Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • atopicky exem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,rada by som sa spytala na tuto koznu chorobu.Mla ma 2 roky a exem od narodenia.mame mast Elocom,olejčeka do kupela,a teraz naordinovane telove mliečko U Lipolotio.malej sa exem nejak rozširil okrem ruk kde ho mava stale aj na pusu a lica.chcela by som sa spytat ci jej netreba spravit aj nejake testy na alergie na potraviny a pod?zatial sme nic take neabsolvovali.alebo akym potravinam sa mam vyhybat?dakujem za odpoved a zelam pekny den.Olga

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bežne liečim ekzém v ambulancii a odosielam na odborné vyšetrenia len pri komplikáciách. Mastičky vám bez vyšetrenia neviem naordinovať. K liečbe a starostlivosti o deti s týmito problémami patrí diéta / žiadne citrusové plody, dary mora, orechy, mak, kakao čokoláda, niekedy ani cibuľa / a režim / všetko bavlnené, nič chlpaté na telo - hlavne čiapky okolo líc- obliekať po vrstvách, aby sa dieťa nepotilo; kúpanie len do 10 minút vovode, radšej sprchovať, nepoužívať mydlo ale detský syndet napr. seba med alebo balneum hermal plus či oilatum, / celková liečba s antihistaminikami / predpíše lekár/. Starostlivosť o tieto deti nie je o testoch, vyšetreniacha podobne / tie sú niekedy samozrejme potrebné/ ale o veľmi trpezlivej starosltivosti s dodržiavaním uvedených rád. Veľkým zlom pre tieto deti je aj stres a nevhodné prostredie / rodinné problémy, predčasne kolektív a podobne /.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: katarinaku

    Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o radu na dve otazky mam 9 mesacneho syna,
    1. Bola u nas moja mama vcera jej nic nebolo, iba sa s malym hrala, nebozkavala ho. Dnes rano zistila ze ma herpes, hned odisla domov, vydezinfikovali sme klucky, v podstate cely byt. Je moznost ze sa maly nakazil? Viem, ze je to nebezpecne, preto sa chcem opytat, co by som mala sledovat a ci s nim ist k lekarovi.
    2. druhy tyzden ma na stehne taky maly suchy fliacik, ktory mazem, nezvacsuje sa ale ani nezmensuje niekedy sa mi zda ze je to lepsie, inokedy zas horsie. Moze ist o atopicky exem?
    Dakujem velmi pekne
    Katarina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpesu sa nemusíte obývať. Je to síce infekčné, ale nie keaždý to dostane. Podávajte dieťatku vitamin C, vždy podporí imunitu.
    Jeden suchý fliačik určite nie je prejavom atopického ekzému. Skúste premasťovať napríklad excipial kids.

  • otázka

    , Autor: ejka12345

    Dobrý deň, pani doktorka. Dcérka má 7 rokov a keď sme boli nedávno na kožnom na preventívnej prehliadke koli znamienkam, spýtala som sa pána doktora na také dva malé biele fliačiky, ktoré má už dlho na nožičke pri kolienku. Povedal mi, že to je strata pigmentu - vitiligo, ale do papiera to oficiálne ako diagnózu neuviedol. Dal mi mastičku Protopic, že jej to mám s tým natierať. Može sa to s touto mastičkou stratiť? Podľa príbalového letáku je to masť na atopický exém. Ja som si ju aj pamatala, lebo keď mala dcérka asi 3 roky, mala strašne škaredý a rozsiahly atopický exém aj s teplotou/teda aspoň ja si myslím, že tá teplota bola z toho/. Odvtedy sa jej to našťastie nezopakovalo. Pýtala som sa na to aj detsej pani doktorky a ona mi hovorila, že to može byť aj pozostatok toho exému - niečo ako jazvičky. Že nech jej to asi mesiac natieram a uvidím, či to zmizne. Ale ja sa trochu bojím tých nežiaducich príznakov,ktoré sú uvedené v príbalovom letáku. Neviem teda, či jej to mám natierať, alebo nie. Zatiaľ som to nenatierala. Poprosím vás o váš názor. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som presvedčená, že vaša lekárka má pravdu. Urobiť diagnózu vitiligo, hlavne v tomto veku nie je také jednoduché ani jednoznačné. Pravdepodobne je to následok ekzému v batoľacom veku. ˇVas ukáže, ako sa bude nález vyvíjať.

  • atopicky exem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moju 18 mesačnu dceru som dojčila do 13 mesiacov potom sme začali davať trvanlive mlieko do 16 mesiacov. Po prečítani Vašich rád a zistení u našej malej nedostatok železa sme začali podavať UM ( nebudeme písať ake aby sme nerobili zlu reklamu).Pred dvoma dňami jej zistili atopický exem. Stravu sme nemenili, papa všetko primerane k svojmu veku. Nikdy predtým nebola chora a nemala žiadne problémy. Tieto problémy začali po zmene mlieka. Mohlo to spôsobiť to UM? Naša doktorka jej odporučila kozie mlieko ale zatial ho odmieta. Je to sice ešte len druhý deň možno si zvykne. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kozie mlieko môže byť taký istý alergén ako kravksé, a ak ešte nie je z dobrého zdroja / je koza vyšetrená a zdravá?/ nepovažujem to za správne. odporúčam umeleé hypoalergénne mlieko pokračujúce, je vhodné, aby obsahovalo aj probiotickú flóru, napríklad Beba HA 3. Ak jej bude škodiť aj to , ani mlieko ako také nie je nutná súčasť stravy u takto starého dieťaťa. Musí však mať plnohonotnú kvalitnú stravu.

  • Atopický ekzém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka, prosim Vas o radu, moj 16.mesacny syncek ma od malicka atopicky exem, a uz neviem,co mam robit. Kozicku ma stale suchu, aj ked mu ju kazdu chvilku kremujem, a hlavne ma trapi, ze sa stale svrbi. Davam mu dost dlho kvapky Fenistil, ale mam pocit, akoby vobec uz nezaberali. V noci sa budi, a stale sa skriabe. musim mu davat uzatvorene pizamko, aby si to tak nedrazdil. nepije kravske mlieko, davam mu kozie, davam mu probiotika... a nic. Prosim pekne o radu, ako by som mu mohla este pomoct. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Poviem vám, ktoré dve veci by som zmenila. Kozie mlieko môže yť taký istý alergén pre dieťa ako kravské, takže by som vyradila aj to. V tomto veku by ešte mal piť mlieko formulu, teda mlieko určené a vyrobené pre deti v tomto veku, bolo by vhodné, ak by bolo hypoalergénne.
    Fenistil by som dlhodobo nedávla, v jeho veku už môžeme ordinovať oveľa modernejšie, účinnejšie lieky.
    Najdôležitejší je režim takéhot dieťatka a dôsledná starostlivosť o kožu s používaním lokálnych prostriedkov, ktoré stav u dieťaťa ulepšujú. To vám musí poradiť lekár, ktorý dieťatko vyšetrí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: