Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • predkozka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, mám ročného syna a chcem sa opýtať, čo robiť s predkozka, nemá žiadne problémy, tak kedy začať s presťahovanie, a dokedy sa to robí. Počula som, že v 3 rokoch by už mala byť pretiahnutá úplne. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    |Ja zvyknem ukázař maminke ako treba pretahovat predkožku pri preventívnej prehliadke v 15tom mesiaci. Treba to robit jemne, aby nedošlo ku krvácaniu, ak sa predkožka vobec neuvolnuje zvyknem dat na uvolnenie masticku triamcinolon, je len na predpis. Pravdepodobne aj váš lekár bude tento problém riešit v tomto veku. Nikedy sa podarí predkožku uvolnit, niekedy sa nezadarí a je potrebné konzultovat urologa.

Podobné otázky

  • Sťahovanie pipíka.

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa opýtať, odkedy odporúčate začať so sťahovaním pipika? Môj syn má 2 roky a 3mes. Nemá najmenší urolog.problém. Po konzultácii s dvomi urológmi v PO mi bolo povedané, že časť stačí v dvoch - troch rokoch postupne pomaly. Naša pediatrička mi hovorila o sťahovaní od prvého mesiaca ( čo som odmietla) . Aký je váš názor? Aké mastičky pomáhajú pri sťahovaní? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja odporúčam po opakovaných seminároch s urológmi sťahovať jemne postupne predkožku po 15tom mesiaci veku. Ak je v tomto veku úplne zlepená a nejde vôbec uvolniť na dva-tri mesiace dám masírovať predkožku mastičkou s kortikoidom a postupne preťahovať predkožku.
    Vo veku dvoch rokov už asi kortikoid nepomôže ale ak je len trocha predkožka voľná, denne pomaličky uvolnovať stále viac.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím o radu. Malý ma 2 a pol roka, žiaľ bola mu násilné stiahnutá predkozka u urológa, pri močení tlačil, balonkoval. Verím, že to bolo správne riešenie aj keď teraz to ľutujem.
    Stiahnuť mu totiž vôbec nešlo a pediater odporučil urológa. Moja otázka znie. Cikanie ho páli, už 4.den. nechce ísť na nocnik, bud sa pocika na podlahu alebo do vane. Skúšala som mu sťahovať pri kúpani, skoro prestal dýchať/ odpadol ako vrieskal. Nemôžem mu nič teraz poškodiť ak ideme nato pomaly? Viacej nedokážem ako kričí. Stále ukazuje ze bolí, chytiť mi nedovolí. Natrierame framykoinom.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som z toho zúfalá. Doteraz žiadne problémy nemal okrem toho, že tlačil mu močení.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako tú predkožku stiahli ale dnes sa to robí jemne v celkovej anestéze a deti z toho nemajú žiadnu traumu. Ak to spravili nasilu, tak môžete robiť repíkové kúpele aj aplikovať framykoin ale hlavne treba denne jemne pretiahnuť, ale len trochu pokiaľ to ide nebolestivo. Po tom traumatickom zážitku si to asi chalpček nebude dať robiť. Treba počkať kým sa všetko zahojí a potom to znova riešiť, určite nie rovnakým splôsobom.

  • Predkozka 20mesacneho syna

    , Autor: Sass

    Prajem pekny den, syn ma 20 mesiacov, este pred tyzdnom mu sla stiahnut predkozka, no jeden den pri kupani sa mi nejak mykol a stahovanie ho zabolelo, odvtedy si nechcel vobec nechat pipika chytit. Tak som ho nechala chvilu tak, po tyzdni som sa k tomu opat vratila a predkozka sa mu vobec neda stiahnut, ma tam otvor velkosti spendlikovej hlavicky. Som zufala, obavam sa, ze proces stahovania zacne opat od zaciatku. Viete mi prosim poradit co s tym? Predkozka je napnuta a vobec nepovoli, nerozumiem tomu.
    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    nEVIEM SI TO tiež vysvetliť.
    Ja by som sa na vašom mieste spojila s lekárkou a možno by ste mali začať znova postupne preťahovať ale aj s pomocou kortikoidového krému, ktorý vám musí napísať lekár a mal by vám to aj ukázať. Nebuďte zúfalá, stále je ešte možnosť to vyriešiť takto konzervatívne. Len keby sa stalo, že predkožuku pretiahnete a nejde vrátiť späť, musíte hneď vyhľadať lekára.

  • Triamcinolon

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Syn bude mať o mesiac 3 roky, predkožku sťahujeme od 15 mesiacov, pomaličky koľko ide. Nezdá sa mi, že by ju mal zúženú ale po stiahnutí asi 1 cm je na jednej strane ako keby zrastená. Ak to ťahám silnejšie, urobí sa mu tam taký hrbolček. Lekárka nám odporučila masť triamcinolon ale neviem presne, ako mu to mám natierať. Či len predkožku zvonku alebo môžem potrieť aj to zrastene miesto na žaludi? Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Triamcinolon dávam v pätnástom mesiaci, keď sa predkožka nedá vôbec uvolniť. V tomto veku to podľa mňa nie je potrebné. Buď sa predkožka vôbec neuvolnila, a potom bude treba chir. zákrok alebo ak je ako popisujete predkožka uvolnená, len mierne na niektorom mieste prichytená, ono sa to uvolní priebehu rastu penisu.
    Tak to robím ja.
    Pani doktorka to zjavne robí inak, treba sa však na konkrétnu aplikáciu opýtať jej.

  • Pipik

    , Autor: Barborkq

    Dobrý deň pani doktorka
    Mám 2 ročného syna.
    Občas keď sa hrá s pipikom a postaví sa mu tak mi hovorí že au ale nie za každým
    Nejde nám ešte úplne stiahnuť predkozku
    Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    nepredpokladám žiadnu poruchu, ochorenie. Postupne rastom penisu sa zvykne predkožka celkom uvolniť. Okrem toho každé dva roky má preventívnu prehliadku a lekár by mal určite skontrolovať aj genitál a keď uvidí, že niečo nie je v poriadku, bude to riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: