Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • motorika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Príjemný deň vážená p. doktorka. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Mám 10. mesačnú dcérku a zdá sa mi, že oproti ostatným detom motoricky zaostáva. Totiž, nevie liesť, hoci sa na štyri vie dostať, len sa hupe dopredu a do zadu, no posunúť sa nevie. Tiež ani neručkuje, teda nechodí popri nábytku, no ked jej dám ruky, chytí sa a ide, kráča. Tiež sa sama neposadí, hoci ked ju posadím ja, sedí krásne s vystretým chrábitikom a bez opory. Samozrejme, že ju skúšam aj motivovať hračkami k pohybu, no ked vidí, že je hračka ďaleko, tak ju nezaujíma. Keď ju dám bližie, pekne sa za nou natiahne a vezme si ju. Čo dokáže, tak to akurát pretáčanie.
    Ďalšia vec, ktorá ma trápi je, že ked je nervozna, napr. ked chce ísť spinkať, tak veľmi rozhaduje ručičkami, nazvala by som to ako ,,zúrivý dirigent". Neviem, či sme urobili chybu mi s manželom, tým, že sme ju začali dávať do chodítka už ako 7 mesačnú, alebo jej zaostávanie v motorickom vývoji je zapričinené jej pohodlnosťou alebo tým, že je trošku ťažšiauž teraz ma 10,5 kg. Veľmi sa však bojím, aby to nebolo neurologického povodu.
    Ďakujem za skorú odpoveď a za Vaše rady na nezaplatenie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chodítko v tomto veku / teda sedem mesiacov/ zásadne neodporúčam, ale nepredpokladám, že by to malo byť príčinou nejakého zaostávnia, skôr to ale bude príčinou toho, že jej motorický vývoj nie je pravidelný, cesta od ležania k postaveniu nejde cez lezenie. Jediné, čo by dalo odpove´d na to, že ide len o určitú toelrovanú odchýlku od normy alebo o nejakú poruchu je len neurologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • 9-mesačné bábo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, lebo mám obavy ohľadom dcérky, za týždeň bude mať 9 mesiacov a jediné čo dokáže je sedieť.Sedí si veľmi pekne bez opory a ani rúčkami sinemusi pomáhať, vôbec sa nepredklána ani nehádže dozadu.Akju držím za rúčky tak sa mi už zo sedu stavia na nožky a urobi kroky. chcela by som vedieť či je to normálne ako bude vedieť sama chodiť keď neračkuje a vôbec sa sama nevie postaviť okolo nabytku, zdá sa mi , že je dosť pohodlná. Na poslednej kontrole nam doktorka povedala, že vôbec sa jej nezdá aby musela isť k neurologičke.V polohe na brušku vôbec nechce byť no pretáča sa z bruška na chrbátik a naopak, stále plače tak ani račkovať nechce. Mám obavy. chcela by som vedieť váš názor. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    postaviť sa ešte nemusí, mala by začať liezť ale ke´d nemá rada polohu na brušku, iste s k tomu veľmi nemá. Skúste ju dať na bruško a niečím ju zaujať, k čomu by sa chcela doplaziť. Ak by do desať mesiaocv motorika nepostúpila, znova konzultujte lekárku. Faktom je, že aj vývoj motoriky má svoje individuálne odchýlky.

  • motorika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím pani doktorka,
    Zaujímal by ma Váš názor na moju otázku, resp. dotaz. Mám 5 m, syna, ktorý sa narodil 3 týždne pred termínom. Inak pekne rasti a priberá na váhe, len si robím trochu starosti ohľadom toho, že sa zatial neobracia z chrbátika na bruško. Keď ho dám na bruško krásne sa dvíha na predlaktie a dokonca si v jednej ručičke drží hračku a druhou sa podopiera. Ťahá sa krásne do sedu keď mu podám prst, ale sám odseba ho to nenapadne, dajme tomu v kočíku. Ja viem, že je to individuálne ale povedzte aká je tam časová tolerancia na to pretáčanie sa. Myslíte že je možné že je jednoducho trochu leniví? Alebo mu stále chýbajú tie 3 týždne? Keď s ním cvičím,že mu pomôžem s nožičkou sa prevaliť z chrbta na bruško tak sa prehupne ale sám odseba sa mu nechce. Čo s tým?

  • motorika motorika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam trojmesacnu dcerku a nepozdava sa mi na nej to,ked leží na chrbátiku vykrúti si hlavičku do jednej strany,ktorú aj bežne uprednostnuje.Polohujem ju,ale ako náhle ju uložím na lavú stranu dovtedy sa vrtí,kym sa neotočí doprava.Dalej ma znepokojuje to,že ked plače prelomí sa akokeby do luku,aj ked leží na brušku aj vtedy má nožičky zdvihnute dohora.Ináč je šikovná,už chytí aj hračku do ručičky,hra sa s ručičkami,atd.Prosím vas o radu,či saorý popisujete sa zdá úVývoj, kt mám dat odporučiř k neurologovi.plne v norme.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vývoj ako ho popisujete sa zdá úplne v norme. Predpokladám, že chodíte každý mesiac do poradne. Upozornite na vaše pochybnosti lekárku a tá sama najlepšie vie, či je potrebné neurologické konzílium.

  • motorika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat.Mam dieta,ktore je predcasne narodene - o 1 mesiac. V oktobri bude mat 11 mesiacov a vazi nieco vyse 10 kil. Problem je, ze sa len velmi tazko prevracia, neplazi sa, ani nelozi, do noh sa sice zapiera, ale nestoji. Sediet zacala az v 9. mesiaci. Pediatricke sa to sice nevidi, ale inak nic v tomto smere neriesi a dieta ani ohladne motoriky neprezerala. Som z toho dost nestastna, hlavne ked vidim zeny z porodnice a ich deti su uz niekde uplne inde. Som velmi stihla, rovnako cela rodina. V detstve som bol tucnucka (asi do 4 rokov) a kvoli tomu aj motoricky mierne pozadu. Moze to byt rovnake, alebo je to uz v tomto veku problem? Ako mozem rozpoznat rozdiel medzi tarbavostou pre nadvahu a ochabnutostou?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vy to poznať nemusíte, iste to pozná vaša lekárka. Ja pracujem tak, že každé predčasne narodené dieťa konzultujem po neurologickej stránke, teda aj vývoja motoriky s neurologom. Neviem, či ste na takomto konziliu bola. Neviem k tomu viac dodať. Ak sa vám zdá, že dieťatko naozaj zaostáva, dohodnite sa s lekárkou na vyšetrení u neurologa alebo u špecialistu rehabilitačného lekára.

  • motorika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,mám 4 a pol mesacnú dcérku,ktorá sa narodila v 40tt tehotenstva, Apgar 10/10, krásne sa vyvíja, je culá, usmievavá, váži 7 kg.Ked ju pritahujem do sedu, pekne dvíha hlavicku.Uz sa obracia na bok(zatial iba na pravú stranu). Na brušku síce dvíha hlavicku (niekedy aj hrudník), aj sa oprie o predlaktie, len casto (nie vzdy, ale dost casto) popri dvíhaní hlavicky, pozdvihuje si aj nozicky (akokeby hojdala na brusku)Ešte sa nevie sama pretočiť na brusko, nahyna sa na bok, ale bez mojej pomoci nezvladne pretocenie.Boli sme poukázaní na neurológiu kvôli novorodeneckej žltačke (mala veľmi vysoké hodnoty, brala infúzie a bola pod modrým svetlom), našej pani doktorke sa jej motorika nepozdávala tak jej predpísala TEBOKAN na dlhodobé používanie. Ak to nezaberie pôjdeme na rehabilitáciu.
    Chcela by som sa spýtať, či je to potrebné úžívať kedže nie všetky deti sú rovnako šikovné a myslím si že mojej malej to pôjde len to chce čas.
    vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S týmto liekom nemám žiadne skúsenosti, je to v podstate výťažok rastliny. Ak má neurologička s tým dobré skúsenosti, nechala by som to na nej a postupovala podľa jej odporúčaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: