Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Monitor dychu

    , Autor: Gabika?

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať že: môj syn má 16mesiacov používame stále monitor dychu ale včera sa spustil alarm a minulý týždeň až 2x syn sa na to vôbec nezobudil sa ani na svetlo keď som zažila, či dýchal som si v tu sekundu neuvedomovala keďze som sa strašné zľakla a rýchlo som ho zobudila stým že som ho postúpila... Môže byť že prestal na chvíľku dýchať ? A baterky som menila keďže už boli slabé .... Môže ešte nastať syndróm náhleho úmrtia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už syndróm náhleho úmrtia nie je pravdepodobný. Podstatné naozaj je, aby sa v byte ani okolí dieťaťa nefajčilo / ani na balkóne, to je v byte cítiť!/.
    Treba naozaj skontrolovať monitor, či nerobí planý poplach! Ak sa to bude opakovať a dieťa má nejaké príznaky ochorenia, treba konzultovať lekára.

Podobné otázky

  • monitor dychu

    , Autor: deni1

    prosim vas o radu.kupili sme monitor dychu az teraz nedavno.malinka ma 3 mesiace.monitor mame asi 2 tyzdne.uz dvakrat nam pipal za tyzden.dcerka tvrdo spala a my sme v soku a placeme.nevieme co si o tom mysliet.ci iba tvrdo spinka a monitor zato pipa ,alebo je nieco kvoli comu naozaj pipa?.monitor chceme predat a kupit taky co sa pripina na plienocku a je na tele babetka.
    prosim vas zvyknu babetka tak tvrdo spinkat?alebo sa mame bat ?monitor ma nove baterky nemal by tam byt problem.dietatko spinka riadne na nom.sice ho mame otoceny tak ze ho nema od hlavicky az k noham ale je polozeny pod nou tak ze lezi na nom do pol pasa.ma ho na vrchnej casti postielky ale zosmyknuta z neho neni nikdy ked pipa.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Monitor je práve na to, aby signalizoval, že dieťatko tvrdo spí, pípaním sa zobudí a znova začne dýchať. Samozrejme u výrobci by som skontrolovala technický stav monitora, aby vás zbtočne nestresoval, ak nedochádza k tvrdému spánku a prerušeniu dýchania ale pípa pre poruchu. Ten monitor je na to, aby ste sa vy aj diťa zobudili, čo sa stane. Nemusíte plakať ani mať zbytočné obavy. Ak je monitor v poriadku a tieto apnoické pauzy súvisiace so zapnutím monitora sa opakujú, je potrebné konzultovať lekára.

  • Monitory dychu

    , Autor: andreakukelova

    Dobrý deň, pani doktorka,
    chcela by som sa poradiť resp. opýtať- do akého veku dieťaťa by ste odporučili používať monitor dychu? Máme takmer 11 mesačné dvojičky, narodené v 36.-37.tt, pôrod spontánny, bez komplikácií. Deti sú v poriadku, nie sú sledované v žiadnej odbornej ambulancii. Monitory dychu používame od začiatku, už sme si na ne ( monitory :) zvykli, sme spokojnejší, keď vieme, že drobce spokojne spinkajú. Párkrát sa zapol alarm, ale bol to skôr falošný poplach- malí ležali mimo podložky. Monitory máme zapožičané do konca roka a rozhodujeme sa, či si predĺžiť zmluvu ešte na nejaký čas alebo monitorovanie do roku ( chlapci budú mať 29.12.12 rok ) stačí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že monitorovanie do roka pri dobrom celkovo stave detí ako ho popisujete, stačí.

  • Monitor dychu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,poprosim o Vas nazor,docitala som sa na diskusnych forach pre maminky, kde si tiez vymiename skusenosti s mamickami,ze Nanny monitor dychu (iste aj ine) niekedy spustaju aj plany poplach.Ako viem s urcitostou zistit,ci sa jedna o plany poplach, alebo syncekovi (4 mes. zdravy, aktivny) vynechal dych? Je mozne,ak dietatu vynecha dych na 20 sek., ze sa potom znova nadychne? Za posledne 4 mesiace sa nam pristroj spustil 4 kra taj ked nelezal mimo podlozky...Ked som ho rychlo vytrhla z postielky,dychal. Citala som,ze SIDS postihuje deticky len do 1 roka, kamaratke sa vsak spustil alarm ked mala jej dcerka rok a tri tyzdne...Vopred dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ke´d už k deťatku vstanete, zoberiete ho na ruky, nie je možné, aby došlo k SIDS, keďže samozrejme dýcha. Ten prístroj je na to, aby signalizoval apnoickú pauzu/ vynechanie dýchania/ ktorú by ste vy nevedeli identifikovať a ak by trvala dlho mohla by sa stať pre dieťa osdnou. Akýkoľvek stimul / aj zdvihnutie z postieľky/ obnoví dýchanie.

  • Monitor dychu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zaujímalo by ma, akú dlhú dobu je potrebné mať v detskej postieľke monitor dychu bábätka.

  • alarm na monitore dychu pocas spanku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mame zdravu, aktivnu 8 a pol mesacnu dcerku (rodila som sekciou, v termine,35 rokov, 1.dieta). Od narodenia dcerky pouzivame monitor dychu. Ked mala dcerka 2 tyzdne, spustil sa alarm - po vymene noveho kabla sa nam uz alarm nespustil dlhych 8 a pol mesiaca. Az teraz pred 3 dnami - spustil sa nadranom. Rychle som dcerku vytrhla z postele,dychala,bola v pohode,hned mi aj zaspala na rukach.Je mozne,ze slo len o technicku poruchu?(baterie su nove) Prosim o Vas nazor. Ani ja ani moj druh nefajcime,nepijeme alkohol,zijeme harmonicky.Dcerka dobre papa,a ma plnu lasku a pozornost celej rodiny. Vopred vdacne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepdobne išlo znova o techniskú poruchu, skúste nechať prístroj preveriť technikom. Na druhej strne by som ho nezrušila, ak pípal a hne´d ste prišli, dieťa mohlo na určitý čas zadržať dych a prístroj to signalizoval.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: