Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nocne pomocovanie

    , Autor: didus

    Dobry den pani doktorka.Mame dceru4,5 rocnu.minuly rok v lete sme odlozili nocnu plienku.na cele 4noci,jednoducho som skoro nikdy nevystihla spravny cas dat ju v noci na nocnik a nebolo mi srdcu blizke v noci ju budit...tak som plienku vratila.tento rok v januari ona sama odmietla nocnu plienku s tym,ze uz ani jej bratrancek nema(o rok mladsi).situacia je taka,ze sme obmedzili pitie vecer(nie vzdy sa to podari),cca pred pol 9tou vecer sa vycika a potom ju budim:-(okolo 11tej.potom malokedy vydrzi do rana sucha.v noci sa sama vobec nebudi,rano neviem ako mam reagovat na mokru postel,no z jej strany nejaku extra lutost nevidim,neda to najavo.bola som aj u detskej lekarky,aj vypisala papier na uzv bruska ale presne vtddy zacala dcera hnackovat,tak sme to neriesili.mame na to vysetrenie ist?ako postupovat dalej?dakujem rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do piatich rokov by som situáciu neriešila. Samozrejme ak nemá nejaké iné ťažkosti: napríklad v pôrodnici nemal nález na obličkách, nemala zápaly močových ciest a podobne.
    Je dôležité dodržiavať určitý režim: cez deň piť dostatočne, ak je veľmi aktívna tak odpoludnia ešte spánok. Asi dve hodiny pred uložením už ponúkať menej tekutín / hlavne už pred spaním nevypiť fľašu mlieka, ako sa to niekedy deti majú radi/. Okolo jedenástej alebo aj po pol noci ju nechať vycikať, nemusí sa ani zobudiť. Kvôli tomu aby nespala v mokrom tak by som jej pokojne na noc dávala plienku. Za pocikanie nehrešiť ale po suchej noci veľmi chváliť. Uvidíte po piatom roku života ako sa nočné močenie bude ďalej vyvíjať, podľa toho budeme postupovať.

Podobné otázky

  • nocne pomocovanie

    , Autor: didus

    Dobry den.potrebovala by som sa poradit.mame 6rocnu dceru a pocikava sa v noci.Nikdy nemala suchu pauzu.minulu jesen sme to zacali riesit.Vyhladali sme nefrologa,odber krvi,zber mocu(najprv 12hodinovy,po mesiaci 24hodinovy)nic neukazal.nasledne sme boli objednane k neurologicke,ktora po vysetreni skonstatovala ze mame sikovnu,inteligentnu slecnu,nezistila nic.poslala nas na EDG,ktore taktiez nic neukazalo.koncom marca ideme na kontrolu k neurol.prakticka stranka:dodrziavame enur.rezim+caste cikanie.v noci po 2 hod davam cikat.dcera sa na to nepamata,kedze ma tvrdy spanok.za mesiac februar 6krat nehoda,co je lepsie ako v decembri 15x.niekedy sa pocika nadranom,niekedy vydrzi do rana a cikat ide dajme tomu bodinu po zobudeni.cim to moze byt?ked ma vysledky v poriadku,co u nej vyvola pocikanie???podotykam,vyrasta v kludnom prostredi,bavime sa s nou o tomto probleme otvorene....vopred dakujem za nazor,pekny den!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadnou liečbou tohto problému je liek Minirin, ktorý ordinuje nefrológ. Neurologické vyšetrenie neublížilo ale pravdepdobne ani nebolo potrebné. Neviem, kde ste boli na vyšetrení u nefrológa ale je plne v jeho kompetencii uvedený liek napísať.

  • Pocikávanie

    , Autor: gabrielka

    Pekný deň pani doktorka,
    rada by som sa vás opýtala na váš názor ohľadom môjho / nášho problému s dcérou. V januári budúceho roku bude mať už 4 roky. Tento rok - na jar (to už mala 3 roky a cca 4-5 mesiacov, som ju začala odúčať od nočných plienok. Najprv to išlo fajn, malú som dala pred spaním na nočník, potom keď šom si šla ľahnúť ja, tak som ju spiacu posadila na nočník ešte raz a do rána vydržala. Sem tam sa jej stala nehoda a pocikala sa. Ale v rámci "učenia" som to nebrala až tak tragicky. Horšie je to teraz - keď už po cca pol roku - sa to horší a pocikáva sa viac krát do týždňa. Niekedy sa pociká aj dva krát za noc. Keď idem spať tak ju nájdem pocikanú a potom ráno to isté. Na začiatku bol aspoň nejaký progres, teraz mám však dojem, že je to omnoho horšie ako na začiatku. Neviem či to je normálne, ani ako dlho sa deti odúčajú od nočných plienok. Viem, že sem-tam sa nehoda stane, ale u nás je to skoro každý deň. Sú dni, možno aj týždeň - dva, kedy sa nepociká ale potom zase kolotoč a pocikáva sa skoro denne. Mám navštíviť nejakého špecialistu, alebo ako postupovať? ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odúčanie od nočného cikania býva rôzne a aj trvá rôzne dlho aj sa podarí v rôznom veku. Profesor Kovács, odborník aj na túto problematiku tvrdí, že nočné pomočovanie začína byť problém vtedy, ke´d to začne vadiť rodičom či dieťaťu. Vo veku vašej dcérky by som to ešte nepovažovala za nejaký oneskorený návyk na nočné nepomočovanie. je správne ju nechať pred spaním vycikať, môžete ju neskôr aj ešte raz nechať vycikať. Tesne pred spaním by nemal vypiť veľa tekutín, ale v priebehu dňa je potrebné aby pila dostatočne. Ako uvádzate bolo obdobie, kedy sa pomočovala menej. Odporúčam konzultovať problém s vašim lekárom a dohodnúť sa aj na vyšetrení moče. Potom postupovať individuálne, pre pretrvávaní pomočovania ho riešiť buď s vašim lekárom alebo s nefrológom,

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: