Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • použitie tejpovacích pások u detí

    , Autor: helenab

    Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala, či je možné použiť tejpovacie pásky u detí, ktoré aktívne športujú. Máme vnučku, v júni bude mať 10 rokov, ktorá sa od 6. rokov aktívne venuje krasokorčulovaniu. Tento šport je dosť bolestivý (pády a pod.) Chodí na pravidelné kontroly športovému lekárovi. V poslednej dobe sa sťažuje na bolesti v chrbte, pri určitých cvikoch v krasokorčulovaní (napr. pri piruete v libele - lastovičková). V poslednej dobe nemala nejaký vážnejší pád a mali sme pocit, že to súvisí so zápalom, avšak pediatrička jej urobila testy a zápal to nie je. Je možné, že to súvisí so svalmi, lebo mimo tréningu sa na tie bolesti nesťažuje? Tak by som sa chcela spýtať, či by jej nepomohli na spevnenie svalstva tejpovacie pásky, keďže to športovci bežne používajú. Avšak neviem, či sú tieto pásky vhodné aj pre deti v jej veku.
    Za odpoveď vopred ďakujem.
    S pozdravom. Helena

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tejpovacie pásky niektorí lekári ortopédi aj fyzioterapeuti vôbec neuznávajú. Je to pasívne ovplyvneneie svalstva / ak vôbec nejaké je/ a dieťa s takou tréningovou záťažou akou je krasokorčuľovanie musí mať kvalitné cvičenie na podporu svalstva a nie nejaké tejpy!
    Okrem toho všetko má robiť odborník, ktorý vie ako presne tejp umiestniť, čo laik určite nedokáže.
    Takže odporúčam vyhľadať kvalitného fyziterapeuta a pravidlene cvičiť práve tie svaly, ktoré sú na jednej strane pri tréningu namáhané ale aj tie, ktoré sa nezapájajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: