Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 4-tyzdnoveho chlapceka a v poslednej dobe vobec nespava. Kojim ho, ale musim ho aj prikrmovat, pretoze je velky papkac a materske mlieko mu nestaci. Prikrmovala som bebou, ale nesadla mu a maval z nej tazobu, tak sme ju zamenili za sunar nutra defense. Ale po nom si nemoze poriadne odgrgnut a musim ho aj 2 hodiny nosit v perinke. Prespi sotva 8 hodin denne a stale vyplazuje jazyk, ako keby mal tazobu. Ale to robi skoro cely den, tak som sa chcela spytat, ci je to vyplazovanie jazyka normalne. Stale sa puci, je nepokojny a niekedy srdity. Neviem si poradit, co dalej. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko pravdepodobne vôbec nič nie je Mali by ste skúsiť vôbec neprikrmovať a dieťatko čo najviac kojiť, koľko si len pýta. Kojiť 8 až dvadsať krát denne je normálne. Spočiatku budete mať pocit, že kojíte celý deň, čo bude aj pravda ale behom pár dní sa intervaly medzi kojením budú predlžovať, dieťatko bude pokojnejšie a produkcia mlieka sa zvýši tak, že bude mať dostatok. Dieťatko sa mrví, pretože ho niekedy tlačí bruško, hlavne po nahltaní sa vzduchu pri pití z fľaše, byplazuje jazyk, pretože si nevie odgrgnúť ale niekedy aj preto, že sa napilo až veľa a potrebuje to vyzvracať. Ak budete len kojiť, sledujte počet mokrých plienok, malo by ich byť 5 až 8. Detičky bývajú aj plačlivé, aj srdité, ale to nie je dôvod stále si myslieť že sú hladné a často aj zbytočne ich krmiť umelým mliekom.

Podobné otázky

  • Prosba o radu

    , Autor: mimika40

    Dobrý deň.mam syna ,ktorý mal 3 roky a stále má plienku,odmieta sadnúť na nočník/WC/neviem ako ho odnaučiť od plienok..Skúšali sme už všetko možné-všetky rady-aj nedávať mu plienky,ale on radšej vôbec nebude "cikať" aj pár hodín.Bojim sa aby nemal nejaký problém
    s moč.mechúrom a pod. tak mu tu plienku radšej dám.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobre robíte, že mu plienku dáte. Treba na to ísť inak. Chlapček je už dosť veľký, aby rozumel, čo mu hovoríte. tento problém však treba riešiť v intimite domova, len medzi vami dvoma. Nemali by ste o ňom pred dieťaťom s nikým hovoriť, keď počuje, že stále riešite s mamou, priateľkou atd....tento problém, o to viac trvá na tom, že cikať inde nebude. Ale dieťaťu pripmínajte / keď ste samiú že detičky také veľké ako on už plienky nenosia, ciká a kaká sa do nočníka, ako je to dobre, nemusí sa prebaľovať a podobne....je veľký, všetkému rozumie. Jedného dňa plienku odmietne!

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    syn má 17 rokov, má zväčšené prsné bradavky (trvá počas dospievania), vytvára mu to
    psychický problém.
    Pre úplnosť musím dodať, že rovnakým problémom trpel v dospievaní manžel. Počas jeho VŠ štúdia to spontánne odznelo.
    Na jednej strane nechcem, aby mal syn kvôli tomu komplex - ide leto, kúpanie, školské akcie atď. a na druhej strane sa obávam, nakoľko je v dospievaní, aby sa prípadnou liečbou (ak je nejaká vhodná) niečo nenarušilo.
    Na akého lekára je vhodné sa s danou záležitosťou obrátiť? Je možné odstránenie tejto pre syna nepríjemnej situácie bez vedľajších účinkov?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to často problém chlapcov a naozaj psychická trauma z toho vznikajúca je veľká. Moja skúsenosť je, že cchlapci o tom neradi hovoria, niekedy to riešime viac menej mlčky, všetci vieme čo riešime ale nehovoríme o tom. Odosielam tieto deti endokrinologovi a tam zariadia vhodnú operáciu. Už som videla ako to chlapcovi pomohlo. Moje skúsenosti hovoria, že veľmi dobre to operujú v Ružomberku.

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj 3,5 ročný synček bral pred 3 týždňami antibiotiká Augumentin (neviem, či som to dobre napísala), potom bol 2 týždne v škôlke a zasa sme na antibiotikách ZINNAT - boli sme na pohotovosti, lebo ho bolelo hrdielko a mal vysokú teplotu. Antibiotiká asi zaberajú, teplota po dvoch dňoch klesla (ešte máme lieky na 4 dni), ale ostala mu zapálená riťuška, môže to byť od tých antibiotík? Nikdy nemal takto zapálenú riťku, ani keď nosil plienočky, hygienu dodržiavame, kúpem ho každý večer. Neviem, čo mu mám na to dať, alebo či mám ísť radšej k našej obvodnej lekárke? a chcem sa opýtať aj na pusinku, ako mal upchatý noštek, dýchal ústočkami a má popraskané pery, čím mu ich môžem potrieť, stačí obyčajný balzam na pery? Nechýbajú mu podľa Vás nejaké vitamíny? Ďakujem za Vašu odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Antibiotika sú určite príčinou jeho ťažkostí so zapálenou ritkou. Určite podávajte probiotika / dophillu s infant alebo biogaia/vitamin Bkomplex. Upchatý noštek a dýchanie ústami môžu byť príznakom zväčšenej nosnej mandle. Obráťte sa na vášho lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: