Prvé kúpanie

Redakcia | 12. december 2016
prve kupanie

Ako kúpať bábätko? Odpovede na najčastejšie otázky ohľadom kúpania novorodencov.

Veľa neskúsených mamičiek má strach z prvého kúpania dieťatka po príchode z pôrodnice.

Prvé kúpanie bábätka - aké sú najčastejšie obavy?

Môžem dieťa už kúpať? Kedy ho mám kúpať? Zvládnem to? Aká má byť teplota vody? Ako mám postupovať? Ako dlho ho mám kúpať? Mám ho aj namydliť? Čo mám robiť, keď má na pokožke fľaky, vyrážky alebo zaparené miesta? Treba dieťa po kúpaní nakrémovať?

Dieťatko môžete kúpať od prvého dňa po narodení. Voda dieťaťu určite neškodí, veď v plodovej vode strávilo dlhé mesiace pred svojím narodením. Na druhej strane, mnohí odborníci tvrdia, že novorodenca netreba vôbec kúpať, stačí umyť zadoček.

Kúpanie ako rituál pred spaním?

Voda by mala na dieťa psychicky  kladne vplývať, mala by ho skľudniť. Z tohto dôvodu sa často volí kúpeľ tesne pred spaním, po kúpeli by malo dieťa pokojnejšie zaspať.

Navyše, kúpanie pred spaním sa časom môže stať jedným z rituálov tesne pred uložením do postieľky.

Ale sú deti, ktoré voda preberie a zrazu sa stanú veľmi čulými a aktívnymi a nie a nie zaspať. Tu je asi lepšie zvoliť kúpeľ v priebehu dňa.

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Čas kúpeľa by mal navyše byť volený tak, aby kúpanie prebiehalo v tichej a pokojnej atmosfére pre dieťa i kúpajúceho. Ak ste matkou starších detí, ktoré popoludní privedie manžel zo školy a v podvečer vám začína najväčší zhon okolo prípravy večere, kontroly úloh a podobne,  možno bude pre vás i dieťa vhodnejší kúpeľ doobeda.

Je to len a len vaša voľba, ako si kúpanie časovo naplánujete. Mali by ste si však vytvoriť istú pravidelnosť, teda kúpať dieťa v približne rovnakom čase. 

Nemusíte sa báť, že prvé kúpanie nezvládnete. Nie je to nič komplikované:

  • Najlepšie je použiť malú detskú vaničku položenú na stole alebo prebaľovacom pulte, aby ste sa nemuseli zohýbať.
  • Rovnako môžete použiť aj špeciálne kúpacie vedierko, neodporúča sa však pre novorodenca (aj kvôli nezahojenému pupočníku)
  • Pred kúpeľom si k nej prichystajte všetko, čo budete potrebovať: vaničku, teplomer, detské mydlo, osušku, prípadne kozmetiku na ošetrenie pokožky (ak používate), krém na zadoček, veci na oblečenie.
  • Miestnosť by mala mať teplotu okolo 25 oC.
  • Teplota vody by mala byť okolo 37 oC (je to teplota ľudského tela a tým pádom i teplota plodovej vody v maternici, čiže teplota, na akú bolo dieťa pred pôrodom zvyknuté). S pribúdajúcim vekom sa teplota kúpeľa znižuje.
  • Kúpanie by nemalo u novorodenca trvať viac ako 5 minút.

Ako postupovať pri kúpaní novorodenca?

  • Vaničku napustite vodou  do výšky max. 10 cm.
  • Jednou rukou mu podložíte hlavičku, tá sa opiera o váš lakeť, prstami ho pridržiavate.
  • Druhú ruku máte voľnú.
  • Uši môžu byť namočené vo vode, dieťatku to neuškodí. 

   

  • Najprv dieťaťu rukou umyte tvár (ideálne je použiť na tvár prevarenú vodu) a vlasatú časť hlavičku (tú stačí umyť raz týždenne čistou vodou).
  • Potom rukou umyte dieťaťu záhyby kože (za uškami, pod krkom, pod pazuchami, záhyby v lakťoch a kolenách), ktoré môžu byť zaparené a mydlom okolie genitálu a zadoček.
  • Nikdy nesťahujte nasilu chlapcom predkožku a dievčatku neumývajte genitál zvnútra.
  • Kým nenadobudnete istotu, nepoužívajte olejček do kúpeľa, aby sa vám dieťa nekĺzalo
  • Zo začiatku vôbec nemusíte dieťa otáčať na bruško, kľudne ho umývajte iba v polohe na chrbte. Po niekoľkých kúpaniach získate zručnosť , dieťa budete obracať bez problémov a nebudete chápať, čo vám na kúpaní pripadalo také zložité.
  • Ak má dieťa podráždenú pokožku, pomôže kúpeľ v odvare z repíka lekárskeho.
  • Pri vyberaní z vaničky si dajte pozor, aby sa vám mokré dieťa nevykĺzlo z rúk.
  • Zabaľte ho do pripravenej osušky (najlepšie bavlnenej plienkovej) a zľahka ho vyutierajte, vytrite mu osuškou prípadnú vodu z uší, nosa a očí, vyutierajte kožné záhyby.

Tip MAMA a ja: V obchodoch s dojčenskými potrebami si môžete obstarať podložku do vaničky, na ktorú dieťa položíte.

Mohlo by vás zaujímať:   Kúpanie bábätka: Vanička alebo vedierko?

   

Ako sa starať pri kúpeli o pupček novorodenca?

Pupočný pahýľ  zasychá do 4-10 dňa, do tej doby ho treba pravidelne ošetrovať. Na ošetrovanie nepoužívajte mydlá, ani žiadne čistiace emulzie. Keďže rady odborníkov sa líšia, budete sa musieť sami rozhodnúť, či na čistenie okolia pupka použijete lieh, materské mlieko, odvar z repíka alebo čajovníkový éterický olej.

Všetky tieto prípravky však používajte  s mierou! Ak si vyberiete lieh, tak naozaj len maličké množstvo. Ak to bude éterický olej, treba ho rozriediť v destilovanej či prevarenej vode a nedávať priamo na pokožku, ale na sterilnú gázu (podobne lieh).

Prečítajte si: Starostlivosť o pupočník

Používať pri kúpaní bábätka kozmetiku alebo nie?

Detská pokožka je veľmi citlivá, preto nepoužívajte pri mladších dojčatách žiadnu kozmetiku, pokiaľ vám pediater z nejakých dôvodov neodporučil niečo iné.  Ak má dieťa suchú pokožku, dajte do kúpeľa  napríklad olivový olejček z lekárne.

Pri staršom dojčati môžete už  používať kozmetiku, ak chcete  - ale výhradne detskú, ideálne v bio kvalite, ktorá prešla náročnými testami, nemala by alergizovať a dráždiť pokožku. Na ošetrenie po kúpeli môžete použiť krém, olej alebo telové mlieko, alebo ich rôzne kombinovať (napr. pokožku krémovať a raz týždenne použiť olej), závisí od toho, čo pokožke dieťaťa najviac vyhovuje.

Zároveň však myslite na to, že  pokožka dieťaťa  je náhle vystavená neznámym vplyvom prostredia a reaguje rôzne. Preto, ak sa dieťaťu vyhodia na pokožke fľaky alebo vyrážky, poraďte sa s lekárom.  Pokožka dieťaťa so sklonom k alergiám vyžaduje špeciálnu starostlivosť.

Treba bábätko kúpať denne?

Názory odborníkov, aj v zahraničí sa na túto tému výrazne rozchádzajú. Je pravda, že novorodenec sa vlastne nemá kde zašpiniť. Zvýšenú starostlivosť vyžaduje len zadoček. Mnohí odborníci tvrdia, že denné kúpanie je do veku minimálne 6 mesiacov z hľadiska hygieny zbytočné.

Hlavne v prvé dni, kým sa vstrebe maz, ktorý pokrýva pokožku celého telíčka novorodenca,  prípadne kým sa zahojí pupček,  neodporúčajú mnohí  dieťa kúpať vôbec. A aj neskôr, v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch   hovoria len o kúpaní každé dva – tri dni.

Pokiaľ bábätko denne nekúpme, zadoček po každej stolici umyjeme teplou vodou, prípadne aj  jemným detským neparfémovaným mydlom.

Čiže zase je len na vás a na vašej materskej intuícii, či sa rozhodnete pre každodenné alebo iba občasné kúpanie bábätka.

Mohlo by vás zaujímať:  Dobrodružstvo života sa začína: Prvé vyšetrenie novorodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: