tak vypadnú. Pritom ale zabúdajú, že postavenie trvalého chrupu závisí práve od postavenia mliečnych zúbkov. Pri cmúľavom pohybe dochádza k zasúvaniu spodnej čeľuste pod vrchnú. Pri častom a dlhodobom opakovaní sa horné zuby vysúvajú pred spodné a hryz dieťaťa sa deformuje.

Častou deformáciou zapríčinenou cumlíkom je aj skrížený hryz. A s tým súvisí aj ďalší problém, a to logopedický. Tým, že sa v ústach menia anatomické pomery (postavenie zubov aj jazyka), nastávajú ťažkosti s rečou a zlou výslovnosťou. Prirodzená pokojná poloha jazyka sa mení – jazyk je široký, bez napätia, leží na spodných zuboch a niekedy dokonca na spodnej pere. Takto oslabený jazyk potom komplikuje výslovnosť, obzvlášť výslovnosť sykaviek. 

Čo (ne)robiť, ak máte cumlík
Prečítajte si tiež:

Čo (ne)robiť, ak máte cumlík

Odúčanie od cumlíka: Pomaly alebo rýchlo 

V podstate existujú len tieto dve možnosti odúčania. Zatiaľ čo jedno dieťa sa s „kamošom” rozlúči zo dňa na deň a bez protestu, ďalšie je nervózne, plačlivé a zlostí sa. Pokiaľ patrí váš drobec do druhej kategórie, čaká vás vymýšľanie rôznych metód a stratégií, ako cumeľ z jeho blízkosti dostať. V každom prípade sa obrňte trpezlivosťou, pretože deti sa svojej „dudulky“ vzdávajú len veľmi ťažko.

Pri odúčaní je veľmi dôležité postupovať citlivo a trpezlivo. Vhodné je dieťa pomaly pripravovať na to, že cumlík mu vezmete – vynechávajte ho z určitých denných rituálov a ponúkajte dieťaťu príjemné a atraktívne alternatívy. Pamätajte, že cumeľ nie je liek na každú nepohodu. 

7 najčastejších problémov s cumlíkom a dobré rady, ako sa ho zbaviť

Vysvetľujte, diskutujte, komunikujte

Väčšie batoľa už pomerne dobre chápe, čo po ňom vlastne chcete. Ak plánujete odstavenie od cumlíka, dobre si všetko premyslite a načasujte. Vyvarujte sa stresujúcich období, ako je ďalší prírastok, zmena prostredia, či choroba. Dieťa by sa malo odučiť od cumlíka do jedného roka, pokiaľ ho má len v noci, najvyšší čas je približne v dvoch rokoch. Pokiaľ to ale nejde, nerobte žiadne násilné kroky. Je lepšie dieťa na celú vec pripraviť a vymyslieť kreatívne a bezbolestné riešenia, ako sa s cumľom rozlúčiť. Podľa psychológov je totiž vhodnejšie práve vedomé odúčanie od cumlíka.

7 najčastejších problémov s cumlíkmi

  1. Predčasné ponúknutie cumlíka môže u novorodencov pokaziť správnu techniku dojčenia. Nemusí ho úplne prerušiť, ale môže ho skomplikovať.
  2. Cumeľ zvyčajne dieťatko upokojí, ale môže ho aj rozrušiť, a to v momente, keď mu nečakane vypadne.
  3. Pamätajte, že rôzne rozkošné, krásne a štýlové šnúrky či retiazky nemajú na cumlíku čo robiť. Hrozí totiž nebezpečenstvo priškrtenia.
  4. Zvoľte radšej silikónové cumlíky, tie latexové sú po nejakom čase lepkavé a ťažšie sa udržujú čisté.
  5. Spadol mu na zem, šup s ním do pusy. Takto postupuje väčšina mamičiek, no nie je to práve vhodné. Vaše sliny totiž môžu obsahovať látky, ktoré by sa k dieťatku rozhodne dostať nemali. Určite nechcete nakaziť vášho drobčeka oparom a podľa najnovších výskumov mu môžete dokonca zapríčiniť vyššiu kazivosť zubov.
  6. Čím je dieťa staršie, tým poctivejšie sa držte hesla – všetko s mierou. Samozrejme, že to nebude jednoduché, ale každé odúčanie nesie so sebou isté ťažkosti, či ide o cumeľ, dojčenie či cmúľanie palčeka.
  7. Cumeľ môže ovplyvniť tvar chrupu a podnebia. Na deformáciu čeľuste potom nadväzujú ďalšie problémy – problémy s výslovnosťou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: