Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 15 mesiacov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, dnes som bola so synom na 15 mesačnej poradni.Nasa Dr.ho ne zaočkovať, aj keď je zdravý, lebo nemá očkovaciu látku, o predkozke mi tiež nič nepovedala, tak ja teraz neviem, čo mám robiť, mám ju začať presťahovať, ale ja neviem ako, syn keď sa ho vo vani dotkne, tak ja či, a nepáči sa mu to...Prosím, poraďte mi aspoň o tej predkozke, ako ju presťahovať, ako často a treba to vôbec, nepovolí sama.Vraj ďalšia poradna je v 3 rokoch. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkovaný musí byť, situácia s očkovacími látkami sa zlepšuje, budeme mať aj inú očkovaciu látku s rovnakým účinkom, taže problém sa behom jedného mesiaca vyrieši a lekárka musí dieťa zaočkovať.
    V tomto veku predkožku skontrolujem. pozriem, či sa začína uvolňvať. Ak áno, tak rodičom len poviem, aby po každom kúpeli či sprche večer predkožku pretiahli len toľko koľko sa dá bez akéhokoľvek násilia. Niekedy sa to nedá vôbec, ledva sa odhalí ústie močovej trubice. V takom prípade predpíšem mastičku triamcinolon a ukážem ako treba predkožku dvakrát denne masírovať, zväčša po dvoch troch mesiacoch a predkožka uvolní. Ak nie, riešim to odoslaním k urológovi.

Podobné otázky

  • Triamcinolon

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Syn bude mať o mesiac 3 roky, predkožku sťahujeme od 15 mesiacov, pomaličky koľko ide. Nezdá sa mi, že by ju mal zúženú ale po stiahnutí asi 1 cm je na jednej strane ako keby zrastená. Ak to ťahám silnejšie, urobí sa mu tam taký hrbolček. Lekárka nám odporučila masť triamcinolon ale neviem presne, ako mu to mám natierať. Či len predkožku zvonku alebo môžem potrieť aj to zrastene miesto na žaludi? Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Triamcinolon dávam v pätnástom mesiaci, keď sa predkožka nedá vôbec uvolniť. V tomto veku to podľa mňa nie je potrebné. Buď sa predkožka vôbec neuvolnila, a potom bude treba chir. zákrok alebo ak je ako popisujete predkožka uvolnená, len mierne na niektorom mieste prichytená, ono sa to uvolní priebehu rastu penisu.
    Tak to robím ja.
    Pani doktorka to zjavne robí inak, treba sa však na konkrétnu aplikáciu opýtať jej.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: kanti

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som vedieť Váš názor na sťahovanie predkožky, resp. stiahnutie predkožky. Dnes som bola s mojím synčekom, 15 mesiacov, na očkovaní MMR a pri tej príležitosti mu pediatrička násilne stiahla predkožku. Dovtedy som mu ju sťahovala po kúpaní ja. Vedela som, že to tých drobcov musí bolieť, avšak to čo zažívam so synom, som veru nečakala. Plače, až vrieska pri každom cikaní (bezpečne viem, kedy močí), chodí po špičkách, no úplná hystéria a ja plačem spolu s ním. Je tento postup správny?Doktorka mi kázala umyť v repíku a natrieť odhalený penis, čiže žaluď, očnou framykoinovou masťou. Ako sa na túto problematiku pozeráte vy, názory odborníkov sa rôznia. Jedni hovoria sťahovať, ale mám pocit, že čoraz viac prevláda názor, nechať to tak. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do pätnástich mesiacov predkožku neodporúčam sťahovať, samozrejme až na výnimky, kedy je to podrebné kvôli infekciám močových ciest alebo zápalom v okolí žaluďa a pod predkožkou.
    Uvedenú praktiku ako uvádzate vo vašej skúsenosti nikdy nepoužívam.
    S preťahovaním predkožky začínam tiež na 15 mesačnej prehliadke, skontrolujem, či sa predkožka uvoľňuje, ak áno ukážem rodičom ako ju majú každý deň pri kúpaní postupne uvolňovať a ak sa vôbec neuvoľňuje, používam mastičku s kortikoidom na masáže predkožky a postupné uvoľnenie, zväča s dobrým efektom. Ak sa predkožka neuvoľní, konzultujem detského urológa, ktorý nájde vhodné rieenie tak, aby do začiatku kolskej dochádzky bol tento problém vyriešený.

  • 15 mesacne dieta

    , Autor: ichutnakova

    Dobry den pani doktorka ani neviem ako zacat.Chcela by som sa Vas opytat aky mate nazor na to vy..Syn ma 15 mesiacov a zacal strasne protivit este donedavna pekne pocuval ked som povedala ze napr nesmie otvarat ruru v kuchyni alebo sa hrabat v kosi no teraz si robi co chce vylezie na ruru stoji na dvierkach bucha na dvere kde je sklo pevn.linku zhadzuje na zem no proste sa zmenil na nespoznanie..je to to obdobie vzdoru?? Mna ako mamu stale facka ked mu poviem nono ze to sa nesmie aj svagrinu zacal mlatit kopat fackat...byvame u svokry a jej nespravi nic pretoze ona mu ani slovo na nic nepovie!! zacal k nej stale chodit pretoze vie ze ona mu vsetko dovoli napchava ho sladkostami a kedze mu ja nedam ide za nou..Pred 2tyzdnami sa vedel pekne sam vyhrat a ja som sa snim hrala citali sme si knizky..moze to byt aj preto ze doobeda musim navarit a nemam cas sa s nim hrat poobede ideme von tam je v celku pohodr ale akonahle sme v izbe ide vsetko porozbijat..Ja ho bit urcite nechcem ale ked ani na pekne slovo nepocuvne. .prosim poradte co mam robit.. dakujem vam velmi pekne pekny den..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Súvisí to aj s jeho vekom, začína vnímať, čo môže, čo nemôže a kto mu čo dovolí. Samozrejme každého skúša, hlavne jeho trpezlivosť. Sama vidíte, že veľmi rýchlo prišiel na to, kde sa všetko môže! Aj keď starí rodičia majú vo výchove iné miesto než rodičia a je v poriadku, že viac dovolia, vzhľadom na to, že žijete v jednej domácnosti, mali by ste si stanoviť aj vo výchove pravidlá, ktoré budete všetci dodržiavať: určité veci sa nesmú robiť a ani sa dieťaťu nedovolí ich robiť, hlavne v súvislosti s tým, aby si neublíži. Je predsa logické, že z orvorenej rúry môže aj spadnúť, ak sa dvierka uvonia, ak je zvyknutý sa hrať s rúrou jepopálenina len otázkou času, kedy k nej môže djsť a podobne. Sladkosti tiež nemajú miesto v jedláničku dieťaťa v prehnanom množstve, pretože potom dieťa nechce konzumovať stravu, ktorú má a vedú samozrejme k obezite. Pri súžití s rodičmi je naozaj veľmi ťažké nájsť tieto kompromisy vo výchove ale skúste byť s manželom prípadne aj švagrinou jednotní a babku motivovať hlavne tým, že môže dôjsť k úrazu alebo poškodeniu zdravia /sladkosti/.

  • predkozka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moj syn má 15 mesiacov, a tak sa pýtam, čo s predkozka. Zatiaľ som sa jej ani nedodá, ale čo teraz, bojím sa, neublíži mu, ako mu to presťahovať, prosím poradte mi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pri preventívnej prehliadke v 15tom až 18tm mesiaci skontrolujem predkožku. Ak sa otvára trošku, tak to treba postupne každý večer pri kúpaní preťaovať, kým sa to neuvolní. Veľmi pomaly, aby nedošlo pre natrhnutiu predkožky, ktorá by mohla krvácať a byť bránou infekcie. Ak sa to vôbec nedá, predpisuje mastičku triamcinolo na masírovanie predkožky a tým jej postupné otváranie, uvolnovanie, trvá to asi tri mesiace.

  • mlieko

    , Autor: ingrid2612

    Dobry den, dcera ma 15 mesiacov, doteraz bola plne dojcena. Postupne ju chcem odstavit. Moja otazka znie, ci je potrebne jej po odstaveni davat UM alebo uz mozem zacat s plnotucnym mliekom z obchodu. Samozrejme nie trvanlive. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môj názor je, že do troch rokov by mala ako mliečnu porciu konzumovať formulu, umelé mlieko. Od dvoch rokov môže kašu do bežnho mlieka . Do varenia môžete pridávať bežné mlieko alebo smotanu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: