Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 18 mesačné dieťa nič nezaujíma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už nejaký týždeň si všímam, že syna 18m nič nezaujíma. Keď mal zhruba rok, vedel povedat mama, tata, baba, dede, cccc ako mačka.
    Teraz nepovie nič. Stale sa mu snažim dávať podnety. Ukazujem mu veci, zvieratá. Nič ho najzaujíma. Knižky pozeráme, vždy len prelistuje a zahodi. Bavi ho hrať sa s loptičkami a drobnými hračkami. Bolo obdobie keď sa aj sam pekne zahral. Teraz ho to baví chvíľku a stale je pri mne. Keď sa hra na podložke a ja sedím na gauči v jednej miestnosti vyštverá sa za mnou a lozí cezo mňa. Navariť ma nechá len keď mu pustím pesničky ktoré ma velmi rad (Spievankovo, Smejko a Tanculienka a take detske)inak je stale pri mne, plače a nenechá ma nič spraviť. Veľmi sa dožaduje pozornosti . Od narodenia je velmi vnímavý na hudbu. Ale čo ma trápi, že nechce nič ukazovat. Keď sa ho spýtam kde ma očko, ukážem mu ho tak ho to nezaujíma. Rozprávam sa s ním normalne. Velmi rad sa mojká, objíma. Spánok sa nam momentalne zlepšil, od narodenia do 13m spával velmi zle. Teraz prespí celu noc. Rád sa hrá napr na schovávačku. Od mája nastupuje do jasličiek. Má velmi rad ostatne deti, ale keďže je jedináčik a v susedstve nemame žiadne male deti nema moc príležitosti stretu s inými deťmi.
    Nie som matka, ktorá porovnáva deti, ale nerada by som niečo zanedbala. Keď som sa o tom bavila s viacerými matkami, názory boli rozdielne. Jedny hovorili že mali taký istý “problem” a deti napr od 2 rokov začali pekne rozprávať. Iné ma odporúčajú na pediatra, že je to problem.
    Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku mnohé deti ešte rozprávajú veľmi málo. Skôr jednotlivé slová ale zväčša všetko rozumejú.
    Otázka je, či nepozerá rôzne akože rozprávky na tablete alebo telfóne, to veľmi zhoršuje až zastavuje vývin reči. Vôbec!!!!!!!!!!!!!!!!!to netreba deťom do troch rokov ani ukazovať.
    Tiež si zistite aký bol vývin reči u vás a jeho otca, býva to podbné.
    Ak nezačne do veku dvoch rokov rozprávať je určite na mieste vyšetrenie u pediatra neurológa, psychológa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: