Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kliešť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcem sa Vás spýtať jednu otázku. Trojročnej dcérke som dnes našla na krku kliešťa. Bol ešte celkom maličký. Vybrali sme ho a miesto vydezinfikovali. Chcem sa spýtať, čo teraz? Čo si mám všímať? Viem, že bolerióza sa prejavuje neskôr červeným fľakom, ale čo encefalitída? Aké sú prejavy, čo si mám všímať? Dcérka nie je očkovaná proti tomuto ochoreniu, len proti peumokokom. Žijeme v Nitre, neviem či sú tu kliešte infikované, len viem, že ich tu je veľa. ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že pri Nitre nie sú infikované ani boreliozou ani encepahlitidou. Ochorenie na encephalitidu sa prejaví cca14 dní, ale až mesiac po prisatí kliešťa. prebieha ako závažnejšia chrípka, hlavne boelsti hlavy, horúčka, zvracanie, apatia. Je nutná hospitalizácia.
    Borelioza sa prejaví cca o tri týždne / ale aj skůr/ ako červená kružnica vyrážok s centrálnym výbledom / je potrebné navštíviť lekára a leičiť antibiotikami/ alebo sa toto štádium neprejaví a po mesiaci aj viac dojde k ochoreniu podobnému chrípke ale s výraznejšími príznakmi.

Podobné otázky

  • Kliešť

    , Autor: gabbi

    Dobrý deň. Včera večer som našla u 7 ročnej dcéry prisateho kliešta, manžel jej ho vybral pinzetou.Boli vonku z družiny, tak zrejme tam sa na ňu prisal. Ešte nikdy nemala kliešta, tak sa pýtam či je potrebné ju teraz sledovať alebo aký je postup? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prvý jeden a druhý deň by mohlo byť v mieste prisatia začervenanie ale to ustúpi, je vhodné miesto vydezinfikovať.
    Teraz cca tri týždne miesto vpichu ale aj okolie sledujte, ak by sa objavili kožné prejavy, zväčša s červeným lemom a bledým stredom treba navštíviť lekára, môže sa jednať o boreliozu, treba ju liečiť. AK žiadne príznaky nebudú, netreba nič robiť ani vyšetrovať.
    Kliešťová enecefalitida sa môže prejaviť tiež cca o týždEň vysokou tepltou, boelsťami hlavy, vracaním malátnosťou, zmenou psychiky, Tiežtreba vyhľadať lekára

  • Kliešť

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, moja otázka bude trošku zvláštna ale veľmi ma trápi. Dnes mal svokor po práci v záhrade prisateho kliesta. Ešte pred tým ako to zistil mal na rukách a hral sa s mojim 4 mesačným synom. Bojím sa či nejaký kliest nemohol preliesť na môjho syna, konkrétne na rucky ktoré si stále strka do úst. Čo by sa stalo ak by kliesta prehltol?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že by sa to takto ako popisujete mohlo stať. Myslím, že by sa však nestalo nič, pretože kliešť by zahynul v zažívaxcom trakte a vylúčil by sa stolicou. Pravdou je, že kliešť a nie všetky jeho štádiá sa vždy musia prisať a napiek tomu v niektorých prípadoch môžu spôsobiť ochorenie. Je to skôr raritné. V každom prípade je veľmi dôležité hlavne u malých detí dávať pozor, aaby nedošlo k prisatiu kliešťa alebo inému kontaktu s ním alebo jeho larválnym tádiom. Dá sa to len tak,že malé deti nenechávame napríklad na ráve bez ochrany, v očiatiku bez sieťky proti hmyzu a podobne.

  • 9 mesiacov

    , Autor: viki-25

    Dobry den,chcela by som sa opytat na rozne otazky ohladom nasho dietatka....ma ukonc. 9.mesiac,dojcena na ranajky a pred spanim,samozrejme aj v noci.
    Ako je to s ciapockou v lete?kedy ju nemusi mat?/totiz,ma ju veeeelmi nerada a ked spi v kociku,vacsinou si ju vzdy nejako da dole,aj ked ju ma uviazanu alebo pevne na hlavicke.../
    Pitny rezim-kedy,kolko,coho?
    Kedy na ranajky nastupuje nieco ine ako mliecko/dojcenie/ a co by to mohlo byt?
    Co jej mozeme davat pomedzi jednotlive chody aby vydrzala,prip ak budeme mimo domu,alebo len tak na "prieslinku"kym pride jej cas papania?
    Skusame par hodin pred spanim kase,no neochutene jej nechutia-Ako urobit chutnu kasu z vlociek,ryze a pod.,aky pomer,cim ich teda zdravo dochutit?
    Resp.Moze byt stale len instant. kasa?/mame babylove dm banankovu,ta jej chuti,pocula som,ze surove ovocie by sa do jogurtu a kase nemalo davat,lebo vraj moc kvasi v zaludku zbytocne???mozem jej tam potom primiesat detsku vyzivku 100%ovocia z dm?tie neochutene dm babylove jej nechutia :(/
    Ide leto-Natierat na slniecku,cim,kolko moze byt na slnku? Moze uz smelo lozit po travicke?
    Kolko x taketo dietatko kupat za tyzden,mozem uz pouzit sampon na vlasky?dakujem za odpovede :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čiapočku pokiaľ nefúka vietor, nie je chladno, alebo nie je na slniečku, nepotrebuje. Pitný režim spočíva v podávaní prevarenej ochladene vody/ aj dojčeneckú odpoúčam prevárať, nie je sterilná/ v množstve maximálne 200 ml / 24 hodín. Nepodávame čaje ani ovocné šťavy. Na raňajky už aj teraz napríklad mliečna kaša alebo Jogurt, biely, s probioickou flórou. do roka nič na báze tvarohu, teda syry, pribináčik a podobne!!!Pomedzi jedntlivé chody , pocie jedenia nedávame nič!!!!!Ak dieťa stále niečo konzumuje vyrábame si zlých jedákov, nezje čo má ale furt niečo konzumuje!!!! Môžete spraviť ryžovú kašu/ ak dobre akaká/ alebo aj krupicovú ašu ale v tomto veku zásadne do umelého mlieka . Aj bežnú kašu bez ríchutí môžete dochutiť ovocím alebo ajuvarenou zeleninkou.Môžete primieať aj detskú výživu. Kam nechodí slnko, chodí lekár, preto nie je potrebné dieťa stále niečím natierať. Mali by ste držať režim, teda byť vonku len ráno do cca jedenástej / môžete spraviť aj slnečný kúpeľ, zobliesť dieťatko nechať hona slniečku cca 10 minút, ráno okolo deviatej/ a potom ísť vonku až po tetej. dajte pozor, aby na dieťa ani vtedy slnku priamo nesvietilo, nedávajte však na kočiarik plienku, je za ňou dusno! Ak ste pi vodnej ploche alebo v prírode aj cez deň či na záhlade je možné natierať ale s filtrom kktorý má minerálnu ochranu: daylong baby alebo bioderma minerál napríklad. Po trávičke nech nelozí, môžu tam byť kliešte a ich larvy a iný hmyz. Šampón môžete použiť, ja osobne odporúčam kúpať denne.

  • bodky na kozi dietata

    , Autor: marienka

    dobrý den p . doktorka, mam 6 mesacneho syna, pred mesiacom som mu rano pri prebalovani plienok nasla na bedre malu ciernu bodku, mysleli sme si ze sa jedna o kliesta, chceli sme ho s manzelom vybrat a kedze sa nam to nedarilo utekali sme na pohotovost, tam nam povedali ze sa jedna o kliesta a poslali nas na chirurgiu kde nam chirurg povedal ze to kliest neni a mame ist na detsky stacionar k pediatrom, tam nam asi 4 lekari povedali ze je to kliest a mame ist nazad na chirurgiu,tam sme prisli a vybrali to s tym ze to bol predsa kliest, ked sme sli na druhy den k nasmu pediatrovi tak nam povedal ze to asi kliest nebol ale skor mala spinka v kozi v (pore)...dnes sa mi rano syn zobudil a mal dve male cierne body na penise vyzerali ako znamienka, okamzite som isla k pediatrovi a ten nam povedal ze je to krvna zrazeninka, alebo zaparenina, ktora sa takto zafarbila a poslala nas domov,,,chcem sa spytat na vas nazor, mam mierne obavy...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na koži dieťaťa sa objavujú rôzne prejavy. Neviem, kde by pol ročné dieťa zobralo kliešťa - dávate ho na zem na lúke, bez deky? Ešte predsa ani nelezie. Keď " kliešťa" vybrali tá čierna bodka zmizla? AK áno, tak to predsa len kliešť bol, možné je všetko.
    Dve podobné bodky na penise asi naozaj kliešť nebudú, predpokladám, že máva plienky. Malé, tmavé bodky na koži, farby ako modrinka môžu byť podkožné krvácania: odlíšime ich od iných prejavov / okrem kliešťa amozrejme ale ten je čierny/ tak, že ak priložíte na miesto pohár z bieleho skla a pritlačíte, bežná vyrážka sa stratí ale takáto modrinka, podkožné krvácanie, nie, ostane tam stále viditeľná bodka/ aj kliešť by ostal ako ako som uviedla, ten je od začiatku inýá a hlavne je nad povrchom modrinky sú pod povrchom, nevyčinievajú nad/. Ak sú to tieto podkožné krvácania je namieste znova vyhľadať lekára.

  • Viacnásobné množstvo kliešťov vo vlasovej časti

    , Autor: dadenka1

    Dobrý deň, pani doktorka, dnes ráno som svojej dvojročnej dcérke našla na krku dvoch a vo vláskoch až 8 kliešťov. Boli tam už zahryznuté, zrejme ešte z predchádzajúceho dňa... Vždy večer dcérku sprchujem a kontrolujem, ale včera bola veľmi unavená a mrzutá, tak som ju po sprche zbežne pozrela, vlásky som nekontrolovala, vôbec ma nenapadlo, že by tam mohli byť kliešte... Všetky som vybrala (naniesla som hrubú vrstvu octanovej masti a po pol hodinke pekne len s vreckovkou "vykrutila", šli ľahko... Mám však obavy, je ešte veľmi malá na také obrovské množstvo kliešťov, či nemám ísť na kontrolný odber krvi alebo prekrytie ATB... Naša obvodná pediatrička má dovolenku a zastupujúcej nedôverujem, na pohotovosti mi po telefóne povedali, že ju mám len sledovať (nestihla som ani vek povedať). Aj tak mám ale paniku, kvôli tomu, že je taká malá.
    Sme z okolia Trenčína, a netuším ako sme ich chytili, neboli sme ani v lese ani na lúke, len u susedov na dvore... Len kočík, v ktorom som viezla dcérku domov, sme mali v pivnici u susedov, kde vraj majú aj potkany, tak sa bojím, že ak kliešte vliezli do kočíka, v ktorom mám ovčie rúno také hnusoby, čo s potkanmi v pivnici bývajú, že tie môžu byť aj infikované...
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv treba vedieť, že kliešte netreba ničím potierať, dávať na nich octanovú masť, lieh, olej maslo a podobne. Treba ich len vybrať, kývavým jemným pohybom, najlepšie špeciálnou pinzetou.
    Fakt, že okolie Trenčína je typické pre prenos boreliózy kliešťami. Myslím, že kliešte by sa neuchytili v kočíku, získali ste ich zrejme v záhrade z trávy.
    Odporúčam všetky miesta, kde ste kliešte našli sledovať najmenej dva týždne a ak by sa vyskytli drobné červené vyrážky usporiadané do kruhu s centrálnym výbledom v okolí miesta, kde boli klište, je potrebné navštíviť lekára a riadne 3 týždne užívať amoxycilín. Zväčša pri správnej liečbe nie sú potrebné žiadne vyšetrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: