Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • placlive dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka...
    moj 9 mesacny syn je posledne obdobie velmi placlivy. Myslela som ze su to zubky, lebo ma opuchnute horne dasienka...len sa mi nezda ze akonahle sa vzdialim je bnervozny a place ... place aj ked ho dam na chvilku do ohradky .... trva to asi druhy treti tyzden ... je neposedny a v kuse chce pozornost. do teraz bolo vsetko ok , hral sa pekne aj sam nemali sme ziaden problem ... dakujem vam za vasu odpoved .... niekedy mava aj zachvaty placu uz neviem co z nim mam robit .... este raz dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to obdobei prvej tzv. separačnej úszkosti. začína byť viazaný na vás a akoby mal stále strach, že ho opustíte. je dôležité sa s ním veľa hrať, rozprávať mu aj keď je v ohrádke a často ho uisťovať o svojej prítomnosti a láske. Je to normálne správanie v tomto veku.

Podobné otázky

  • plačlivé dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť s odborníkom, ohľadom mojej dcérky. Ako bábätko bola veľmi plačlivá, začalo to už v nemocnici. Doktori, tvrdili, že je to kolika ( večerný plač) ibaže naša malá plakala od rána do večera a veľmi málo spávala. V 4. Mesiaci sa to o niečo zlepšilo, začali sme ju dokrmovať umelým mliekom, ale aj tak plač úplné neprestal. Naša dcérka bývala veľmi mrzutá, do 7. Mesiaca sa nedala ani kočíkovať. No napriek tomu, sme sa s manželom pokúšali. Vždy nám revala po celej ceste, až nakoniec od únavy zaspala. Striedali sa jej nálady a to trvá až doteraz. Chvíľu sa smeje a potom plače. Naša dcérka má už vyše roka a stále vyžaduje veľa pozornosti, často si pri nej nemôžem nič robiť. Ako náhle sa trochu vzdialim, hneď plače a berie sa za mnou. Všetko robím iba keď spí, alebo je doma manžel a venuje sa jej on. Viacerí ľudia mi radili, aby som ju nechala vyplakať a robila si robotu a iný zase opak. Skúšala som to, ale plakala tak dlho a veľmi, až sa nevedela nadýchnuť, tak som utekala za ňou. Odmieta aj našu rodinu. S manželom bývame sami a s rodinou sa stretávame raz za týždeň až 2 niekedy sa na nich mračí a inokedy smeje, na ja musím byť stále počas návštevy pri nej. Už ako bábätko chcela iba mňa a manžela. Je veľmi neposedná, stále musí niečo robiť. Inak mám pocit, že sa nudí, a potom plače. Je veľmi citlivá, vnímavá a veľmi naviazaná na mňa. S deťmi sa zahrá, cíti sa s nimi dobre. Som na ňu takmer sama, manžel dosť pracuje, ale keď môže pomôže mi ako sa len dá. Strašne ma vyčerpávajú tieto jej nálady, keď sa jej chvíľu nevenujeme iba plače. Niekedy sa to už nedá počúvať a som z nej zúfalá. Bývam z nej často unavená, mám pocit, že mi berie všetku energiu. Neviem už ako na ňu a preto vás chcem poprosiť o radu. Ako k nej pristupovať a čo robiť? Ako to všetko zvládať? Ľúbime ju ako nič na svete a chceme jej dať tú správnu výchovu a prístup. Za pomoc pekne ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi citlivá a empatická mamička a cítim, že chcete pre svoje dieťa to najlepšie a máte obavy, aby ste nespravili chybu. Podľa vašich informácií s jedná o tzv náročné dieťa, jednoducho vyžaduje pozornosť 24 hodín denne a samozrejme, nie od hocikoho, len od rodičov. Teraz, keď začne byť rozumenjšia, je možno ju zabávať aj knižkami, kreslením a pdobne, ale aby sa zabavila sama je málo pravdepodobné. Vzhľadom na to, že vás to vyčerpáva možno by bolo na mieste poradiť sa s detským psychológom. Na druhej strane, deti naozaj zväčša vyžadujú celého rodiča a všetok jeho čas. Vzhľadom na to, že udávate, že sa rada zahrá deti, mohli by ste navštevovať napr. materské centrum, kde sa s deťmi zahrá. V žiadnom prípade si však nemyslím, že by jej pomohol pobyt v kolektvnom zariadení, dieťa v tomto veku ešte potrebuje individuálnu starostlivosť.

  • Bacilky v črievkach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Mám synka Jakuba, ktorý sa narodil 22.12.2007. Od začiatku bol veľmi plačlivé dieťa, ale vyčkávala som, veď deti plačú. Nosili sme sa celé noci na rukách, pomáhalo len intenzívne natriasanie alebo prsník. Po nočnej smene s babkou, niekedy po 4. mesiaci sme išli k lekárke. urobila nám výter - pseudomonas aeruqinosa. Začali sme brať probiotika - Nutrolin B, aby sme to vykynožili bez antibiotík. Jakubko sa zázrakom zmenil, už sme aj čo -to pospali. Nasledoval kontrolný výter - Escherichia coli - opäť brobiotiká. Po vysadení probiotík okamžite nabehneme na nočné kŕče a nosenie na rukách. Dnes sme boli na kontrolný výter a ja som mu nasadila opäť probiotiká, pretože to sa už nedá zvládnuť nosiť - má takmer 9 kíl. Nevieme, čo robiť, nech by bol výsledok výteru akýkoľvek, niečo mu určite bude - ale čo? kam sa obrátiť? Mám čakať, aj keď bude negatívny výsledok? Dokedy? My už takmer ani nefungujeme ako rodina. Starší syn je odstavený takmer úplne bokom, manžel spí mimo a ja chytám štíhlu líniu a nervy. Prosím poraďte, ak sa dá. Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obe baktérie za určitých okolností môžu vyvolať ochorenie ale ich nález v stolici ešte neznamená ochorenie ani nutnosť liečby. Ak vidíte, že dieťaťu robia dobre probiotika, dávajte mu ich v príslušnej dávke trvale.
    Snažte sa,ak máte aj pomoc mamy riešiť veci tak, aby ste napravili fungovanie rodiny a aj sa venovali staršiemu synovi. Ťažkosti so spaním bábätka môžu súvisieť aj s vašim nepokojom a ako udávate "nefungovaním" rodiny, pretože stres, únava a hromadenie problémov majú vplyv aj na správanie dieťatka.

  • plačlive dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som mamina pariku 10 tyzdnovych dvojciat,ktore su velmi odlisne a prave mala je velmi uplakana.Niekedy mi preplace aj cely den len s malymi 10 min. prestavkami kedy si pospi comu predchadza zdlahave uspavanie.Deti su na umelej vyzive, malej som uz vymenila aj mlieko ale stale je to iste.Myslim ze brusko to nebude,lebo ked ju boli brusko plac je silnejsi a natahuje nozicky.Nastastie noc prespi celu,no ked sa rano zobudi,napapa je asi 10 minut kludna a hned zacne plakat a tak je to az do vecera.Snazime sa ju zabavit hrackami,spievanim,pestovanim ale vsetko je bavi len chvilu a znovu place.Neviete cim to je ze je taka nekludna?Prejde ju to?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite ju to prejde. Sama vidíte, že každé bábo je iné. Možno má ťažkosti s trávením, skúste sa poradiť s vašou lekárkou, možno bybol vhodný sirup Espumisan na odstránenie nadúvania.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: