Pomôže mame odsávačka? Materské mlieko vďaka pomocníčke

Veronika Kmetóny Gazdová | 1. december 2021
odsávačka na mlieko

Vedeli ste, mrazené materské mlieko sa môže použiť do polroka od jeho odsatia? Aké sú vaše skúsenosti s odsávačkami mlieka?

Mlieko od mamy je to najlepšie, čo môže dieťatko dostať. Je to ideálna tekutina namixovaná presne pre potreby daného dieťatka, má ideálnu teplotu a rovnako tak aj ideálne „servírovanie“. Dojčením dáva mama svojmu bábätku nielen potravu (nutritívne satie), ale aj blízkosť, bezpečie, upokojenie a všetko, čo nenutritívne satie prináša.

Existujú však pomôcky, ktoré mamám pomáhajú zabezpečiť materské mlieko pre svoje dieťa. Kedy po nich siahnuť, ako a podľa čoho si vybrať z ponuky na trhu? 

Na vlastnej koži - odsávačky na mlieko

Kristína (31), mama 2-ročnej Ninky:
„Bola som prvorodička, preto som sa ocitla pred novou životnou situáciou, emóciami, informáciami, zážitkami i povinnosťami. Už pred pôrodom som bola nastavená dojčiť, no nebolo to všetko také ideálne, ako si to človek predstavoval. Prišli problémy s prisatím, štrajky, pokles tvorby mlieka, poranenia prsníkov, do toho sa mi začala ozývať psychika a tak som siahla po odsávačke, aby som pri našej neľahkej ceste k dojčeniu neprišla o mlieko. Kým som sa s dcérkou „naladila“ na rovnakú notu, trvalo to štyri mesiace. Vďaka odsávačke som si ale udržala mliekotvorbu a dojčila som do Ninkiných 20 mesiacov, kým sa sama neodstavila. Som veľmi vďačná a hrdá na to, že sme to nevzdali a aj vďaka odsávačke dostala moja dcérka to najlepšie pre jej štart do života – materské mlieko.“ 

Olívia (28), mama 4-ročného Alexa a 7-mesačnej Agátky:
„Keď si spomínam na svoje prvé tehotenstvo, v termíne sa mi narodil krásny zdravý chlapček, ktorý sa prisal hneď po priložení ešte na pôrodnej sále. Dojčila som ho do takmer jeho troch rokov a vedome sme sa vtedy začali spoločne odstavovať, lebo som ho plánovala dať do škôlky a pracovať na ďalšom bábätku.  Ani tu nebol žiaden problém, Alex nastúpil do škôlky, ja som otehotnela a aj druhé tehotenstvo šlo hladko. Po narodení Agátky sme si na seba museli trošku zvyknúť. Mlieka som však mala teraz aj po jej nadojčení ešte na nakŕmenie dvoch hladošov a tak, aby mi neexplodovali prsníky, poradila mi kamoška zabezpečiť si odsávačku mlieka.

Každý večer preto po večernom kúpaní, dojčení a uspaní detí si odsajem mlieko do zásoby do mrazničky. Odvtedy sa mi častejšie podarí zaradiť si do programu svoje aktivity a viem, že aj keď odídem z domu, malá princezná nezostane hladná, pretože má moje mlieko kedykoľvek si oň požiada. Začala som ho tiež pridávať aj do prvých príkrmov a na moje mrazákové zásoby sa spolieham aj na obdobie, keď už toho mlieka nebudem mať až toľko.“ 

Veronika (36), mama 2,5-ročného Mária:
„Synček bol extrémne predčasne narodené dieťatko s viacerými komplikáciami a zdravotnými problémami. V nemocnici mi vysvetlili, že materské mlieko je v stave, v akom sa predčasniatka nachádzajú, to najlepšie, čo môžu dostať. Ale ako začať dojčiť „na diaľku“, keď moje dieťa bojuje v inkubátore o život a svoje zdravie? A tak som sa spoznala so svojou vernou kamarátkou odsávačkou, s ktorou to ťaháme spolu do dnes. Pravidelné napájanie sa 7 – 8-krát do dňa, vrátane noci, aby som neprišla o mlieko a udržala si mliekotvorbu, neustále obmedzovanie harmonogramu dňa, lebo musím odsávať, bolo miestami veľmi psychicky i fyzicky vyčerpávajúce.
Ale všetko sa dá zvládnuť, ak ide o moje milované dieťa. Je to o pevnej vôli, odhodlaní, podpore partnera, vytvorení si pevného a pravidelného systému a hlavne o kvalitnej odsávačke, vďaka ktorej dostáva môj synček materské mlieko už takmer tri roky.“  

odsávačka na mlieko

Kedy siahnuť po odsávačke?

Odlišné mamy, odlišné cesty k tomu najlepšiemu, ako sa postarať o svoje dieťatko i dôvody, kvôli ktorým si spomínané ženy zabezpečili odsávačku materského mlieka. Avšak cieľ každej bolo pomôcť zabezpečiť pre svoje dieťa materské mlieko. Preto sa odsávačka zvykne označovať ako pomoc pre mamu a jej bábätko, a nie ako prekážka v dojčení. 

Niektoré ženy si zakupujú odsávačku už ako súčasť povinnej výbavy do pôrodnice, iné sú k jej kúpe prirodzene nasmerované okolnosťami. Mamičky sa môžu s pomocou odsávačky a spolupráce s bábätkom úspešne rozdojčiť, odsávačke im môže pomôcť zvýšiť a udržať mliekotvorbu, taktiež vďaka zásobám odsatého mlieka aj umožniť mamine zaradiť k svojim povinnostiam starostlivosti o bábätko aj vlastný program či pracovné povinnosti mimo domu, ale aj predĺžiť obdobie kŕmenia dieťaťa materským mliekom aj po ukončení dojčenia.

Ako sa zorientovať v ponuke 

Ak žena siaha po odsávačke mlieka, bolo by potrebné si ujasniť dôvod, prečo ju potrebuje a aké má od nej očakávania, resp. aký účel bude plniť. Na trhu je bohatá ponuka tohto sortimentu a taktiež aj rozmanitá voľba pre výber príslušenstva. 

K základnej otázke patrí, či siahnuť po manuálnej alebo elektrickej odsávačke materského mlieka. Každá má svoje benefity, avšak ak hľadáme len krátkodobú pomocníčku na príležitostné odsatie, manuálna je prvou voľbou žien. Je skladná, nenáročná na údržbu a tieto druhy sú aj finančne dostupné. Elektrické odsávačky, ktoré sa pohybujú vo vyšších finančných hladinách, poskytujú pre ženu väčší komfort a väčšina z nich už ponúka možnosť nastavenia rôznej intenzity odsávania, ktorou si žena prispôsobí silu ťahu. Veľa elektrických modelov má tiež v základnom menu aj dvojfázový program odsávania, ktorý sa snaží autenticky nasimulovať satie bábätka. Z ponuky je možnosť vybrať si elektrickú odsávačku na jeden alebo dva prsníky.

K dispozícii sú aj profesionálne odsávačky mlieka, ktoré sa využívajú v nemocniciach a mamky si ich môžu zapožičať domov. 

Starostlivosť a odsávanie

Pri odsávaní je nutné myslieť aj na to, že nie všetky časti sú kompatibilné so značkami od iných výrobcov, preto ak sa rozhodneme pre dokúpenie ďalších komponentov k odsávačke, ako sú náhradné fľaše, cumlíky, prsné nadstavce a pod., mali by sme siahať po jednej značke, prípadne si vopred zistiť kompatibilitu našej základnej výbavy a ďalších vecí, ktoré sa k odsávačke chystáme dokúpiť.

Nezabudnime však na to, že odsaté mlieko je potrebné aj uskladniť, preto by sme mali zvážiť aj zadováženie si vreciek na skladovanie mlieka, ktoré vďaka ich materiálu zabezpečia bezpečné uskladnenie, následnú prípravu mlieka pre bábätko, ako aj prehľad našich zásob vďaka miestu na zaznamenávanie si údajov o odsávaní mlieka – dátum, čas, objem a pod. Mrazené materské mlieko sa môže použiť do polroka od jeho odsatia. 

Každú odsávačku a jej jednotlivé časti (len tie, ktoré sú na to určené) by sme po jej použití mali dôsledne vyčistiť a usušiť, odporúča sa aj vysterilizovať ich napr. spolu s fľaškami a cumlíkmi, aby sa zabezpečilo bezpečné odsávanie a následné podávanie materského mlieka. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: