Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problémy so stolicou

    , Autor: srdiecko

    Dobrý deň: Naša 9-ročná dcéra má od min. roku problémy so stolicou. Býva špinavá od stolice, no niekedy sú trocha špinavé aj nohavičky. Stolicu máva pravidelnú, v škole problémy nemá, no nie je žiadny perfekcionista. Niekedy máva bolesti žalúdka a v okolí pupka. V septembri min. roku užívala dvoje lieky na parazity. Najprv som si myslela, že sa jej to stáva pre to, lebo je príliš sústredená pri hre. Skúsila som ju teda neraz pri nej osloviť, no pohotovo zareagovala a stalo sa jej to ajpri bicyklovaní. Všimla si špinavé nohavičky aj v škole. Stáva sa jej to niekedy aj 3-kr. do týždňa, no potom je aj mesiac pauza. Rázštep bedrovej chrbtice ortopéd vylúčil. Poslal nás schválne aj na RTG a všetko je v poriadku. Staršia dcéra je celiatička a u mladšej sa to sleduje. Vraj má mierne zvýšenú alergiu na pšenicu, no na raž a ostatné je v norme, tak to pani doktorka z alergológie zatiaľ nechce riešiť. Objednané sme k detskej psychologičke, no do tel. mi dala najavo, že si myslí, že v tom problém nebude, ale i tak sa máme stretnúť. No ja sa len chcem spýtať, čo za vyš. By ste mi poradili, alebo si myslíte, že môže byť problém s alergiou na lepok?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento príznak býva pri dlhodobej zápche. Môžemať stolicu pravidelnú ale ak je tvrdá, je povedzme len ob deň alebo dva dni, medzitým tá stolica trocha unikne. Riešila by som tento problémako zápchu.
    Psychologické vyšetrenie je tiež dobré, lebozápcha a poruchy vypráznovania stolice súvisia vždy s psychikou, teda na 95 percent.
    Neviem, či ju už vyšetril chirurg aj cez konečník. Treba určite posúdiť napätie, tonus vonkajšieho zvierača.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: