Prázdniny u starých rodičov: Desatoro pre babičky a dedkov!

Redakcia | 4. júl 2023
Prázdniny u starých rodičov: Desatoro pre babičky

Ste starými rodičmi a chystáte sa pozvať svoje vnúčatá na prázdniny? Snažte sa dodržiavať nasledujúce odporúčania a budú to parádne prázdniny nielen pre deti, ale aj pre vás.

1. Akceptujte priania rodičov

Svojim deťom preukážete najväčšiu dôveru, ak sa budete riadiť podľa ich pravidiel. Ak si neželajú, aby ich deti jedli vyprážané jedlo, či dostávali kopec sladkostí, rešpektujte to! Najhoršie je, ak vnúčatám povolíte to, čo im ich rodičia prísne zakázali, alebo naopak. Vaše deti vo vás tak stratia dôveru a vaše vnúča bude dezorientované z výchovných praktík vašich i svojich rodičov.

Ak vás dieťa bude žiadať o niečo, v čom mu nemôžete vyhovieť, pokojne mu vysvetlite, že rodičia rozhodujú o tom, čo môže a čo nie.

2. Pozor na bezpečnosť

Nikdy nenechávajte deti samé tam, kde sú elektrické prístroje v ich dosahu alebo vriace jedlo na sporáku, lieky by sa nemali váľať len tak v kuchyni na stole, v kúpeľni alebo na stole v obývačke.
Pozor treba dať aj na nožnice, nože, špicaté predmety, odhodené rozpletené svetre s ihlicami, háčiky na ručné práce, ihly, klince, mokré podlahy v kuchyni, v predsieni a kúpeľni, romantické horiace sviečky v dosahu detí, káble a drôty či iné záludnosti.

3. Program pre mestské deti

Vezmite ich na farmu či sedliacky dvor. Ak poznajú deti len kravu Milku a vajíčka len z chladničky, bude pre ne takáto návšteva mimoriadnym zážitkom. Dozvedieť sa, odkiaľ sa berie mlieko, či vajíčka a spoznať prírodu i stroje na farme je nielen vzrušujúce, ale aj poučné.

4. Program pre deti z dediny

Vezmite ich do mesta. Pre deti, ktoré vyrastajú v dedinskom prostredí, nie sú malé teliatka ničím výnimočným – návšteva mesta však prebudí ich fantáziu. Vyhliadkové miesto, z ktorého možno vidieť panorámu mesta, detské múzeum alebo ihrisko, kde sa môžu vyblázniť spolu s inými deťmi, vyčarujú v detských očiach radosť i vzrušenie.

5. Učte svoje vnúčatá

Kto iný by im mal ukazovať, ako sa pečú koláče, ako sa pletie sveter, ako sa skladá loďka z papiera, ako sa polievajú záhony, kosí tráva či stavia búdka pre vtáčiky?

Prázdniny u starých rodičov: Desatoro pre babičky

6. Stopy rodinnej histórie

Váš dom je zaujímavým prázdninovým miestom, ktoré je často dôležitým javiskom rodinnej histórie. Tu môžu deti stále znova a znova objavovať stopy detstva svojich rodičov. Pomôžte svojim vnukom pri hľadaní týchto stôp. Napríklad tým, že im porozprávate, na ktorom kresle jeho mama najradšej sedávala alebo uvaríte ockovo najobľúbenejšie jedlo. Spoločne si môžete pozerať staré fotoalbumy a oživiť staré spomienky i príbehy.

7. Zaveďte rituály

Pevné rituály sprostredkúvajú deťom pocit spoľahlivosti. Zaveďte starorodičovské rituály, na ktoré sa bude môcť dieťa tešiť už pred príchodom.

Príklady:

  • pri privítaní sa navzájom objímte, menšie deti vezmite na ruky
  • pred popoludňajším spánkom prečítajte deťom rozprávku
  • pri stolovaní môže byť väčšie dieťa vždy zodpovedné napr. za rozdanie príboru

8. Buďte pohostinní

Keď máte na prázdninách svojich vnukov, postarajte sa o to, aby sa u vás cítili vítaní: zaobstarajte im šálku s ich menom alebo špeciálne hračky, ktoré budú mať len u vás. Varte im ich obľúbené jedlá. Povedzte im otvorene a úprimne, že sa tešíte z ich návštevy.

8. Keď je dieťaťu smutno

Aj to sa stáva, že dieťaťu sa zrazu zacnie po domove a po lícach sa kotúľajú slzičky. Vtedy je dobré, ak máte poruke „utešovací materiál“. Ten by mali mať deti zbalený vo svojej taške. V prípade krízy by nemalo chýbať obľúbené plyšové zvieratko alebo vankúšik.
Aj fotoalbum s fotkami mamy, ocka, psa a domu pomáhajú deťom preklenúť clivotu. A nezabudnite dieťa postískať a niečím zabaviť –  slzy zmiznú ako šibnutím čarovného prútika.

9. Dodržte termín

Ak nemáte závažné zdravotné alebo iné problémy, ponechajte si deti na prázdninách tak dlho, ako ste to ich rodičom sľúbili. Ak ste sa dohodli, že deti u vás zostanú 14 dní, nevolajte rodičom na piaty deň, že už neviete, čo s nimi...  Nabudúce vás vynechajú z hry a deti dajú radšej do tábora.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: