MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Veronika Kmetóny Gazdová | 14. máj 2024
MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Láska – kľúčové slovo, ktoré hrá hlavnú úlohu v tomto inšpiratívnom príbehu jednej mamy. Mamy, ktorej srdce bilo pre materstvo skôr, ako sa matkou reálne stala.

Romana Kiššová, známa aj pod menom ROuMY, je dnes úžasnou, milujúcou, pracujúcou mamou, ktorá je majiteľkou e-shopu Peneloppe, zakladateľkou vlastného vydavateľstva, no hlavne krásnym človekom s túžbou odovzdať zo seba ďalším to najlepšie. Jej príbeh chytá za srdce, preto pootvorme spoločne dvere do života jednej mamy, pre ktorú je najväčšou oporou jej milujúci manžel Pavol, víťazky našej ankety MAMA ROKA v kategórii Mama podnikateľka.

Napriek náročnej ceste za svojimi cieľmi, ktorá bola popretkávaná nejednou prekážkou, sa nevzdala a ide príkladom, že aj v živote vyjde po každej búrke slnko a v niektorých prípadoch aj s krásnou pestrofarebnou dúhou. A že zladenie materského a pracovného života sa nevylučuje, ale naopak, môže sa krásne dopĺňať a vzájomne obohatiť. 

Bola raz jedna mama

Na prvý pohľad krásna, usmievavá a šťastná mamina Romana, ktorá je aj naplno manželkou a zároveň podnikateľkou, nás víta s nádherným úsmevom. A tento pocit nám zostáva aj na druhý či ďalší pohľad. Človek, z ktorého cítiť pokoru, pokoj, šťastie, dobro. Aktuálne sa okrem starostlivosti o svoju rodinu stará aj o svoj e-shop a pracuje na svojich knižných projektoch. Preto hneď v úvode padla otázka, ako sa to všetko dokáže vtesnať do bežného dňa jednej ženy?

„Dni, kedy nemusím riešiť prácu a môžem byť iba mamou a manželkou sú pre mňa príjemným osviežením a odľahčením. Všetky maminky by asi súhlasili s výrokom, že už samotná kombinácia matky a manželky je dosť časovo náročná. Aj keď pracujem len pár hodín denne, je to niekedy u nás zaujímavé. Vždy sa však snažím zariadiť si to tak, aby bola dcérka spokojná. Aj keď milujem svoju prácu, ona je priorita číslo jeden,“ zdôrazňuje Romana, ktorá sa dnes pýši titulom MAMA ROKA v kategórii podnikateľka. 

Pri oznámení svojej nominácie v ankete mamou ešte nebola, čo ale potvrdzuje jej vieru, že všetko sa deje z nejakej príčiny a človeku všetko do života príde z nejakého dôvodu v pravý čas. „Nominácia prišla z redakcie v čase, keď som matkou fyzicky ešte nebola, a dokonca sa nemohlo tušiť ani to, že som v tom čase už bola tehotná s našou Júliou. Bola som skutočne dojatá, že Mama a ja ma takýto progresívny prístup a berú do úvahy aj ženy, ktoré sú matky zatiaľ iba srdcom,“ oceňuje Romana. Sama totiž dobre vie, že byť matkou nie je samozrejmosť. Byť matkou je podľa jej slov dar, na ktorý mnohé ženy čakali, alebo čakajú dlhšie, ako si vysnívali.

„Rovnako som bola prekvapená podporou svojho okolia a našich zákazníčok. Pre mňa je už samotný titul MAMA ten najkrajší na svete. MAMA ROKA podnikateľka už je level, o ktorom sa mi ani len nesnívalo. Takže posielam úprimné ďakujem všetkým, vďaka ktorým môžem mať doma túto krásnu sošku,“ dodáva držiteľka tohto krásneho ocenenia.

MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Cesta za snami jednej ženy

Odmalička túžila byť Romana mamou. Spomína si, že s bábikou sa hrala ešte ako desaťročná. Keď sa osudy dvoch pravých ľudí stretli a našla si svojho vysnívaného partnera, táto túžba v jej srdci ešte viac zosilnela. „Keď som bola tehotná po prvýkrát, myšlienky ma zaviedli práve k vytvoreniu spomienkovej knižky pre deti. Potom nápady pribúdali. Nejako si ma táto téma našla. A to, že naša cesta za bábätkom nebola zrovna ustlaná na ružiach, ma motivovalo začať riešiť aj tému neplodnosti a tehotenských strát,“ odkrýva svoje boľavé miesta Romana, ktorá sa snaží robiť na túto tému istú formu osvety, aby sa ženy, ktoré si týmto prechádzajú, necítili samy a aby sa spoločnosť naučila, ako na túto tému reagovať. A najmä, že pýtať sa: „kedy budeš mať dieťa?”, môže byť pre ženu veľmi bolestivá otázka.

Každá jedna tehotenská strata ju niečo naučila a niekam posunula. Berie to ako obrovskú životnú lekciu, ktorou si musela prejsť. Jej partner bol a stále je jej obrovskou oporou. „Boli časy, kedy som z ničoho nič dostala panic attack a musel ma držať v náručí, kým som sa neupokojila. Bolo to náročné obdobie, ale bolo to obdobie prebudenia a akejsi transformácie na úrovni ducha,“ zdôveruje sa. Predposledný potrat bol pre túto nesmierne silnú ženu najzlomovejší, kedy sa k strate bábätka pridali aj zdravotné komplikácie, ktoré Romanu takmer stáli život. V tejto zlomovej chvíli sa zmierila aj s možnosťou, že matkou sa možno nikdy nestane.

„Modlila som sa a vtedy na operačnom stole som si uvedomila, že aj môj život má zmysel a hodnotu už taký, aký je, s deťmi, či bez. To bol pre mňa veľký zlom. Prijať fakt, že možno nikdy nebudem mamou. Že aj vo dvojici sme rodina a vieme prežiť spolu krásny život. Toto uvedomenie  mi pomohlo to zvládnuť a verím, že nám pritiahlo do života aj našu milovanú dcérku,“ opisuje slová vnútorného ´oslobodenia´ statočná Romana.

„Život ma naučil nevzdávať sa. Keď cítim, že ma srdce niekam ťahá, idem si za tým. Už sa toľko nebojím zlyhania, lebo viem, že či už je to v živote alebo v pracovnej sfére, vždy je tu možnosť postaviť sa opäť na nohy a skúsiť to znova,“ hovorí s úprimnosťou v hlase sympatická mamina. Ako ďalej dodáva, kým sa dostala k e-shopu Peneloppe a založila si vlastné vydavateľstvo, skúsila množstvo projektov, ktoré nevyšli úplne podľa jej predstáv.  Ale doviedli ju až sem – k práci, v ktorej sa doslova našla. „Skromne vravím, že inšpiráciu nehľadám. Ona si vždy nájde mňa. Keď som sa profesionálne venovala hudbe, inšpiráciu som hľadala najmä v láske a liečení zlomeného srdca. Teraz som prešla do knižnej sféry a inšpiráciou je mi téma materstva. Odkedy mi do života prišla dcérka, táto téma vo mne rezonuje ešte viac,“ dodáva s tou najväčšou láskou.

Vo dvojici to ide lepšie 

Manžel Pavol je jej najväčšou oporou nie len v rodinnom živote, ale aj v jej pracovných projektoch. „On je ten, ktorý vždy s nadšením podporí môj nápad a motivuje ma dotiahnuť ho do konca. Sme zohraná dvojka. A každý máme úplne iné zmýšľanie. Ja sa venujem tvorbe nových projektov a vytvoreniu kreatívneho obsahu a on zase po práci nastaveniu kampaní a technickým veciam a plne ma podporuje v mojej emancipácii, kedy spoločne meníme aj nazeranie sveta na takýto model fungovania rodiny,“ vyzdvihuje úlohu svojho životného partnera Romana. 

To všetko, čím si musel tento ľúbiaci sa pár prejsť, ich zmenilo. Z kedysi energickej a bláznivej divožienky je dnes úplne iná žena. Jej slovami povedané, oveľa vyzretejšia, pokojnejšia, empatickejšia, zadefinovaná v úlohe matky, ktorá keď má chvíľku pre seba, rada medituje. „Ponáram sa do hlbín svojho podvedomia a uvoľňujem emócie, rodovú záťaž a zaužívané vzorce, ktoré mi už neslúžia. Rada by som k tomu inšpirovala aj iné ženy. Moje podvedomie bolo plné psychických blokov a dovolím si tvrdiť, že tie bránili predchádzajúcim tehotenstvám, aby boli úspešné. Verím, že hlavne pracovanie so psychikou mi pomohlo splniť si svoj sen o materstve a nielen ten,“ približuje svoje plány ich autorka. V tomto období má dokonca rozpísanú aj knižku na túto tému a verí, že v pravý čas uzrie svetlo sveta. 

MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Pracujúca mama – fikcia či realita?

Ako sa teda dá zladiť takýto harmonogram dňa mamy, ktorá sa okrem materských povinností venuje aj pracovným záležitostiam a svojmu podnikaniu? „Nesnažím sa dcérku vopchať do nejakých tabuliek. Riadim sa skôr svojou ženskou intuíciou a podľa toho prispôsobujem deň. Často si dcérka vyžaduje kontaktný spánok, takže niekedy postíhať všetko, čo by som chcela je nemožné. Každý deň sa snažím vybaviť objednávky a večer – ak ešte vládzem – sa sústredím na novú tvorbu,“ vysvetľuje svoj bežný deň Romana. Veľkou pomocou je aj pri bežných veciach mamina, švagriná a manžel.

Čo však zdôrazňuje je, že sa naučila požiadať o pomoc a zmieriť sa s tým, že je nemožné byť dokonalou biznis-mamkou. „Nie každý deň stihnem navariť obed a poriadok som u nás nevidela odkedy sa mi narodila dcéra. Šťastie rodiny je však pre mňa dôležitejšie ako vyluxovaná domácnosť,“ povzbudzuje svojou úprimnosťou Romana aj ostatné mamy. 

K téme podnikania a celkovo – téme pracujúcich mám sa venujeme s Romanou naozaj otvorene. V tomto kontexte má pocit, že mamy podnikateľky a pracujúce mamy sú v spoločnosti často vnímané negatívne a označované za karieristky. „O mne sa dokonca šírila klebeta, že si platím opatrovateľku, aby som si mohla riešiť biznis. Čo teda s pravdou nemá nič spoločné,“ hovorí. Romana o opatrovateľke pre svoju vymodlenú dcérku vôbec neuvažuje: „Na opatrovateľku sa necítim, no zároveň rešpektujem maminky, ktoré sa rozhodli využiť takúto formu výpomoci. Každá robíme najlepšie, ako vieme a sme pre svoje dieťatko tou najlepšou mamou na svete.“ Dieťa je pre Romanu, a určite aj pre iné pracujúce matky, vždy prioritou. 

Notebook a telefón sa snaží pred svojou dcérkou používať čo najmenej, ideálne, iba keď spí alebo je s babkou. Dokonca dcérka je súčasťou aj pracovných stretnutí. „Vďaka tomu, že ju naši pracovní partneri poznajú, vždy prispôsobia telefonáty a termíny podľa našej dcérky. Sú dni, kedy je toho na mňa veľa, absolútne nič nestíham a príde mi ľúto, že nemôžem riešiť iba „plienky, spánky a príkrmy”. Ale vesmír to tak chcel. Naša dcéra sa rozhodla prísť v čase, keď som mala biznis celkom rozbehnutý a nechcela som mu dať stopku. Všetko je tak, ako má byť,“ uzatvára hrdo túto tému Romana a dodáva, že každá žena pozná sama seba najlepšie a priznáva, že na „klasickej materskej dovolenke”, by sa asi ´zbláznila´.

„Preto, ak žena cíti, že sa chce okrem roly matky venovať aj niečomu inému, nech sa toho nebojí. Niekedy nie je jednoduché všetko zladiť, ale ak budete popri materstve robiť niečo, čo vás baví a napĺňa, myslím, že vám nehrozí syndróm vyhorenia. A ak chcete byť mamou na 100 % a odložiť kariéru na istý čas bokom, aj to je úplne v poriadku. Každá sme iná,“ dopĺňa s povzbudením všestranná Romana. 

MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Práca s pridanou hodnotou

A na čom aktuálne pracuje táto šikovaná žienka? V tomto období má rozpracovanú veselú poučnú rozprávkovú knižku pre deti.

„Celá knižka je písaná popri večernom dojčení. Vždy, keď dcérka zavrie oči, vytiahnem mobil a píšem. Uvidíme, kedy sa mi knihu podarí týmto tempom dokončiť, a taktiež čakám na naskladnenie mojej knižnej novinky Náš malý zázrak. Ide o ďalšiu spomienkovú knižku pre deti, ktorá má pre mňa veľmi výnimočný príbeh,“ vymenúva svoje projekty ich talentovaná autorka. Práve poslednú spomínanú – spomienkovú knižku začala nevedomky písať v deň, kedy zistila, že sa stanú rodičmi. Ráno otvorila Romana nový projekt a o pár hodín na to jej vyskočila vytúžená čiarka na tehotenskom teste. „V tej chvíli som vedela, že tento projekt musím dotiahnuť dokonca,“ dodáva a sprostredkúva pocity radosti z tohto okamihu. 

MAMA ROKA podnikateľka Romana Kiššová: Keď sa práca robí s najväčšou láskou

Zákazníčky jej často píšu, ako je cítiť, že knižky sú vyrobené s láskou, za čo je veľmi vďačná a rada. „Do každého projektu dávam kus svojho srdca a sú vytvorené z lásky k deťom. Keď som ešte nemala Júliu, často som sa vďaka spomienkovej knižke Z lásky sa zrodilo cítila ako taká „veľká mama“. Tešila som sa, že môžem byť aspoň takýmto spôsobom súčasťou jedinečného príbehu tisícok mamičiek a ich detí nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. A teraz sa teším ešte väčšmi, keď môžem vypisovať knižku pre svoju dcérku. Vyplnená nadobúda úplný nový rozmer,“ vysvetľuje svoj osobitý vzťah k jej vlastným dielam.

Podľa jej slov si cení každú ženu, každú mamu, každý príbeh, sny, ich napĺňanie a prežívanie cesty za ich dosiahnutím. „Vnímam to tak, že všetko v živote sa deje pre niečo. V rámci nejakého väčšieho plánu. Každá rana nás posúva ďalej, každá chyba nás niečo naučí a každé zlyhanie nás nasmeruje skúsiť to znova a vydať sa inou cestou. Keď sa obzriem späť, nemenila by som nič. Všetko do seba krásne zapadá. Všetko zrazu dáva svoj zmysel,“ dodáva Romana a zároveň priznáva, že aj v jej príbehu boli momenty, kedy to tak nedokázala vnímať, ale treba si uvedomiť, že žiadna búrka netrvá večne. „Či už je to v rodinnom, partnerskom alebo pracovnom živote. Všetkým prajem, aby sa dočkali svojej vysnívanej “dúhy”,“ povzbudzuje všetky ženy silná Romana. 

Aj váš príbeh môže osloviť a inšpirovať. Viac informácii na www. mamaroka.sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: