Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problém s jedením

    , Autor: Verčitko237

    Dobrý večer
    Máme syna 6r,ktorý má dlhodobý problém s jedením.zacalo to keď mal 1r3m,postupne selektoval a selektoval jedla.s vekom sa to zhoršuje.ako mu vypadol 1.zub je to už úplná katastrofa.pediatricku som viackrát upozorňovala že Máme problém s jedením.kedze výškovo a vyhovo je v rámci tabuliek, nebýva chorý ci unavený, tak to odmietla riešiť.nic voľnopredajné-pikovit,pedia kid ,B12,pivovarske kvasnice,b komplex,rybí olej 0bodov.synovi pomáha peritol na predpis,ale len pokiaľ ho užíva po dobrati sme tam kde sme boli.syn navštevuje kvôli tomu aj pedopsychiatra.absolutne žiadna stratégia nefunguje.problemom je ze odmieta co i len niečo ochutnať. V apríli sme skončili už v nemocnici,na infúzii.pediatricka to po rokoch nášho trápenia začala riešit bo nám schudol a bol extrémne biely.viackrat sa mu brala krv,krvný obraz v poriadku,ani chudokrvny nie je.naposledy mu zistili alergiu na kravsku bielkovinu,gastro máme až na konci septembra.je to už neúnosné,psychicky to uz nezvládam.pokial to nie je niečo z toho mala co zje,je radšej hladný.dlhodobo mu vadí varená strava,všetko tekutej konzistencie.uprednostnuje len všetko suché.neskutocne sa o neho bojím.podla lekárov to nie je akútny stav. pedopsychiater mu teraz predpísal antidepresiva-sertralin bo syn má aj elektivny mutizmus.kedze má aj mutizmus,psychoterapia neúspešná.vitaminy sa mu snažím dopĺňať aspoň umelo.pravidelne užíva aj probiotika.uz sme zufali.prosim,čo môžme vyskúšať?čím to môže byť?co by mu mohlo pomôcť?peritol tiež nemôže vkuse užívať a antidepresiva neviem nakoľko môžu pomôcť prekonať strach odpor ,že by aspoň nieco ochutnal.prosim poraďte,už sme zufali a v koncoch.syn má niečo cez 120cm a 22,6kg.ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výnimočne sa takéto problémy vyskytujú. Istotne to súvisí s psychikou dieťaťa.
    V tomto štádiu by som riešila problém takto: podávať ďalej peritol, má aj účinok na psychiku a nie je problém ho úžívať dlhodobo. Podávala by som len jedlá, ktoré dieťa akceptuje a v takej forme v akej ich prijíma. Dôležité je, aby jedlo obsahovalo ovocie, zeleninu, mäso, obilninu. V akej forme to je ochotný konzumovať, tak mu to podávajte. Ako doplnok stravy by som podávala nutridrink, podľa toho akú chuť by akceptoval, možno by sa dal aj predpísať, pravdepodobne na odporučenie psychiatra. V každom prípade je potrebná dobrá psychoatrická starostlivsoť a veľmi individuálny prístup aj z vašej strany, rodičov.

Podobné otázky

  • Kakanie a nechutenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcem Vás požiadať o radu, nakoľko nás trápi jeden problém, sestrin syn (bude mať v marci 3 roky) sa za žiadnu cenu nechce vykať, už ani do plienočky, ani do nočníka ani na záchod. Cikať sa pýta už od leta, kakať nie ani za svet, tak sme ho nechali za čas nech kaká do plienočky, kým si zvykne, aby ho nebolelo bruško. Všetko bolo ok kým sa sestra nerozhodla že je čas kakať na nočníček, prestala mu dávať plienočku, no on sa odmieta vykakať na šerblík a nechce už ani do plienky, párkrát mu ,,ušlo,, do slipkov. Kričí že sa bojí, že ho bude riťka štípať. Presvedčili sme ho, že pri kakaní riťka neštípe, no aj tak sa nechce vykakať, kričí a plače. Vidno na ňom že mu ,,treba,, , aj vraví že ho bolí bruško a keď to naňho príde pýta sa na ruky. Skúšali sme už skutočne všetko, nijakovsky to s ním nejde ani po dobrom ani po zlom. To nekonečné presviedčanie akoby nemalo zmysel. Sestra je už zúfalá a bojí sa oňho. Máme už obavy, že môže z toho ochorieť.
    Prosím Vás neviete nám v tomto poradiť? Malý má teraz aj 4-mesačného bračeka a snažia sa venovať obom ako sa dá.
    Ďalší problém čo má je ten, že odjakživa nechce jesť, treba mu hrať nejaké divadielko alebo niečo rozprávať aby do seba niečo dostal, zaujať ho niečím iným a popri tom doňho vtisnúť nejaké to jedlo. On keď počuje že ide papať, už kričí ,,nechcem papať,,! Je schopný nejesť aj celý deň, keď sa doňho niečo to nevtlačí.
    Za každú radu Vám budem vďačná.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Porucha vyprázdňovania, tak ako ju popisujete je problém v psychike. Chyba bola rozhodnutie odteraz sa bude pýtaž. Dieťa sa pýta, keď na to príde čas, súvisí to s dozrievaním nervového systému. Odporúčam konzultácie s detských psychológom.
    Problém s jedením súvisí tiež s psychikou, to musíte vedieť vy, rodinní príslušníci, že ako. Podstatné je aj to, či dieťa dobre priberá, rastie,aký je vývoj jeho schopností. Psychológa určite potrebuje ale hlavné je, aby ste sa potom riadili aj jeho radami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: