15 rád pre začínajúce mamičky - tohto sa nezľaknite

Redakcia | 16. január 2024
15 rád pre začínajúce mamičky

Držíte v náručí svoje prvé bábätko a ešte stále netušíte, čo vás čaká? Nezľaknite sa niektorých „zvláštností“, s ktorými by ste sa v prvých týždňoch a mesiacoch mohli stretnúť.

1. Mäkké miesta na hlavičke

Kedysi sa ľudia mylne domnievali, že sa dotýkajú mozgu bábätka. Ak sa dotýkate mäkkých miest na hlavičke bábätka, známych ako fontanela, nemajte strach, že by ste mu tým ublížili. Ide o tenkú ochrannú membránu medzi kosťami, ktorá slúži na to, aby dieťatko bez ujmy prešlo pôrodným kanálom. Fontanela postupne zmizne približne do jedného roka.

2. Pulzujúca hlavička

Na miestach, kde je fontanela, je vidno pulzujúce žilky, čo signalizuje normálnu cirkuláciu krvi. Keďže je fontanela tenká a mäkká, je normálne, že je tepny i žily vidieť.

3. Krv v plienke vášho dievčatka

Počas tehotenstva pôsobia na plod hormóny, ako napríklad estrogén, ktorý môže stimulovať činnosť maternice bábätka a vyvolať tak malú periódu u čerstvého bábätka ženského pohlavia.

4. Priehlbina v hrudníku

Nejde o žiadnu anomáliu, ale o hrudnú kosť nad srdcom, zloženú z troch častí. Ako bude dieťatko postupne rásť, hrudné a brušné svaly kosť postupne vyrovnajú.

5. Vetry počas dojčenia

Keďže materské mlieko je veľmi ľahko stráviteľné, je normálne, ak ešte počas dojčenia počujete tiché vetry bábätka. Deti kŕmené umelou výživou trávia potravu pomalšie.

15 rád pre začínajúce mamičky - tohto sa nezľaknite

6. Neustále štikútanie

Experti presne nevedia, čo vlastne štikútanie je, ale domnievajú sa, že ide o nedorozumenie medzi mozgom a bránicou. Štikútanie je však neškodné a bábätku nijako neubližuje.

7. Plač

Plač je prostriedok komunikácie dieťaťa. Oznamuje tým, že je hladné, potrebuje prebaliť alebo si iba vyžaduje vašu pozornosť. Časom sa naučíte rozoznávať, čo ktorý plač znamená.

8. Drobné biele vyrážky

Vďaka hormónom, ktoré dieťa získalo ešte počas prenatálneho vývoja, sa môže stať, že v prvých týždňoch po pôrode bude mať na tváričke tzv. mílie, tukové vyrážky. Pri kúpaní ich ošetrujte vodou a detským mydlom, vyrážky časom samy zmiznú.

9. Opuchnuté prsia

V prvých dňoch môžete u dievčatiek, ale aj u chlapcov spozorovať opuchnutie a zväčšenie pŕs. Tento jav je spôsobený estrogénom a je prechodný, takže sa nie je čoho obávať.

10. Kýchanie

Bábätká majú malé nošteky, takže aj malé množstvo hlienu ich dráždi na kýchnutie. Pokiaľ je však hlien sýtožltý až zelený, alebo ho je priveľa, prípadne dieťatko kýcha pričasto, môže to signalizovať prechladnutie či zápal a treba navštíviť pediatra.

11. Na pupček s liehom, alebo radšej nie? 

Kedysi sa pupček novorodencom skutočne ošetroval liehom, dnes už je to neaktuálne. Pupček sa však udržiava čistý a nechá sa zaschnúť bez ďalších zásahov. Ak je znečistený močom alebo stolicou (prípadne mokvavé okolie), umyje sa vodou a vytrie plienkou.

Dávajte si však pozor, aby ste neprekrývali pupček plienkovými nohavičkami, aby sa tam nedostal moč alebo stolica. Plienku treba zapnúť pod pupkom, alebo si zakúpte špeciálne plienky s výrezom na pupček. Kúpeľ ponorením (čiže dieťatko má vo vode ponorené aj ramienka) sa môže robiť až po odpadnutí pupčeka.

Inak treba dávať vodu do vaničky tak, aby bol pupok nad hladinou! Ak sa do oblasti pupka predsa dostane voda, opatrne ho osušte. Po odpadnutí chrasty väčšinou býva pupok zahojený. Nezľaknite sa, ak sa na ňom občas vyskytne pár kvapiek krvi – je to bežné a neznamená to, že niečo nie je v poriadku. Ak okolie pupočnej rany sčervenie alebo začne mokvať, navštívte detského lekára.

Ošetrovanie pupočníka
Prečítajte si tiež:

Ošetrovanie pupočníka 

12. Naše geniálne dieťa chodí!  

Možno sa vám naskytne úkaz, že ak dieťatko jemne chytíte pod pazuškami, začne robiť pohyby, akoby chcelo chodiť. Nejde o žiaden vývinový špurt, ani anomáliu, a žiaľ, ani o genialitu. Ide o tzv. chôdzový automatizmus, teda prirodzený reflex, ktorý po štyroch mesiacoch života dieťatka vymizne. Na skutočné chodenie si skrátka budete musieť ešte počkať.  

13. Smeje sa na nás?   

Spočiatku sa drobček usmieva iba letmo – tento úsmev signalizoval skôr, že je bábo spokojné a nič mu nechýba.

No už po šiestom týždni ide o cielený úsmev, ktorým vám sprostredkúva jasné posolstvo: „Ty si pre mňa mimoriadne dôležitý človek, mám ťa rád/a a zaujímam sa o teba.“ Odborne hovoríme o tzv. sociálnom úsmeve. Bábätko sa dokáže doširoka usmiať aj na ľudí okolo seba, tým dosiahlo prvý míľnik sociálneho správania.

14. Kúpať či nekúpať? To je otázka....

Opäť jedna z otázok, na ktorú nie je celkom jednoznačná odpoveď. Kedysi sa malo dieťatko kúpať každý deň. Dnes už odborníci takí striktní nie sú. Lenže kúpanie je pomerne dôležitý a výrazný rituál, ktorým môžete dieťatko naladiť na spánok a vynechanie kúpania by mohlo narušiť režim, o ktorý sa snažíte...

Čo teda? Neurobíte zle, ak drobčeka prvé 2 až 4 týždne, keď je skutočne ešte veľmi maličký, budete kúpať každý druhý deň iba čistou vodou. S „režimovaním“ môžete začať o čosi neskôr.  

15. Chlapci a predkožka 

U novonarodeného chlapčeka pokrýva žaluď penisu predkožka a nedá sa pretiahnuť. Toto zrastenie je fyziologické, má plniť ochrannú a hygienickú funkciu, a preto ju v žiadnom prípade nepreťahujte! Vo väčšine prípadov sa časom o všetko postará príroda bez ďalších zásahov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: