Na prechádzke s dvomi drobcami alebo Keď sú dvaja stále malí

Jana Guráňová | 8. december 2021
Kočík pre dvoch

Prvé bábätko býva väčšinou naplánované. Popri všetkých nových povinnostiach sa ale ľahko môže stať, že súrodenec pribudne do rodiny skôr, ako by si to možno rodičia priali.

I keď sa môže zdať, že vekový rozdiel dva, prípadne ani nie dva roky, je veľkou výhodou, nie vždy to tak je. Dieťa do dvoch rokov totiž často ešte vyžaduje pomerne veľa pozornosti a hlavne starostlivosti, nakoľko ešte nie je také samostatné. Aj bežné činnosti, ako sú prechádzky, sa v takom prípade môžu zmeniť na adrenalínový zážitok.

Niekedy mamička pri predstave prípravy oboch detí na pobyt vonku, najmä v zimných mesiacoch, radšej volí alternatívu „úniku“ a ostane doma. Ale aj v týchto prípadoch existuje niekoľko možností, ako si pobyt vonku môžete všetci traja užiť.

Šatky, nosiče, klokanky

Medzi mamičkami (ale už aj oteckami) je stále populárnejšie nosenie detí v šatkách či nosičoch. V našej a mnohých iných kultúrach ženy nosili deti práve kvôli tomu, aby mohli vykonávať aj iné bežné činnosti v domácnosti, na záhrade a inde. V prípade súrodencov s vekovým rozdielom menším ako dva roky je šatka či nosič naozaj praktickou pomôckou. Nielen preto, že môžete mať pod dohľadom obe detičky naraz. Niektoré šikovné mamičky zvládajú s dieťatkom v „batôžku“ aj bežné domáce činnosti, ktoré by v opačnom prípade asi museli počkať na neskorú večernú chvíľu. 

Výhodou je napríklad aj transport. V chladnejších mesiacoch môže byť chystanie sa na prechádzku naozaj náročné. Pri obliekaní batoľaťa, ktoré sa možno ešte len učí poriadne chodiť a následne novorodenca do všetkých vrstiev adekvátne počasiu sa zapotí nejedna mamička. V prípade nosenia novorodeniatka v šatke či nosiči stačí využiť vhodnú alternatívu nosičského oblečenia, ktoré je na trhu dostupné. Stačí vám jedna hrubšia bunda a aj následný kontakt telo na telo zabezpečí dostatok tepla.  Kočík môžete nechať pre staršie dieťa, ktoré sa počas prechádzky určite unaví. 

Niektoré mamičky  volia dokonca variant tandemového nosenia, kde je jedno dieťatko na chrbte a druhé vpredu. V prípade aktívneho batoľaťa to však môže byť vyčerpávajúce. Takéto dieťa už chce spoznávať svet okolo seba, no zároveň sa ešte rýchlo unaví. Preto pri nosení spolu s novorodencom musíte rátať s neustálym „nakladaním“ a „vykladaním“ dieťaťa zo šatky či nosiča dnu a von. Z môjho osobného pohľadu je v takomto prípade vhodnejšou alternatívou mať po ruke kočík, ktorý pohodlne odvezie aj nejaké tie plienky a oblečenie navyše.

Na trhu existuje množstvo rôznych pomôcok na nosenie detí. Nie všetky sú však tzv. ergonomické, čiže vhodné na správne a zdravé nosenie dieťatka. V prípade, že si chcete nosenie vyskúšať, určite odporúčam si o tom najskôr naštudovať aspoň základné informácie, prípadne sa poradiť so skúsenejšou mamičkou.

Súrodenecký kočík

Alternatívou transportu môže byť kočík, ktorý odvezie obe detičky. Máloktorá mamička by asi dokázala tlačiť naraz dva kočíky. V prípade súrodeneckého kočíka je konštrukcia uspôsobená na montáž vaničky alebo vajíčka pre novorodenca a športovej časti pre batoľa. Niekedy to však môže byť finančne dosť náročná záležitosť, najmä pri kvalitnejších kočíkoch. Vzhľadom k väčšej záťaži je konštrukcia o niečo robustnejšia a aj pri prevoze v aute musíte rátať s tým, že vám zaberie pravdepodobne celý kufor. Problém môže byť aj vo výťahu.

V zimnom období však môže byť práve takýto kočík praktickým pomocníkom. Pri prechádzkach v chladnom počasí máte istotu, že sú oba vaše poklady v teple a pohodlí. Kým menší si môže cestou pospať, staršieho unaví aj krátka hra v snehu a potom sa pekne odvezie domov. 

kočík pre dvoch

Prídavné sedadlo alebo mini board

Ako to býva, mladší väčšinou dedí po staršom súrodencovi. Ak už vo výbave kočík máte a do druhého sa vám nechce investovať, vhodným variantom môže byť práve prídavné sedadlo alebo „skejtík“, ktoré sa dajú jednoducho pripojiť ku konštrukcii kočíka. Tieto pomôcky by som ale odporučila pre deti staršie ako dva roky. Sedadlá sa už väčšinou nedajú polohovať. Je malá pravdepodobnosť, že dieťa si v ňom cestou aj zdriemne. Zo strany mamičky je potrebná aj väčšia šikovnosť, pretože po pripojení na konštrukciu sa s kočíkom manipuluje o niečo náročnejšie. 

Dajte na vlastný rozum

Možností na výber je naozaj dosť. Každému však môže vyhovovať niečo iné. Predstavy mamičiek bývajú často zidealizované kvôli sociálnym sieťam. Alebo dostanú množstvo rád zo svojho okolia. Niekedy však ani ten najlepší úmysel nefunguje. Hoci by ste rada nosili svoje dieťa, pretože to tak robí vaša kamarátka, nemusí to byť pre vás oboch to pravé orechové.

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že niektoré deti sú vyslovene antinosiace, iné zasa antikočíkové. Nájdite si to, čo bude pasovať práve vám a vašim deťom. Niekedy to môže byť aj šikovná babka či starká, ktorá si prechádzku s drobcami môže užiť s vami, alebo aj za vás. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: