Dať dieťa do letného tábora?

Marika Koscelníková | 26. jún 2023
Dať dieťa do letného tábora?

Skúsenosti s detskými tábormi sú rôzne. Niektoré deti a ich rodičia na ne nedajú dopustiť a vracajú sa stále na to isté miesto, spokojní s inštruktormi, ubytovaním, stravou a aj s programom. Ak uvažujete o tom, že svoje dieťa pošlete do letného tábora, dobre zvážte kam, za koľko a či je dostatočne zrelé zostať samé bez vás.

„Už nikdy viac!“, konštatuje mama deväťročného školáka, Vierka. „Pred rokom bol v tábore, no museli sme ho odtiaľ predčasne zobrať. Spávali po šiestich na chatkách, do ktorých počas dažďa tieklo. Mali zakázané mobily a môj syn mi volal z pošty v dedine, aby som po neho prišla, lebo ho starší chlapci bijú. Potom, ako som sa vyhrážala organizátorovi súdom, mi vrátili peniaze za zvyšné štyri dni.“

Dať dieťa do letného tábora?

  • Ideálne je, ak sa s dieťaťom o tom, či chce ísť do tábora porozprávate ešte skôr, ako začnete o tomto spôsobe trávenia letných dní vôbec uvažovať. Pravdivo mu vykreslite nielen výhody takéhoto pobytu – noví kamaráti, hry, dobrodružstvo, ale aj nevýhody - denný režim, táboroví vedúci, cudzie prostredie a obmedzený kontakt s rodičmi.
  • Pokiaľ viete, že by pobyt osamote nezvládlo, nenúťte ho. Zvoľte radšej alternatívu denných pobytových táborov. Zostať prvý krát bez rodičovskej ochrany v prostredí, ktoré nepozná, môže byť pre dieťa stresujúce. Najmä v prípade, ak vaša ratolesť ešte nebola bez vás dlhšie, ak nestrávila noc mimo domu, buďte pri rozhodovaní sa opatrní.    

Prvýkrát v tábore

Ak vaše dieťa súhlasí a rozhodnete sa dať ho na pár dní do tábora, vyberte mu tábor „šitý na mieru“. Najpopulárnejšie sú takzvané tematické tábory. Zameranie vyberajte spolu s dieťaťom na základe toho, čo ho baví, prípadne čo by sa chcelo naučiť. V ponuke je nespočetné množstvo táborov za rôzne ceny. Preto je dôležité zistiť, čo všetko okrem ubytovania a stravy je zahrnuté v cene tábora (doprava, poistenie, DPH, rôzne vstupy do múzeí, aquaparkov a podobne).

Nedajte sa zlákať nízkou cenou. Tá sa môže prejaviť v kvalite ubytovania, stravy, programu či nekvalifikovaných vedúcich. Ideálne je, ak kontaktujete organizátora tábora a zistite všetky podrobnosti o tom, kde bude vaše dieťa bývať, aký je jedálny lístok, denný režim, kto na deti dohliada, či je k dispozícii kvalifikovaný zdravotník, koľko potrebujú vreckového, aké sú storno podmienky a všetky náležitosti, ktoré  sa týkajú pobytu vášho dieťaťa v tábore. Ak organizátor nie je ochotný zodpovedať vaše otázky, prípadne odpovedá vyhýbavo a jeho prístup sa vám nepáči, hľadajte radšej inde. 

Referencie o tábore sú dôležité, ale pre každého "dobré" znamená niečo iné

Ideálne je, ak na tábor, do ktorého posielate svoje dieťa, získate dobré referencie. Najlepšie od známych, ktorým dôverujete. Ak ide vaše dieťa do tábora prvý krát, ľahšie sa mu bude znášať pobyt v neznámom prostredí v spoločnosti kamaráta. Dohodnite sa s rodičmi jeho kamarátov a pošlite do tábora deti spolu. Pocit, že budú mať nablízku niekoho, koho poznajú, im umožní ľahšie prekonať počiatočný strach z neznámeho.

Dovoľte dieťaťu zobrať si so sebou aj obľúbenú hračku, s ktorou sa rado hrá, prípadne zaspáva. Pri balení kufra pozor na to, aby ste nezabalili polovicu detskej izby. Drahé veľké hračky, rôzne elektronické vymoženosti nechajte doma. Vysvetlite dieťaťu, že v tábore bude mať iné veci na hranie a navyše by o ne mohlo ľahko prísť. Oblečenie zabaľte podľa inštrukcií organizátora s ohľadom na prostredie, v ktorom tábor prebieha, ročné obdobie, dĺžky pobytu a zamerania tábora.

  • Organizátora tábora informujte o zdravotnom stave vášho dieťaťa, aj o špeciálnych potrebách (najlepšie písomne), ktoré má vaše dieťa. Dôležité je spísať zoznam liekov, ktoré má zabalené v kufri (aj keď si ich vie samo podávať).
  • V každom tábore fungujú určité pravidlá, takzvaný táborový poriadok. Je dobré ak sa sním zoznámite vopred vy, aj vaše dieťa.

Dať dieťa do letného tábora?

Prečo nemajú radi mobil v detskom tábore?

Skúsenosť mamy Vierky so zakazovaním mobilu a kontaktom s rodičmi je jedna z mnohých. (V tomto prípade bola sťažnosť matky oprávnená, lebo došlo k šikanovaniu dieťaťa a nekompetentní vedúci to prehliadali).

V táboroch zvyčajne platia jasné pravidlá ohľadom používania mobilov, telefonovať sa môže v určitom čase a čo je hlavné, mobily nie sú vyslovene zakázané, ale nie sú organizátorom odporúčané. Všetko záleží na pravidlách daného tábora. Animátori v táboroch sa sťažujú najmä na fakt, že dieťa, ktoré má mobil pri sebe, ho požíva aj na iné veci ako je kontakt s blízkymi. Rôzne hry, chatovanie, surfovanie po nete v čase, keď sa má dieťa venovať inej aktivite.

Zakázané používanie mobilu ako problém vnímajú skôr rodičia ako deti. Najmä maminky, ktoré majú strach o svoju ratolesť, ľahšie znášajú odlúčenie s vedomím, že môžu svoje dieťa kedykoľvek kontaktovať. Deti, ktoré prežijú niečo, čo sa im nepáči, hneď telefonujú domov a hrôzostrašným scenárom popisujú dianie v tábore. Rodičia sa vyplašia, no kým si prídu po dieťa, je všetko v poriadku. Ak sa vaše dieťa sťažuje kontaktujte vedúceho tábora a informujte sa u neho.

Táboroví vedúci

Dobrý tábor má skúsených vedúcich či animátorov, ktorí zvládajú záťažové situácie. Dokážu dieťa upokojiť, porozprávať sa ním o jeho probléme a pomôcť mu ho vyriešiť. Praxou by mali byť zodpovední dospelí v tábore vycvičení riešiť negatívne javy ako je šikanovanie, citové krízy, odlúčenie od rodičov, strach dieťaťa, samota a rôzne konflikty. Je dobré, ak sa pri nástupe dieťaťa do tábora spoznáte s vedúcimi, ktorí vám môžu poskytnúť kontakt, aby ste ich v prípade pochybností u nich mohli informovať. 

Šťastnú ruku pri výbere tábora, milí rodičia. Ak sa podarí, vášmu dieťaťu prinesie nezabudnuteľné zážitky a nových priateľov.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: