Čo zbaliť deťom do tábora? Poradíme vám!

Eliška Pravdová | 26. máj 2016
Čo zbaliť deťom do tábora? Poradíme vám!

Dva mesiace prázdnin dokážu ubehnúť priam svetelnou rýchlosťou – deťom. Rodičia sa už niekoľko týždňov pred ich začiatkom trápia, „kam“ s deťmi počas nasledujúcich dní. Rozpočítaný je každučký deň a využité často aj to najširšie príbuzenstvo.

Mnohí z vás si trochu vydýchnu, ak stihnú prihlásenie do tábora. Na týždeň-dva je o dieťa postarané. Pokiaľ vás to čaká po prvýkrát, prejdite (alebo zopakujte) si nasledujúci zoznam dôležitých „táborových“ informácií.

Náš tip: Vytlačte si zoznam vecí, ktoré deťom zbalíte do tábora

V batožine malého táborníka by nemalo chýbať:

  • Hygienické potreby (zubná kefka, pasta, mydlo, šampón...).
  • Osuška po sprchovaní a uterák (2 x 2 ks najmä vtedy, ak majú deti možnosť chodiť sa kúpať).
  • Pyžamo, dostatočné množstvo spodnej bielizne a ponožiek (na každý deň nové, plus pre istotu jedna-dve rezervy).
  • Oblečenie do teplého, ale aj do chladnejšieho a daždivého počasia (tričko s dlhým rukávom, teplejší pulóver, pršiplášť, nepremokavá bunda najlepšie s kapucňou)
  • Nepremokavá obuv, tenisky, sandále a papuče.
  • Športový úbor, plavky, pokrývka hlavy (napr. šiltovka, šatka), slnečné okuliare.
  • Menší ruksak na výlety, fľaša na minerálku, pero, menší poznámkový blok (popr. obálky s adresami a nalepenými známkami), baterka, pravidelne užívané lieky (môžete pridať i lístok pre vedúceho o správnom dávkovaní – aj keď ste dali upozornenie pri prihlasovaní). 
  • Krém na opaľovanie – najlepšie vodeodolný.
  • Repelent – môžete im pribaliť tzv. 2xK repelenty vo forme spreja či gélu, ktoré chránia nielen pred komármi, ale i kliešťami! Zväčša sú nedráždivé, bez zápachu, odolávajú potu a sú vhodné i na citlivú detskú pokožku. Upozornite deti, že repelenty by mali používať nielen na pokožku odhalených častí tela, ale aj na okraj čiapky, rukávov, golier, spodné časti nohavíc a topánky. Do lesa by mali uprednostniť dlhšie nohavice pred krátkymi a zabudnúť by si nemali ani šiltovku či šatku na hlavu.
  • Pre prípad uštipnutia im pribaľme chladivý sprej či gél po uštipnutí, ktorý zmierni opuch a svrbenie.
  • Primerané vreckové – jeho výšku zvážte podľa veku dieťaťa. Môžete ho zveriť dieťaťu,  alebo odovzdať v obálke vedúcemu v tábore (na obálku uveďte výšku sumy, ktorá v obálke je, meno a priezvisko dieťaťa i dátum jeho narodenia). Tábor môže byť vhodnou príležitosťou, aby sa deti naučili narábať s peniazmi, pred pobytom im však povedzte ako s hotovosťou narábať – neminúť ju hneď na začiatku, rozumne si rozdeliť prostriedky... Pravdepodobne vám deti budú chcieť niečo doniesť – naznačte im, že to nie je treba, ale konečné rozhodnutie nechajte na ne, napokon len si spomeňte, aký ste mali dobrý pocit, keď ste mame priniesli malý darček z vašej „veľkej cesty po svete“. 

Ďalšie užitočné tipy pre vás:

  • Batožinu detí označte menovkou, adresou, telefónnym číslom. Odporúča sa priložiť i zoznam vecí pre vedúcich pri záverečnom balení, menšie deti by mohli mať označené menom či iniciálami i jednotlivé veci.
  • Nezabudnite deťom pribaliť – kópiu preukazu poistenca, prípadne i prehlásenie o bezinfekčnosti (nie každý organizátor vyžaduje potvrdenie lekárom).
  • Drahé hračky či cennosti sa do tábora nosiť neodporúčajú, ale najmä pre menšie deti je dôležité, aby mali aj niečo „z domu“ – pribaľte im malú drobnosť – plyšovú hračku, záložku do knižky s vašimi fotkami, veselý zápisník... Pozor, pribaľujte len veci, ktoré viete, že môžete oželieť (vy i dieťa).

V tábore sa môže dieťa stretnúť s rôznymi deťmi – pripomeňte si pravidlá slušného správania! Najmä, pokiaľ je dieťa ostýchavejšie, porozprávajte mu alebo si názorne vyskúšajte, ako by sa malo zoznamovať, prípadne mu dajte svoje „táborové tipy“, aby mohlo „zažiariť“ – napríklad na veselý vtip, často bývajú v táboroch karnevaly – spomínate si na najlepšiu masku? Pošepnite mu, ako ju vytvoriť „z ničoho“.

Podporujte jeho radosť z nového a neočakávaného a prípadný strachu či obavy sa snažte primerane bagatelizovať. 

Nezabudnite upozorniť na lieky, ktoré dieťa užíva, alebo iné dôležité skutočnosti, ktoré by vedúci v tábore mali vedieť.  Do tábora by si dieťa nemalo brať veľmi cenné veci ako napríklad mobil, MP3 prehrávač, fotoaparát, šperky, drahé oblečenie... Zakázané sú návykové a toxické látky i ostré predmety.

O tom, či môžete dieťa v tábore navštíviť, sa informujte vopred. Zväčša sa to však neodporúča, pretože dieťa by to mohlo zbytočne rozrušiť. Vhodné je dohodnúť si možnosť vzájomného telefonovania. Stačiť by mali max. 3 hovory za týždeň.

Ak idú súrodenci, pripravte ich, že možno nebudú spolu na izbe či v družstve, najmä, ak ide o vekovo rozdielne deti.

Môže vás zaujímať:

Dať dieťa do letného tábora?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: