Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vitamín D

    , Autor: MamaVeronika

    Dobrý deň, je vhodné, aby 22 mesačné dieťa užívalo vitamín D každý deň (ako prevenciu) ? Používame Devit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je zdravé v lete netreba. Od novembra do marca vitamin D alebo rybí tuk až do puberty.-

Podobné otázky

  • Vyberavé dieťa

    , Autor: Marmarina

    Dobrý deň pani Doktorka, prosím, poraďte mi, aké vitamíny, minerály, alebo omega-3, a ďalšie by som mala dávať môjmu synčekovi, ktorý je veľmi vyberavý a pestrú stravu zďaleka nemá zabezpečenú. Presne 1 deň pred 3. narodeninami začiatkom októbra odložil mliečko z NUTRILONu 4, ktoré sme mu dávali každé ráno a večer. Odvtedy ma trápi, že sa čoskoro ocitneme v situácii, že nebude mať dostatok potrebných vitamínov. Ovocie a zeleniny vôbec neje. Odmieta aj pečivo (napr. chlieb, rožok, atď.). Je ochotný piť iba vodu - ani mlieko nechce. Ani kaše nemôžu prísť do úvahy, ale ani jogurty. Zatiaľ má normálnu váhu (cca. 16 kg, a je 100 cm vysoký). Každý deň je skoro to isté: na raňajky Yogollino detský vanilkový puding a ovocné pyré HAMI, na obed mäsový vývar bez mäsa so cestovinami alebo karfiolovú polievku (ale stáva sa, že niekoľko dní odmieta aj polievku) a ako hlavné jedlo buď cuketové cestoviny (príkrm HIPP) alebo vyprážaný syr (raz za čas prijíma aj kuracie syrové fašírky), na olovrant vanilkový tvarohový dezert Maťko a čokoládový ryžový chlebík, na večeru 4 plátky morčacej šunky a 2 plátky ementálskeho syra, alebo občas aj langoš so syrom, poprípade lunchmeat s chlebom (iba v takejto forme je ochotný jesť chlieb, keď na to dávame lunchmeat, ale to nechcem často). Nátierky, omáčky, a iné nemôžu prísť do úvahy. Je senzitívny na formu, farby, tvar jedla, taniera a príborov (boli sme na psychologickom vyšetrení, kde mu stanovili autistické črty). Boli sme aj na gastroenterologickom vyšetrení, všetko bolo v poriadku podľa ultrazvuku brucha (vrátane refluxu). V školke tiež odmieta jesť, preto mu každý deň balím jedlo podľa vyššie uvedeného. Ovocie a zeleniny pozná, s radosťou sa s nimi aj zahrá, ale nechce ich ani ochutnať. Výživové doplnky by mali byť v tekutej forme, pretože ani cukríky neviem doňho dostať. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho vybersvosť súvisí s jeho psychickým nastavení a autistickými črtami. Veľa zmeny s tým, kým nebudete s psychológom a inými odborníkmi na poruchy kognitívnych funkcií nespravíte. Treba riešiť základný problém,potom sa bude riešiť aj príjem potravy. Ak by ďalej akceptoval Nutrilon, tak bysom sa k nemu vrátila, ale len jeden maximálne 2x denne.
    Vitamíny v tekutej forme dostať vitamin C aj B komplex, vitamin D . V zime by bol vhodný rybí olej,dostať aj s príchuťou.

  • Covid

    , Autor: Macicka

    Dobrý deň, 8 mesačný syncek ma covid.Ma vysoké teploty 38 až 39. Čo mu dať na zmiernenie príznakov? Ako dlho budú trvať tie teploty a kašeľ.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčša trvajú 24 hodín, treba dať tekutiny, vitamin C v jeho veku 5 kv denne, vitamin D na týždeň môžete zvýšiť na 2x2 kvapky. Lieky od teploty. Sledovať dieťatko, ak sa stav nezlepšuje, konzultovať lekára.

  • D vitamín

    , Autor: monika_sansanusova

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa informovať ohľadom podávania D vitamínu. Syn je od narodenia na umelom mlieku (HIPP), ktoré obsahuje aj D vitamín. Denne prijime v mliečko požadovanú dennú dávku tohto vitamín, ktorú by dieťa malo prijať, no napriek tomu nám pediatrička kázala dávať aj D vitamín zvlášť. Chcem sa spýtať či je to bežne a pri každom UM bábätko prijíma aj D vitamín kvapky? Nemôže to synovi uškodiť? Nebude predávkovaný? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebude predávkovaný. U nás deti dostávajú vitamin D 2 kvapky denne od tretieho týždňa veku do 18 mesiacov a každú zimu od novembra do marca odporúčam vitamin D podávať až do puberty

  • Zvysene hepatalne enzymy

    , Autor: 18sokolka18

    Dobry den.Rada by som sa opytala :dcerke(3 mesacna-2.12 uz bude mat 4 mesiace)pri poslednom kontrolnom odbere na bilirubin(zistovalo sa ci este stale pretrvava novorodenecka zltacka)ukazal ze ma zvysene hepatalne enzymy ostatne seriologicke vysetrenia ma udajne v poriadku podla osetrujucej pediatricky neviem presne hodnoty nakolko ma s nimi nechcela oboznamovat no udajne dcerke este stale pretrvava aj novorodenecka zltacka aj ked hodnoty veaj pekne klesaju (tiez mi konkretne cisla neprezradila )chcela nas poslat na infwkcne na konzultaciu no dnes po oznameni vysledkov mi povedsla ze mame este pockat a ze o 2 tyzdne spravi znova odber ....lieky ani ziadne vitaminy dcerke nenaordinovala....chcem sa opytat ci je normalne ze dcerke stale pretrvava zltacka(najvyssia namerana hodnota po narodeni bola 317-domov nas pustili s hodnotou 214)?a ci tie hepatalne enzymy moze mat zvysene kvoli tomu?resp.ci osetrujuca pediatricka postupuje spravne?podotykam ze po prichode z porodnice peduater nedal ziadne vitamkny ktore by pomohli rychlejsie prekonat zltacku.Dala jej len vitamin D a K .dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pediatrička postupuje úplne správne. Predpokladám, že dieťatko je kojené, v takom prípade aj žltačka pretrváva dlhšie a môžu byť mierne zvýšené pečeňové testy. Nie je to dôvod na konzultáciu na infekčnom ani na inej odbornej ambulancii. pediatrička vie, že to tak u detí v kojeneckom veku môže byť.
    Žiadne vitamíny okrem popisovaného K a D dieťa nepotrebovalo.

  • Jednostranný jedálniček

    , Autor: evelynne

    Dobrý deň,
    syn ma 3 a pol roka a vždy to bol nejedák. Absolútne odmieta hocaké ovocie v akejkoľvek podobe a posledné 3 mesiace aj zeleninu. Predtým mi papával zeleninu aspoň vo varenom/dusenom stave na obed a večeru, ale odvtedy ako keby uťalo a chce jesť len cestoviny s mäsom/červenou šošovicou, suchý chleba a na večeru krupicovú kašu. Takýto jedálniček má už asi 3 mesiace a som už zúfala z neho. Keď mu zamaskujem nejakú zeleninu do taniera, hneď mi na to príde a piští. Z ovocia mi zje len citrónovú šťavu na lyžičke (dám mu asi 4-6 denne)a ešte mu dávam dve lyžičky tekvicového oleja (ten mu chutí). Má rád aj piškóty alebo špaldové jablkové keksy, všetky ostatné sladkosti odmieta, čo je čudné ale na druhej strane som rada a neponúkam mu to. V škôlke zje 2-3 lyžičky obeda aj to len keď je ryža s mäsom alebo nejaké cestoviny, iné nezje. Hodnoty železa ma mierne pod stanoveným limitom, dr. nám povedala, že to je OK a nemusí brať železo ako doplnok. Chcem sa spýtať, či by nebolo vhodné mu podávať nejaké doplnky výživy, lebo takýto jedálniček mu určite nepokryje dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Mohli by ste mi poradiť aké? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti niekedy naozaj jedia stále to isté, pokiaľ to obsahuje všetky živiny, nie je potrebné to riešiť. Na druhej strane vieme, že deti cca do troch rokov odmietajú nové druhy jedál, hovoríme tomu neofóbia.
    Citrónovú šťavu by som obmedzila na maximálne dve lyžičky denne. Skúste mu ponúknuť čistú ovocnú šťavu aj z iného ovocia.
    Teraz v zime mu nezabudnite podávať vitamín D dve kvapky denne, zapiť mliekom. Môžete podávať aj komplex vitamínov v kvalitnom preparáte z lekárne, ideálne cebion 2x multi len neviem, či ho momentálne majú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: