Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica u 5 ročnej dcérky

    , Autor: Lucyma

    Dobrý deň.
    Neviem si už rady. Máme päťročnú dcérku, ktorá ani za nič nechce chodiť na veľkú. Ani záchod,ani nočník. Dokáže stolicu zadržiavať aj týždeň. Potom má tak tvrdú a veľkú stolicu,že je pre mňa neuveriteľné, ako to dokáže vytlačiť. Užíva probiotiká, sirup zo sliviek a fig, mlieko pije iba bezlaktozove. Keď sa kaká, tak iba trošku a do gatiek. Chodí takto špinavá, nikomu nič nepovie. Na nočníku dokáže sedieť hodinu a nič. Postaví sa, oblečiem ju a hneď je špinavá. Neustále o Tom rozprávame. Dokonca sa s manželom kvôli tomu hádame.Momentálne sme v nemocnici, už druhý krát tento rok kvôli veľkým bolestiam v brušku. Vybrali jej slepé črevo a primár, ktorý ju operoval vravel, že ju museli vycievkovat, že mala celé črevo upchaté stolicou. Nepomáha povzbudzovanie, obimanie, odmeňovanie, vyhrážanie, krik. Už zo zúfalstva skúšam všetko možné. Dokonca ma napadlo, že keď bola malá, tak sme v plienke v stolici našli lego a dokonca aj tuškovu baterku okrúhlu, ktorú zjedla. Či jej náhodou niečo nezostalo v čreve a neprekáža jej to v kakani?
    Chodí do prípravky v škôlke, má tam kamarátky, do škôlky sa teší, takže kolektívom to nebude. Mám vyhľadať psychologičku? Nemôžem to nechať tak, ako píšete v iných prípadoch, že si to nevšímať, lebo znova skončíme v nemocnici. Jej nevadí, že chodí špinavá a dokáže zadržiavať niekoľko dní.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prejav ťažkej obstipácie, zápchy. predpokladám však, že nemá organickú príčinu ale je to psychogénne podmienené, pravdepodobne nesprávnym prístupom k odplienkovaniu, stresom v období odplienkovania/ napríklad príchodom súrodenca/ ale bohužiaľ aj vašim nesprávnym prístupom / netreba to pred dieťaťom riešiť s manželom, babkou, kamarátkou proste s nikým, pretože tým k problému priťahujete pozornosť, očo vlastne dieťaťu ide!/ Ja tento problém pomerne často riešim v ambulancii. Takže myslím, že by ste ho mali v provom rade riešiť s vašou lekárkou.Zásadou je:
    1. diéta proti zápche: vyradiť varenú mrkvu, varenú ryžu, mak kakao, čokoládu, tvrdé syry
    2. dostatok tekutín, len obyčajná voda žiadne čaje šťavy a podobne
    3. probiotika, ideálne enterol
    4. liečba duphalacom dlhodobá . Spočiatku denne 3x 2 čajové lyžičky do zmäknutia stolice, potom 2 čajové lyžičky najmenej 3 týždne potom tri týždne ob deň, potom ešte dlhdobo 2x týždenn - ak nezaberie zmeniť liek, teraz máme forlax ale to naozaj treba riešiť s lekárom
    5. najdôležitejšie: prístup k vyprázdňovaniu Nikdy!!!!! pred dieťaťom s nikým neriešte jej vyprázdňovanie - ani s manželom ani s babkou ani po telefóne, ani tak, že je jasné, že vás to trápi ale dieťa to nemá vedieť. Jedine v intímnej chvíli, keď ste samé s dcérkou jej vysvetlite, že všetci chodíme kakať na určité miesto, je to tak dobré, lebo nešpiníme nohavičky a tak ďalej argumentmi, ktorým dieťa v jej veku rozumie. Je to dlhodobý proces, môže trvať aj rok, kým sa veci upravia. Ak by tento jednoduchý a osvedčený prístup nemal žiaden výsledok, je potrebné navštíviť chirurga, spraviť príslušné vyšetrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: