11 rád, ako upokojiť rozrušeného drobca

Redakcia | 14. november 2022
11 rád, ako upokojiť rozrušeného drobca

Váš poklad má plné bruško, je v suchej plienke, vyspatý a predsa sa vaším príbytkom nesie detský plač. Možno mu idú zúbky, ozvali sa koliky alebo sa chce len tak pomojkať s mamičkou.

Existuje niekoľko spôsobov, ktoré môžu plačúce dieťa upokojiť.

Tipy ako upokojiť bábätko

  1. Najdôležitejšie je, aby ste pokojná boli predovšetkým vy. Deti sú veľmi vnímavé a stres matky ich dokáže ešte viac rozrušiť.
  2. Drobčeka zabaľte do zavinovačky alebo prikrývky, ručičkami pozdĺž tela. Niekedy ho totiž môže (paradoxne) rušiť príliš veľký priestor naokolo, keďže z bruška bol zvyknutý skôr na opak. „Objatie“ zavinovačky mu dá pocit istoty i teplúčka – ako mamičkinom brušku.
  3. Dieťa sa ľahšie upokojí v tichej miestnosti bez ostrého svetla.
  4. Niekedy drobčekov upokojí trošku nezvyčajná poloha – na rukách ho majte v polohe tváričkou dolu (akoby na vašej dlani) a bruškom položeným na vašom predlaktí. Táto poloha sa odporúča aj deťom trpiacim refluxom)
  5. Tichým hlasom mu šepkajte alebo spievajte, známy hlas dieťa upokojí.
  6. Pravidelný rytmus zvuku, ktorý vydáva napr. práčka, sušička a iné domáce spotrebiče, pôsobí na mnohé deti upokojujúco.
  7. Jemne ho kolíšte, takéto pohojdávanie mu pripomenie pohyby v maternici.
  8. Dajte mu sať cumlík alebo váš malíček.
  9. Hladkajte vaše bábätko po chrbátiku, brušku alebo na líčkach, vaše dotyky mu budú pripomínať vašu blízkosť. Veľmi príjemné pre bábätká je, ak ich hladíte od nošteka po čielko – uvidíte, že čoskoro zaspinká!
  10. Teplý kúpeľ spojený s jemnou olejovou masážou dokáže robiť zázraky.
  11. Upútajte jeho pozornosť, ukážte mu novú hračku alebo ho skúste niečím zaujať. Zaujímavé rozptýlenie môže bábätko odviesť od plaču.
7 tipov, ako sa hrať bábätkom
Prečítajte si tiež:

7 tipov, ako sa hrať bábätkom

Plač dieťatka môže byť predzvesťou choroby

Ak nič nezaberá, je potrebné myslieť na to, že vaše dieťatko skutočne niečo bolí a môže byť choré. V takomto prípade určite navštívte svojho pediatra.

Vedeli ste, že keď bábätko plače, telo matky naň reaguje zvýšenou produkciou tzv. materského hormónu prolaktínu, ktorý ju núti vziať dieťatko do náručia a upokojiť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: