Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nechuť do jedla

    , Autor: Steluska

    Prosím poraďte amoja osem mesačná dcéra nechce Kit mlieko je na umelom mlieku už som vyskúšal viac druhov no ona vždy vipije len 30 najvac 60 alebo 90 ml podľa mňa je to málo a to veď deň možno dav krát dakedy len raz a cez noc si dá dva tri razí po 60 a to je všetko dakedy má takí deň že zje dačo polievku či jogurt a dakedy ani to .prosím o radu alebo finticku dajaku že ako môžem dosiahnuť aby píla to mliečko ..a ešte sa chcem opýtať koľko krát by mala byť kŕmenia keď má osem mesiacov a koľko napr mlieka ..a koľko jedla...a ešte mám otázku keď Len napr.jogurt ktorý má 100gramov koľko by to bolo mlieka je to na rovnako že keď zle 40gramovy jogurt tak to má akokeby vipila 50ml mlieka ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jogurt a mlieko je v množstve približne rovnaké.
    Papať by mala 5x denne, prípadne ešte pred spaním ako druhú večeru mlieko, alebo ak papá v noci je to v poriadku. Treba sa riadiť podľa hmotnosti, ak priberá, nepotrebuje viac ako apá, v každom prípade mlieko môžete nahradiť mliečnou kašou, ráno aj večer a musí papť dostatok bez mliečnych príkrmov, teda mäsovozelninový príkrm / každý deň cca 30 až 50 gramov mäska/ a ovocie. V tomto veku už môže žĺtok, dvakrát týždenne polovicu uvareného žĺtka do mäsovozelninového príkrmu, nevynechávame mäso. Nemá okrem vody piť žiadne čaje!!!!

Podobné otázky

  • Črevná viroza

    , Autor: lenkahavrisova

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu.Na Vianoce ochorel brat s rodinou na črevnú virozu(hnačka,vracanie),v tom čase sme neboli s nimi v kontakte až po nejakých 2 dňoch zlepšenia.Nakoniec som to dostala ja(v 32tt) to bolo minulý piatok a v sobotu začala hnačkovať (v máji bude mať 5rokov),v nedeľu ráno už začala aj vracať ale vracanie trvalo asi do obeda,potom už nič,hnačku ešte mala aj včera ale len raz.dala som jej čierne uhlie,nakoľko smectu mi nechce.Dnes zatiaľ nič.Chcem sa ale opýtať ráno keď vstaneme stále sa pekne s chuti naje,rohlik alebo chlieb ale keď má niečo zjesť na obed (rizoto) tak má s tým problém a povie,že ju bolí bruško.Myslíte si,že aj po 5 dňoch môže mať nechuť do jedla??Dnes som jej už aj dala activiu bielu,tú zjedla veľmi rýchlo,dokonca si pýtala ešte jednu ale tú jej dám radšej až zajtra,uvidíme reakciu.Myslíte si ,že potrebuje nejaké probiotiká??Vďaka za radu :-)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotiká sú vhodné určite. Určite je však namieste aj opatrnosť a postupný prechod na normálnu stravu. Ak sa zažívací trakt predčasne nevhodne zaťaží, príznaky sa zvyknú vrátiť. Preto:dieťa do jedla nenútime, ešte dva dni nepodávajte mlieko ani mliečne výrobky, taktiež ani ovocie. Stravu postavte na varenej ryži, mrkve, bielom suchšom pečive, varenom mäse a bezvaječných cestovinách, zemiakoch bez mastenia. Samozrejme dostatok tekutín.

  • strata váhy a nechuť do jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Mám problém s váhou. Mám 19 rokov a váhu len 36,5 kg pri vyške 160cm. Jedlo mám rada (nie som anorektička), len mi často nechuti jesť a ked mi aj chuti tak vladzem zjesť len velmi málo. Navštevujem psychiatra, lebo mam depresie a uživam sertralin a mirzaten. Často som unavena, cítim veľký pocit hladu ale ked chcem niečo zjesť tak mi prestane chutiť. Pred tyždnom nam zistili že máme nepitnú vodu, môže to s tým nejako suvisieť? Môžte mi prosim povedať o aku chorobu by mohlo ísť?..za vašu odpoved vam dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu je potrebné určite vyšetriť, je potrebé konzumovať en itnú vodu. S vašou hmotnosťou to ale pravdepdobne nesúvisí. Váš problém je treba riešiť komplexne. Neviem, či máte vyšetrený krvný obraz, či nie ste chudokrvná. inak je potrebné všeto riešiť s vašim psychiatrom

  • Nepapanie 2-rocneho dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o radu ohladom syncekovho papania, ma 2 roky, nechce moc jest, mal zopar oblubenych jedal a to sme doteraz obmienali. Avsak teraz odmieta aj to. Rano dostane flasu mlieka, potom ide do jasli kde takmer nic neje, ale iba rozbabre a drobne kusky odhryzkava, prestal tam aj posledne dni pit - za pol dna co je tam vypije 0,5dl caju a inak nie. Ked prideme domov, v tanieri sa tiez len piple, nevnima ci ja jem s nim pri stole - ako to radia mudre knizky - zaujima ho iba tanier a berie ho ako uzasnu hracku na zababranie vsetkeho, len do ust lyzicu nevlozi ani za svet. Ked ho chcem nechat vyhladnut - zevraj hlad je najlepsi kuchar, tak akurat je iba viac podrazdeny od hladu, a to uz duplovane nechce jest. Doma pije normalne, davam pozor, aby nemal velmi naliate brusko a aby nebol nasyteny namiesto jedla. Ked uz nic nepomaha, dam mu celozrnnu zemlicku - za tou si ide nohy dolamat - aspon to. A aspon ten pribinacik alebo monte alebo jogurt lyzicuje. A potom opat mu nic nedam ze nech vyhladne, ale opat nic nechce az do vecera jest, az pred spanim opat flasku mlieka mu dam. O ovoci a zelenine ani nehovorim, tiez mu to sluzi iba ako hracka, lebo ked to chyti do ruky a citi ze to je take trosku mazlave (lebo mu to krajam) tak do ust vlozit nehrozi. A napichovat na vidlicku vie, ale tiez sa len hra. A pritom je ho dost, v jasliach sa divia vychovavatelky ze z coho to dieta vlastne zije a aj ja ... Pokazilo ked mal Matusko 1,5 roka. On bol typ, ze ked sa mu prerezavali zubky, tak odmietal papat lyzickou a ked boli vonku, pokracovali sme kde sme skoncili a takto to slo, pekne papal vselijake jedla, potom mu ale isli von stolicky a nie naraz - pochopitelne, ale postupne - a tak sme na takmer 2 mesiace vyradili postupne co papaval, lebo zacal odmietat vsetko a o nove nemal vobec zaujem. Ja mu nechcem ponukat dalsie ked nezje povodne jedlo, ale aj ked mi to akotak ide a napokon sa po dni-dvoch pusti aj do jedla, tak sa to nakoniec pokazi, lebo to co zacal navela-navela papat uz nechce a nove tiez nechce a takto dokola. Ja mam pocit, ze on nechut do jedla ani nema (ale mozem sa mylit), skor sa mu nepaci ze je ine ako chce on a chce sa presadit - 2 rocny pubertiak. Napr ma rad monte. Rad ho papa z kelimka. Pred nim som obsah monte vybrala na tanier a to 2 dni po sebe, to zjedol. Ked som mu to takto nachystala ale nevidel ma, iba hotovy tanier s porciou, ani sa toho nedotkol. Ja uz neviem. Prosim Vas o radu ako napravit takehoto zleho jedaka, ja viem ze casom to urcite prejde a vyrastie raz z toho ale papa cim dalej tym menej a nie je ani chory ani nic podobne a neviem co robit a nema vitaminy (iba co mu robim stavy v odstavovaci - tak to vypije) ani nic takto... Inak je zivy, vesely, energie ma na rozdavanie. Dakujem velmi pekne za radu co robit, zelam prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto problémy bývajú, môžu súvisieť aj s jasľami, niektoré deti nie sú na kolektív zrelé a prejaví sa to aj ako nechutenstvo respektíve problémy s príjmom potravy. Taktiež môže byť v tomto veku príčinou chudokrvnosť. Je potrebné dodržiavať čas aj jedálniček a byť dôsledný, ale na duhej strane by som zvážila aj nutnosť kolektívu.

  • nechut do jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    ma 15mesacneho syna.asi 2 mesiace mi odmieta varene jedla.obcas ma den,ze krasne papa a pyta si este ale vacsinou ani neochutna a kruti hlavou,ze nechce.bol velky jedlik, takze ma to uz hneva ked vsetko vyhadzujeme.
    ked neuspejem s jedlom dam mu kasu alebo mlieko a to zje vacsinou bez vacsich problemov.
    nevyzera,ze by chudol skor pomalicky pribera.
    ma problem s prerezavanim zubkov-ma ich len 6 a vzdy isli po dvoch.mam to pripisovat bolavim jasnam alebo to moze mat iny dovod a treba navstivit lekarku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy deiti odmietajú stravu, ktorú musia hrýzť, teda vynaložiť určité úsilie pri jedle vtedy, keď sú unavené a preto vypijú mlieko alebo zjedia kašu, lebo je to jednoduchšie ale nie je to správne ani dobré. Odporúčam dávať dieťaťu jedlo, keď je vyspinkané.
    Nikedy je príčinou nechutenstva, teda vyberavosti aj chudokrvnosť, to sa už musíte poradiť s lekárkou.

  • Nechuť do jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Moja 13-mesačná dcérka trpí necuhutenstvom. Je kojená, ale kvôli nedostatku mlieka som jej začala ráno okolo 5.- 6. hod. dávať HIPP mlieko (vypije 100 - 150 ml), potom ju kojím ešte okolo 8. hod. Cez deň odmieta akékoľvek mlieko z fľaše, z prsníka si len pár krát potiahne.Kojím ju ešte 1 -krát večer pred spaním. Cez deň sa poriadne naje len na obed - polievku alebo mäsko so zeleninou. Ráno ešte papá kúsok chlebíka alebo rohlíka, ale len suchý, odmieta maslo aj nátierky, niekedy spapá praženicu. Z ovocia zje len banán, väčšinou polovicu. Odmieta takmer všetky mliečne výrobky, jogurty, tvaroh s ovocím, niekedy spapá pár lyžičiek pudingu. Veľmi má rada Kinder mliečny rez a Kinder Pingui, neviem však, či je to pre ňu dobre. Keď jej ponúknem suché pečivo, spapá. Stolicu má pravidelne, vypije dosť vody aj čaju.
    Pediatrička nám odporučila Cebion, ale zlepšenie nevidím. Môžem jej podávať ešte niečo, čo by jej zvýšilo chuť do jedla?
    Myslím, že problém je aj v tom, že je veľmi živá, jednoducho nemá čas sa najesť. Ale nepomáha ani keď sa jej snažím niečo ponúknuť počas hry, jednoducho neotvorí pusu.
    Za Vašu radu Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo si myslíte, že dieťa má nechutenstvo, ve´d normálne papá. Tie keksíky by som jej určite nedávala. Keď pije vaše mlieko a aj hipp, tak má dostatok mlieka a jogurt naozaj nemusí. Tvaroh jej môžete dať do stravy / cestovina, žemlovka a podobne/. Pečivo ako udávate tiež spapá. Deti nepapjú veľa, mali by však papať pravidlene každé tri hodiny. Dieťa má jesť pri stole nei počas hry. Ak sa dobre vyvíja a pravidlene priberá, má prvidelnú stolicu a dostaok mokrých plienok, nemát čo riešiť. Od smädu je voda hlavne nie sladké čaje anápoje!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: