Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hikanie pri rozpravani

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    nasa 4,5 rocna dcerka ma taky zlozvyk, ktory trva asi 3 mesiace. Ked sa nadychuje pocas rozpravania, takmer vzdy pritom akoby zhikne. Tento zlozvyk si uz raz priniesla zo skolky, v satni som spozorovala par deti, ktore rozpravaju rovnako. Vtedy to po case odznelo same, no teraz ju to drzi, mam pocit, ze je toho aj viac a nic nepomaha. Dohovarame, tvarim sa, ze jej akoze nerozumiem, ked hika, uz som skusila aj, ze ju akoze nezapisu do skoly, ked bude hikat, lebo sa tam tesi, ale nic nepomaha. Ked ju napomeniem, da si tak 2 vety pozor a hika dalej. Je to dost otravne, aj rodina sa ma uz pyta, ze co to ma byt. Niekedy sa mi az zda, akoby sa nevedela "vymacknut", tolko robi prestavok, aby sa nadychla a zhikla. Inak je to sikovne dievcatko, len uz je od januara doma, najprv pre chorobu, potom zatvorili skolku, doma ma este 2-rocneho braceka, ale badam na nej, ze by uz potrebovala kolektiv, dokonca obcas po nom opakuje jeho "dvojrocnu rec". Chcela som Vas poprosit o nazor, ci to treba riesit s odbornikom, alebo ako postupovat. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá problém s dýchaním je to isto zlozvyk. ALe ide o to, aby sa nefiksoval. Treba jej povedať, je už dosť veľká, že takto sa nerozpráva.
    Môže to súvisieť s určitou depriváciou s
    z nedostatku podnetov, ako na ne bola zvyknutá v škôlke. Keď začne chodiť do škôlky, sledujte, či to pretrváva, opýtajte sa učiteľky, či aj tam to robí. AK by to pretrvávalo, treba to riešiť s lekárom, prípadne neurológom a logopédom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: