Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyberavé dieťa

    , Autor: Marmarina

    Dobrý deň pani Doktorka, prosím, poraďte mi, aké vitamíny, minerály, alebo omega-3, a ďalšie by som mala dávať môjmu synčekovi, ktorý je veľmi vyberavý a pestrú stravu zďaleka nemá zabezpečenú. Presne 1 deň pred 3. narodeninami začiatkom októbra odložil mliečko z NUTRILONu 4, ktoré sme mu dávali každé ráno a večer. Odvtedy ma trápi, že sa čoskoro ocitneme v situácii, že nebude mať dostatok potrebných vitamínov. Ovocie a zeleniny vôbec neje. Odmieta aj pečivo (napr. chlieb, rožok, atď.). Je ochotný piť iba vodu - ani mlieko nechce. Ani kaše nemôžu prísť do úvahy, ale ani jogurty. Zatiaľ má normálnu váhu (cca. 16 kg, a je 100 cm vysoký). Každý deň je skoro to isté: na raňajky Yogollino detský vanilkový puding a ovocné pyré HAMI, na obed mäsový vývar bez mäsa so cestovinami alebo karfiolovú polievku (ale stáva sa, že niekoľko dní odmieta aj polievku) a ako hlavné jedlo buď cuketové cestoviny (príkrm HIPP) alebo vyprážaný syr (raz za čas prijíma aj kuracie syrové fašírky), na olovrant vanilkový tvarohový dezert Maťko a čokoládový ryžový chlebík, na večeru 4 plátky morčacej šunky a 2 plátky ementálskeho syra, alebo občas aj langoš so syrom, poprípade lunchmeat s chlebom (iba v takejto forme je ochotný jesť chlieb, keď na to dávame lunchmeat, ale to nechcem často). Nátierky, omáčky, a iné nemôžu prísť do úvahy. Je senzitívny na formu, farby, tvar jedla, taniera a príborov (boli sme na psychologickom vyšetrení, kde mu stanovili autistické črty). Boli sme aj na gastroenterologickom vyšetrení, všetko bolo v poriadku podľa ultrazvuku brucha (vrátane refluxu). V školke tiež odmieta jesť, preto mu každý deň balím jedlo podľa vyššie uvedeného. Ovocie a zeleniny pozná, s radosťou sa s nimi aj zahrá, ale nechce ich ani ochutnať. Výživové doplnky by mali byť v tekutej forme, pretože ani cukríky neviem doňho dostať. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho vybersvosť súvisí s jeho psychickým nastavení a autistickými črtami. Veľa zmeny s tým, kým nebudete s psychológom a inými odborníkmi na poruchy kognitívnych funkcií nespravíte. Treba riešiť základný problém,potom sa bude riešiť aj príjem potravy. Ak by ďalej akceptoval Nutrilon, tak bysom sa k nemu vrátila, ale len jeden maximálne 2x denne.
    Vitamíny v tekutej forme dostať vitamin C aj B komplex, vitamin D . V zime by bol vhodný rybí olej,dostať aj s príchuťou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: