Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Syry

    , Autor: Monika007

    Ake syry mozem dat 11 mesacnemu babatku? Mozem mu dat aj mozzarelu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadne:::::ani tvaroh. Je to koncentrát mliečnej biekoviny.
    Syry zavádzame až po ukončenom prvom roku života, teda po dovŕšení jedného roka, dávame tvaroh a syry na base tvarohu, aj mozarellu a rickotu. Do dvoch rokov žiadne tavené syry, do troch rokov žiadne syry ani bryndzu a podobné výrobky z nepasterizovaného mlieka do šiestich rokov žiadne syry typu camambert a niva.

Podobné otázky

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • 13m dieťa veľká plynatosť

    , Autor: Iv91

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať čo môže byť za plynatosťou u 13m dieťaťa. Papá takmer všetko okrem strukovín a vecí čo nadávajú. Trvá to celé dni aj nocí stále neboli ju to ani neplače pri tom len mám pocit že je toho už priveľa. Kaká raz/2x denne normálne tuhe. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako ste prišli na plynatosť, pravdepodobne často odchádzajú vetry alebo má nafúknuté bruško.
    Dieťa ani po roku nepapá úplne všetko, aj tam sú nejaké obmedzenia.
    Dnes je moderné dávať rôzne kaše, nafukuje hlavne pohánková, takže to by som určite nepodávala.
    Ak je nafukovanie naozja neprimerané, je potrebné a možné podávať espumisan, aj viackrát denne 10 až 20 kvapiek. Na úpravu črenvej bakteriálnej flory je vhodné dlhodobo podávať probiotika, vhodné pre daný vek. Taktiež v žiadnom prípade v tomto veku neodporúčam konzumovať bežné mlieko zo siete potravín ako mliečnu porciu / do jedla môžete dať/ dieťa má mať ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu vhodné pre deti od jedného roka. Dieťa do troch rokov nesmie konzumovať žiadne údeniny, ani detskú šunku, detské párky a žiadne druhy nepasterizovaného mlieka a výrobkov z nepasterizovaného mlieka/ bryndza, syry kozie, ovčie zo salaša/

  • Mlieko v strave dietata

    , Autor: Jancica

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcela by som sa opýtať - moja 1,5 ročná dcérka od narodenia bola kojenia, pila aj umelé mlieko, cca 50:50, kojim ju stále približne 2 krat denne. V poslednom čase odmieta umelé mlieko, môžem jej začať dávať kravské alebo iné mlieko? Ak áno, v akom množstve? Treba ho aj prevarit? Alebo mam do 3 rokov zabezpecit prísun vápnika prostredníctvom syrov a jogurtov a kravské (alebo iné mlieko) začať dávať od 3 rokov?
    Ďakujem.

    S pozdravom,

    Machankova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kravské / nie je potrebné iné, pretože nie je o nič zdravšie/ bežne dos
    tupné v sieti potravín odporúčam deťom podávať až po treťom roku veku. Od druhého roka do neho môžete robiť kašu alebo puding. Do varenia môžete použiť smotanu alebo bežne dostupné mlieko.
    Sú deti, ktoré odmietajú piť mlieko, či už umelé alebo bežné. Nie je to problém, pokiaľ má dieťa správnu výživu: teda konzumuje mäso, zeleninu, vajcia, mliečnu kašu, vhodné syry.

  • Problém zo stolicou

    , Autor: Nemám prezývku

    Dobrý deň chcem sa spítať mám syna ktorý má 3 a pol roka a už 6 deň čo mi nechce kakat veľmi sa bojím aby sa niečo nestalo ešte nikdy mi takto nezadržiaval stolicu nepomáhajú ani čípky aj je kľudný pobehuje hra sa, iba v jednom je problém že mi nechce od narodenia papať ovocie iba výživy ináč papa pekne zeleninu mäsko a všetko ostatné polievočku proste všetko nevyberá si ešte dokonca ani sladkosti nemá rád iba horalku a dosť nechápem kde je problém je pravda ze bol teraz chorý a bral antibiotika prosím paradte ak viete ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste nie vo fáze odplienkovania. vtedy tieto ťažkosti bývajú.
    Po antibiotikách treba dlhodobo najmenej tri týždne podávať probiotika.
    V takýchto prípadoch riešim situáciu vyšetrením dieťatka a pohovorom s rodičmi, netreba pred dieťaťom o jeho probléme s kakaním hovoriť, vie o tom, a často schválne problém ďalej hrotí, nekaká, lebo vie, že tým získalva pozornosť. Býva to často aj po narodení súrodenca alebo inej zmene v rodine. Určite treba upraviť stravu, nedávať varenú mrkvu, varenú ryžu, mak kakoo, čokoládu, tvrdé syry. Podávať dostatok tekutín, prevažne čistú vodu alebo čerstvú šťavu. Ak sa to týmto postupom neupraví behom týždňa dvoch, je na mieste vyhľadať lekára, naordinuje aj medikamentoznu liečbu.

  • Syry

    , Autor: Monika007

    Ake syry mozem dat 11. mesacnemu babatku? Mozem mu dat aj mozzarelu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: