Ako dojčiť dvojičky - dobré rady a skúsenosti mamičiek

Petra Hladká | 9. december 2021
Dojčiť dvojičky

Znie ako science fiction, no opak je pravdou. Kŕmiť dvojičky či trojičky VAŠÍM materským mliekom je možné! Možno to nebude vždy ľahké, ale s trochou trpezlivosti sa to dá. A dokonca sa vám to môže aj páčiť.

Možno si spomínate na svoju kamarátku s jedným dieťatkom, ktorá sa s dojčením nevedela stotožniť a skončila s ním skôr, ako začala. Alebo vás zneistili poznámky okolia, že nakŕmiť z vlastných pŕs viac detí je nemožné. Možno ste bezradná po návšteve laktačnej poradkyne a po jej odchode sa cítite ako najneschopnejšia matka na svete. Ale nie ste!

Dať svojmu dieťatku vlastné materské mlieko je najviac, čo preň môžete urobiť, no pravdou je, že svet sa nezrúti, ak sa tak nestane. Chce to len čistú hlavu a trocha odhodlania. Ak vám v ceste za úspešným dojčením nestoja zdravotné problémy, ktoré dojčenie znemožňujú, pustite sa do toho. Spokojné bábätká vám za to stoja.

Najťažšie sú začiatky

Narodenie dvojičiek či trojičiek nebýva vždy idylické. Súvisí to s tým, že viacpočetné tehotenstvá sa zvyknú končiť skôr, deti sa rodia ako predčasniatka a vo veľkej miere cisárskym rezom. A práve tu problém s dojčením začína – predčasne narodené deti ešte nemusia mať vybudovaný sací reflex a dojčeniu, či skôr správnemu prisatiu, ich treba naučiť. Navyše, ak si bábätká musia ešte nejaký čas pohovieť v inkubátore, chýba aj priamy kontakt s matkou a prsník nahrádzajú špeciálne hadičky a fľaše. Vyzbrojte sa preto trpezlivosťou.  

„Moje trojičky som sekciou porodila vo štvrtok. Mala som problém sama so sebou a deti boli na neonatologickom oddelení na výhrevných lôžkach. Čakala som, že mi mlieko nejako samo „naskočí“, no moje prsia si akoby nevšimli, že deti sú už na svete. Až v nedeľu večer za mnou prišiel primár neonatológie s otázkou, či deťom nechcem začať dávať svoje mlieko. Až on mi povedal, ako na to – že si mám prsia najskôr masírovať a potom skúsiť odsávať. Všetko prebiehalo bez prítomnosti detí... Na druhý deň som odsala prvých 30 ml mlieka a cítila som sa, akoby som pokorila Mount Everest. Postupne sa mi tvorba mlieka zvýšila na 2 500 ml denne,“ opisuje rozpačité začiatky mama Petra.

Práve v takýchto prípadoch je veľmi potrebná pomoc zo strany nemocničného personálu. Realita je však väčšinou iná. „Laktačnú poradkyňu, ktorú som poprosila o pomoc, na oddelenie k mojim deťom nechceli pustiť a keď som k ním prišla sama, väčšinou boli dokŕmené z fľaše. Ponúkaný prsník teda, samozrejme, odmietali,“ dodáva trojmamina, ktorá sa však od možnosti kŕmiť deti vlastným mliekom nenechala odradiť.

Ako „rozbehnúť“ laktáciu

Starostlivosť o dvojičky je ťažšia v tom, že len máločo prebieha rovnako ako u vašich kamarátok s jedným dieťatkom. Je to práve preto, že tehotenstvo je zvyčajne kratšie, častejšie sprevádzané komplikáciami a oveľa častejšie sa končí cisárskym rezom. Ani popôrodná starostlivosť sa k tej „monodetnej“ veľmi nepribližuje. Len vo výnimočných prípadoch si môže matka bezprostredne po pôrode privinúť svoje dvojičky, nehovoriac o okamžitom priložení na prsník. Ak rodila sekciou, čakanie na mlieko trvá spravidla omnoho dlhšie (neraz sa dostaví až na 4. deň po pôrode). 

Ponúkame vám pár tipov, ako rozbehnúť laktáciu:

1. S odsávaním začnite hneď, ako to bude možné

Najprv si prsia masírujte od hrudníka smerom k bradavke. Ak ste slabá, požiadajte o to partnera. 

2. Priložte si dieťatko na holú hruď, ponúknite mu prsník.

Pri viacerčatách to možno nebude hneď, ale tzv. bonding má na tvorbu mlieka zázračný efekt aj v prípade, že dieťatko sa neprisáva k prsníku.

3. Pravidelnosť

Keď sa mlieko „rozbehne“, odsávajte každé tri hodiny. Áno, platí to aj v noci. Práve pravidelné odsávanie napomáha maximálnej tvorbe mlieka a vy dokážete nakŕmiť svoje dvojičky či dokonca trojičky.

4. Nezatracujte babské rady.

Vtáčie mlieko, vanilkový puding či rascová polievka môžu tvorbe mlieka naozaj pomôcť. Na bublinkovú napodobeninu hroznového nápoja však radšej zabudnite – v supermarkete si kúpte pravý mušt z bieleho hrozna. Pomôcť môže aj čierne pivo – samozrejme, nealkoholické.

5. Zvýšte príjem tekutín. 

Odborníci odporúčajú aj 3 litre. Ideálna je čistá voda. Vyvarujte sa bubliniek, ktoré neprospievajú bruškám bábätiek.

6. Jedzte kvalitné potraviny.

Nemocničná strava asi nebude pre čerstvú rodičku úplne najvhodnejšia. A to ani množstvom, ani zložením. Aj keď má každá žena iný metabolizmus, dojčením sa zvyšuje energetický príjem. Pri dvoch deťoch o približne 1 500 kalórií. Pozor na únavu – ženám uberá z chuti do jedla, čím sa následne zníži tvorba mlieka. 

7. Nezatracujte výživové doplnky.

Práve naopak, skúsenosti mamičiek hovoria jasne – doplnky výživy vo forme kapsúl s výťažkami rastlín benedikt lekársky a senovka grécka majú priamy vplyv na tvorbu mlieka. O tom, ktoré produkty sú pre vás najlepšie, sa poraďte s laktačnou poradkyňou ešte v nemocnici. 

8. Oddychujte, kým sa dá...

Znie to ako klišé, no až realita po návrate z nemocnice vás presvedčí o pravdivosti týchto slov. Je to jednoduché – nevyspatá a nervózna mama = nespokojné bábätká. Výsledok? Málo mlieka... Nedostaňte sa do tohto kolotoča a načas zabudnite na neumyté podlahy či špinavý riad. Tieto povinnosti prenechajte partnerovi či dobrej kamarátke. Vy sa choďte vyspať.

Na dojčenie sa pripravte! 

Prvé týždne po príchode z pôrodnice budete mať pocit, že nerobíte nič iné, len dojčíte. Ani v prípade, ak si mlieko „len“ odsávate, nie je situácia iná. Buďte pokojná, je to normálne a každá mamina viacerčiat tým prechádza. Je prirodzené, že váš deň sa začne deliť do trojhodinových intervalov ohraničujúcich jednotlivé kŕmenia. Deti rýchlo rastú a aj ich potreby sa menia. Užívajte si tieto chvíle, trvajú naozaj len pár mesiacov. 

Počas prvých týždňov po pôrode môže kŕmenie novorodencov trvať aj 50 minút. Postupne sa tento čas skráti na pätinu.

Na dojčenie sa pripravte ešte pred narodením detí. 

  • Zabezpečte si odsávačku. V prípade výlučného odsávania, investujte do elektrickej odsávačky na dve prsia.
  • Zadovážte si zošit, do ktorého si budete zapisovať časy kŕmenia, hmotnostné prírastky detí, množstvo odsatého mlieka ap.
  • Premyslite si, ako budete po návrate z nemocnice riešiť varenie a upratovanie. Nehanbite sa požiadať o pomoc rodinu či kamarátku. Na to, aby ste mali mlieko, potrebujete odpočívať.
  • Vyhľadajte vo svojom okolí laktačnú poradkyňu, ktorá má skúsenosti s tandemovým dojčením.
  • Hľadajte informácie na internete, v knihách a časopisoch.
  • Niet nad rady žien, ktoré si tým prešli. Pýtajte sa mamičiek dvojičiek či trojičiek, ako to vyzeralo u nich. Ak žiadnu nepoznáte, sociálne siete ponúkajú množstvo skupín, kde sa združujú mamičky viacerčiat. 
Pozor na stláčanie a masírovanie bradaviek počas tehotenstva v domnienke, že ich takto pripravíte na nápor súvisiaci s dojčením. Ich dráždenie môže spôsobiť nežiaduce kontrakcie maternice.

Mlieko pre dvoch?

Áno, znie to možno neuveriteľne, ale aj z vašich predností „predpôrodnej veľkosti A“ dokážete nakŕmiť aj tri deti. Mlieko sa tvorí na základe dopytu a ak sa nevzdáte hneď po prvých prekážkach, zvládnete to. To, že sú deti umiestnené v inkubátore, neznamená, že nemôžu byť kŕmené VAŠÍM materským mliekom. Väčšina pôrodníc svojim pacientkam pri pobyte v nemocnici zapožičiava manuálne odsávačky mlieka. V sterilnej miestnosti si potom mlieko odstriekavajú. 

Je normálne, že po prvých odsávaniach bude v odsávačke len pár mililitrov mlieka. O pár dní sa vaše prsia „rozbehnú“ a výsledkom budú plné brušká vašich drobčekov. 

Aj keď svoje deti možno nemôžete dojčiť od prvých dní ich života, dôležité je, že dostávajú vaše odsaté materské mlieko. Ak budete mať dosť síl a chuti, k dojčeniu sa dostanete neskôr. 

„Začínali sme tak ako väčšina predčasniatok. Odsaté mlieko som im nosila a to im spočiatku tieklo sondou cez noštek až do žalúdka. Potom prešli na fľašky a postupne sme skúšali dojčenie. Keď sme dosiahli oficiálny termín pôrodu, konečne som mohla skončiť s odsávaním. Tandemové dojčenie mi na začiatku nešlo, na to sme prešli, až keď sa vedeli posadiť. A odstavili sme sa úplne bez problémov, keď mali 2 roky a 3 mesiace,“ spomína mama Veronika.

Ani dojčenie trojičiek nie je utópia. Ak je materského mlieka pre všetkých málo, trojičkovské mamičky využívajú tzv. systém kolotoča – dve z detí nakŕmia materským mliekom a jedno umelým. Pri ďalšom kŕmení deti vystriedajú. Niet sa čoho obávať, kombinácia umelého a materského mlieka bábätkám neublíži.

Dojčiť spolu alebo osobitne?

Narodením dvojičiek sa spustí aj nekonečný kolotoč otázok, ako deti dojčiť. Tandemovo alebo každé osobitne? Nuž, je to individuálne a až čas ukáže, čo vám bude najviac vyhovovať.

Pre uľahčenie dojčenia využíva mnoho dvojičkových aj trojičkových mám metódu synchronizovaného kŕmenia. V praxi to znamená kŕmenie novorodenca vždy v čase, kedy sa už hladom ozýva jedno z detí (spravidla každé tri hodiny). Druhé (aj tretie) dieťa matka nakŕmi aj v prípade, keď ešte spinkajú. 

Nech si už vyberiete ktorýkoľvek spôsob kŕmenia, urobte si pri ňom pohodlie. Zainvestujte do vankúša na dojčenie a uľahčíte tým aj svojej chrbtici. 

„Mala som to šťastie, že moje deti sa všetky vedeli hneď krásne prisať, takže sme nemali nejaké ťažké začiatky. Aj keď v nemocnici mi dvojičky prikrmovali fľašou a s tým sme odchádzali i domov. Bolo mi povedané, že len máloktorá utiahne dvojičky... Ja som si však vzala do hlavy, že to zvládneme a postupne som prikrmovanie zrušila a už sme sa len dojčili na požiadanie – aj samostatne, aj tandemovo. Pri tandemovom dojčení bolo super, že silnejšia dvojička rozťahala mlieko i tej slabšej. Odstavili sa pred dvoma týždňami, keď som nastúpila do práce. Majú 3 roky a 2 mesiace. Boli „závisláčky,“ usmieva sa mama Svetlana.

Najčastejšia poloha na správne kŕmenie dvojičiek je bočná futbalová, no obľube sa teší aj poloha na chrbte či posediačky.  

Technika a polohy dojčenia
Prečítajte si tiež:

Technika a polohy dojčenia

Možnosti kŕmenia dvojičiek

Tandemovo

  • ideálna je futbalová poloha
  • pohodlné dojčenie uľahčí špeciálny vankúš
  • pomáha rozvíjať vzťahovú väzbu medzi dvojčatami
  • šetrí čas  

sobitne na požiadanie

  • vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti a obetavosti matky
  • každé dieťa má pozornosť matky „pre seba“
  • prehlbovanie vzťahovej väzby medzi matkou a dieťatkom

Nespornou výhodou tandemového dojčenia dvojičiek je fakt, že si pri tejto činnosti vedia navzájom pomôcť. V prípade, ak má jedno z detí slabší sací reflex, priložte si ho na prsník, v ktorom máte viac mlieka. Stimuláciou druhého prsníka silnejším jedákom, má druhé dieťa ľahší prístup k mlieku. Ľahko sa tiež môže stať, že deti si prsníky „rozdelia“ a každé z nich bude piť výlučne z toho svojho. 

Náš TIP: Ak si chcete uľahčiť nočné kŕmenie dvojičiek, nechajte ich spať vo svojej blízkosti. Deti budú pokojnejšie a vy sa lepšie vyspíte.

„Mojich drobcov som dojčila bezmála 30 mesiacov. Prvých 5 mesiacov boli plne dojčení a doteraz neviem, ako sa nám to podarilo. Obaja veľa zvracali a napriek tomu dobre priberali. Boli časy, keď som aj 20 hodín denne dojčila – hlavne, keď boli chorí... ale naučila som sa ich kŕmiť pri nosení, pri spaní a postupom času oboch naraz! Spali so mnou v posteli a tak som sa v noci len otáčala zo strany na stranu a dojčila,“ spomína mama Michaela.

dojčiť dvojičky

Málo mlieka?

Nenechajte sa odradiť nižšou tvorbou mlieka. To sa môže znížiť únavou, nesprávnym stravovaním alebo stresom. 

Medzi 3. a 5. týždňom a 3. a 5. mesiacom sa bábätká dostávajú do obdobia tzv. rastového špurtu a sú nervóznejšie. Ľahko to môže viesť k domnienke, že matka nemá dostatok mlieka a že bude jednoduchšie kŕmiť deti z fľaše.

Dojčenie je v hlave

Áno, pri viacerčatách je všetko iné. A ani dobre mienené rady laktačných poradkýň nie sú pri dvojičkách či trojičkách vždy namieste. Nestresujte sa tým, že niečo robíte inak, ako sa píše v múdrej knihe. Počúvajte svoju intuíciu. Vy ste matka a cítite, čo je pre vaše deti najlepšie. Ak sa vám nedarí dojčiť, svet pre to spadne. Mnohým dvojičkovým či trojičkovým mamám vyhovuje viac ako dojčenie kŕmenie odsatým materským mliekom. Jedno je isté, DOJČENIE JE V HLAVE a ak sa oň budete naozaj snažiť, vyjde to. A ak nie, garantujeme vám, že vaši drobci vás nebudú milovať o nič menej.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: