Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pokakavanie

    , Autor: pata25

    Dobrý deň potrebovala by som pomoc...mám 5 ročného syna a pokakava sa do teraz chodil normálne na wc a z ničoho nič začal robiť toto všimla som si že vie kedy potrebuje ísť kakať a radšej sa skryje a nepovie nikomu nič neviem už čo mám robiť jeho správanie sa nezmenilo je stále rovnaký hravý nevie prečo to robí...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba vyhodnoť, či pokakávanie je je len únik stolice, špinenie slipkov, keď že má trvrdú stolicu a nie každy ani každý druhý deň. Takto sa totiž prejavuje ťažká zápcha.
    Je to zväčša reakcia psychogénne podmienená na niečo, zväčša nejakú zmenu, to musíte zhodnotiť vy, či k nejakej zmene došlo.
    V každom prípade treba túto situáciu čo najskôr riešiť s vašim lekárom, pretože čím dlhšie bude problém trvať, tým dlhšie bude trvať aj jeho riešenie.

Podobné otázky

  • Pokakavanie a zajakavanie

    , Autor: Vitam

    Dobry den, chcela by som sa poradit, moj syn ma 3 roky. Narodil sa mu surodenec a vzapati nastupil do skolky a tu sa zacali problemy. Zacal sa nam pokakavat do gati, 2x sa pokakal aj v skolke, od toho dna sa zacal zajakavat. Neviem ci ho ucitelka vyhresila, alebo aku metodu zvolila, ale chlapec sa nas zacal pytat, ci sa pani ucitelka nebude hnevat ked sa vypyta na zachod. Na dalsi tyzden zacal zadrziavat stolicu. A aby toho nebolo malo, zistili sme, ze maju v triede problemoveho chlapca, ktory je agresivny k ostatnym detom. Ked s nim zazil nieco stresujuce, doma sa kazde jedno slovo zajakaval a najvacsie zazitky boli, ze sa v skolke bili. Velmi ma to vsetko znepokojilo, tak som syna vyhlasila zo skolky, ze bude somnou a s babatkom doma aspon rok. Na jednej strane ma to mrzi, lebo sa zacinal pekne adaptovat, papal, zapajal sa do aktivit, doma mi ukazoval ako cvicia na pesnicky, ale na druhej strane "krical" ze nieco nie je dobre. Ako mu mam pomoct s tym kakanim, viem ze ho nemam hresit, skusam to aj po dobrom, no nic nepomaha. Vypyta sa, sadne si na zachod a tam to skonci. Zajakavanie uplne vymizlo, ale bojim sa, aby nastupom za rok do novej skolky sa opat nevratilo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv vám musím napísať, že ste urobili úplne najlepšiu vec aká sa dala, že ste ho nechali doma zo škôlky. Možno bude stačiť pol roka a vôbec sa nebojte návratu do škôlky, zase si zvykne!
    Ak by sa zajakávanie vrátilo treba sa obrátiť na lekára, prípadne aj psychológa a logopéda, aby sa to nefixovalo, lebo čím dlhšie to bude trvať, tým horšie a dlhšie sa to bude liečiť.
    Neviem vlastne celkom presne aký je problém s kakaním, či sa pokakáva alebo má zápchu zo zadržiavania.
    Všetko je samozrejme záležitosť v hlavičke zo stresu, ktorý asi privodil príchod súrodenca a problémy v materskej škole.
    Ak sa už prejavuje zápcha treba robiť určité opatrenia:1.nehovoriť o jeho kakaní pred ním s nikým, ani s manželom ani s babkou kamarátkou atd. On vie, že vás jeho kakanie trápi a vie, že si tým vynucuje pozornosť, čo práve teraz po príchode súrodenca chce dosiahnuť. Takže navonok sa tvárte, že jeho kakanie nie je dôležité!!!
    2. dietne opatrenia: nedávajte mu varenú ryžu, varenú mrkvu, tvrdý syr, kakao, čokoládu, mak- to všetku spôsobuje tvrdú stolicu. Musí mať dostatok tekutín.
    3. podávajte probiotika, dlhdobor, ktorékoľvek podľa rady v lekárni, možno najlepšie probiofix.
    4. Keď ste doma sami pripomeňte mu, že sa treba vykakať, že to robia všetci ľudia aj malí a veľkí aj zvieratká, pripadne si stanovte čas, kedy bude chodiť kakať, ideálne keď ste sami doma. Nech však na nočníku alebo záchode nesedí viac ako 10-15 minút
    Ak tieto postupy nebudú behom dvoch troch týždňov účinné treba vyhľadať lekára, lebo bude potrebné pridať aj lieky, ideálne duphalac.

  • pokakavanie sa

    , Autor: lily2012

    Dobry den,
    opat Vam pisem s prosbou o radu. Moj 3 rocny syn bol odplienkovany uz minuly rok v auguste, vtedy sme zacali s odplienkovanim a v priebehu mesiaca bol cisty. v septembri sme zmenili ubytovanie, prestahovali sme sa a zmenil aj skolku. Kvoli tomu a zacal pokakavat a pocikavat. zacal chodit do skolky uz v 2,5 rokov v belgicku. ale podarilo sa to minimalizovat a nehoda sa stala asi po mesiaci menej casto. KOncom oktobra pribudol do novy clen rodiny a starsi mal opat regres, ktory sme opat prekonali, s obcasnymi nehodami, ktore sa v poslednej dobe stavaju castejsie v podstate v poslednej dobe kazdy den. Kedze som na materskej tak som si ho v krizovych casoch mohla ponechat doma a cikania a kakanie bolo lahsie ustriehnutelne, i ked ochorel, tak zostal doma dlhsie, aby nebol v skole a ked isiel do skoly tak len na kratsi den - od 9tej to 1 nej poobedia, aby bol v kontakte s ostatnymi detmi. zijeme v zahranici. Na jednu pani ucitelku pripada 23 ziakov - zial i vo veku 3 rokov. hned po obede (ktory je o 11.30) maju deti rekreaciu, co znamena, ze su do 1nej hodiny vonku na preliezkach v piesku. tam sa stretavaju vsetky treidy malych - tak asi 90 dti tam je a s nimi su opat ini ludia na dozor. ich ucitelka je len na ucenie, Cez obed maju na dozor opat niekoho ineho. Ako mam postupovat, aby sa situacia zlepsila, lebo momentalne ho vzdy vyzdvihnem pokakaneho. Maju tresty ako zakazanie tv, vyznam? Ako ho potrestat primerane veku. ci ako efektivne riesit tieto caste nehody? Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trestať ho netreba vôbec!!!!!!!!!!!!!!Nie je dôvod to robiť, on za to nemôže. Jeho správanie a pokakávanie samozrejme súvisí s jeho psychikou, určite so zmenami ktoré sa stali a ktoré sú aj súčasťou pobytu v materskej škole, alebo neviem, či to už nie je škola. Myslím, že by som to riešila ponechaním na dlhšiu dobu / mesiac/ doma, zaradením do starostlivosti o mladšieho súrodenca a režimom, v ktorom je priestor pre venovanie sa obom deťom. Je to určite pre mamičku náročné ale v tejto chvíli nevidím iné riešenie. Budete sledovať, či táto pre neho určite pozitívna zmena povedie k odstráneniu pokakávania a pocikania. Ak nie, je na mieste vyhľadať odbornú pomoc: chirurga, či sa nejedná o organickú poruchu a psychológa alebo psychiatra, ak chirurg žiadnu poruchu neobjaví. Ak sa stav upraví ale po návrate do kolektívu sa vráti, tiež je na mieste vyhľadať odbornú pomoc, hlavne psychológa, možno aj hľadať inú škôlku, kde je inidviduálnu prístup k deťom.

  • pokakávanie

    , Autor: laruta

    Dobrý deň, chcela by som poradiť lebo vôbec neviem ako mám postupovať. Mám 3 ročnú dcerku, ktorá chodí do škôlky ale tam sa skoro vždy pokaká. Problém s cikaním vôbec nemá, pekne ide na záchod, ale keď ide kakať vôbec nič nevraví a to ani keď je doma. Keď bola malinká mala problém s papaním - vrackala - kašička Nutriton, keď mala 1,5 bola potvrdená celiakia. Vždy sa jej kakalo veľmi ťažko (tvrdá stolica). V súčasnosti trpí anémiou. Užíva aktiferin sirup, ktorý užíva asi mesiac (predtým maltofer, kvapky) a stolicu už má mäkšiu a kaká sa jej ľahko a preto neviem prečo nič nevraví keď chce kakať. Už som to skúšala aj po dobrom aj po zlom, aj formou odmeny a nič nezaberá. Neviem čo robím, zle lebo mám aj staršiu dcéru, ktorá sa pýtala keď mala 2 roky. Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že držíte celiatickú dieétu a pokakávanie nesúvisí s celiakiou.
    Pokakávanie, a hlaavne aj špinenie nohavičiek súvidí takmer vždy s psychikou dieťatka. Predpokladám, že ešte nie je zrelá na vstup do materskej školy, necíti sa tam dobre a tým trestá celé svoje okolie, že sa tam pokaká. Netreba ju za to hrešiť a už vôbec nie trestať. Treba zvážiť, či nei je nejaká možnosť, aby určitý čas ešte do materskej školy nechodila. Treba dôsledne držať celiatickú diétu a ak sa to nezlepší, poradiť sa s gastroenterológom, ku ktorému určite chodíte, eventuálne vyhľadať aj vyšetrenie u detského chirurga, či sa nejedná o nejaké ochorenie v oblasti konečníka, najlepšie ak by to bol lekár, ktorý sa touto obasťou črva zaoberá.

  • pokakavanie

    , Autor: augustinka

    Dobry den, mame taky novy problem s dietatom. Dcerka ma nieco cez 4 roky a narodil sa nam syn, ktory ma teraz 5 mesiacov. Problem sa tyka dcery. V rychlosti spomeniem, ze vseobecne je dost rozumna, niekedy az velmi, pekne rozprava, s vyslovovanim r nebol ziadny problem, ani s inym, proste vsetko islo pekne az pokial sa nam narodilo druhe babo. dcerka zacala byt zrazu dost vzdorovita, vynucovala si pozornost vsetkymi moznymi aj nemoznymi sposobmi, zacala naposluchat atd. Sami sme usudili, ze to je pravdepodobne jej prejav ziarlivosti na braceka, dokonca zo zaciatku ho ani nechcela volat menom, ale hovorila mu dieta. Skusili sme taku fintu, ze sme jej maleho dali akoze popestovat a vyzeralo to tak, ze to pomohlo. Zacala ho mat rada, rozprava sa s nim, ale zrazu sme spozorovali, ze dcerka si v nepozorovanych chvilach robila "dobre". Viac krat sme ju nachytali, a vraveli sme jej za nech to nerobi.Davali sme na nu viac pozor, ked sme ju pristihli, vzdy sme ju ohlasili, ze co to zase robi. Postupom casu sa to akosi vytratilo, ale nastal novy problem. Zrazu sa pokakala do gatiek. Prvy krat sme si mysleli, ze nejaky omyl, lebo mava problemy s vyprazdnovanim, viac krat sa totiz boji ist kakat, lebo mava casto dost tvrdu a velku stolicu a boli ju to, tak sme mysleli, ze to bolo kvoli tomu. Ale zacalo sa to opakovat a naposledy sa pokakala pro pozerani TV, ked lezala pri tatinovi a ten to zistil, ked to jednoducho zacitil. Uz zaciname byt z toho zufali. Co mame robit, ako postupovat, co nam poradite?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to vlastne niekolko problémov naraz ale pravdepodobne všetky súvisia s ťažkým prijatím nového člena rodiny zo strany dcérky. Urobili ste veľmi dobr, keď ste ju začali s dieťaťom zbližovať tým, že ste jej dali nejakú úlohu týkajúcu sa bračeka /popestovť, zavarovať ho/ Na druhej strane aj keď už na súrodnca reaguje pozitívnejšie nemusí to znamenať a podľa prejavov ani neznamená, že sa so situáciou celkom vyrovnala. Masturbácia ako ju popisujete, nie je prejavom ničoho iného len frustrácia, možno oproti času pred narodením dieťaťa, menej pozornosti z vašej strany a z jej strany vlastne určité nudenie sa. Nemali ste ju za to okrikovať ani to nijak verbálne hodnotiť, / nerob to, nepatrí sa to a podobne/ jednoducho ju trebalo zaujať niečím iným. Ale zdá sa, že nakoniec ste to zvládli. Enkopréza, špinenie nohavičiek ale aj pokakávanie, zápcha súvisia hlavne s psychikou, aj keď samozrejme strava ale aj niektoré anatomické zvláštnosti hrubého čreva hrajú svoju rolu. Takže odporúčam diétu s vylúčením varenej ryže, varenej mrkvy, maku, kakaa, čokolády, tvrdých syrov, dostatok tekutín, hodne vlákniny, probitoka. Ak by opbstipácia pokračovala je namieste vyhľadať lekára, jednak skontroluje či v okolí ritky nie je trhlinka, pri ktorej vyprázdňovanie naozaj veľmi bolí, jednak zhodnotí celú situáciu. Ak by sa prejavy neurózy / ktorým enkopréza je/ u dieťaťa stupňovali je namieste vyhľadať detského psychiatra alebo psychológa, ktorý poradí ako s dieťaťom pracovať. Ak navštevuje materskú školu, určite y som ju najmenej mesiac nechala doma.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: