Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObry den, chcela by som sa spytat, ako je mozne predist dehydratacii dietata pri zvracani a hnackach. Kulisek, ani smectu sa nam do neho nepodarilo dostat. Len cierny caj po lyzickach. Maly ma 3 roky a skoncil na infekcnom na infuziach. Nezvracal vela, asi 4 krat,a asi 3 krat ho prehnalo, ale dostal horucky - 39, takze sa rychlo dehydroval. Neviete poradit nejaku fintu, aby sme nabuduce neskoncili tak zle? Este sa chcem spytat, je mozne jeho rocnu sestricku nejako chranit aby sa nenakazila? Je vhodne dat nejake probiotika? Malu stale kojim, tak zatial nic nechytila. Dakujem za radu a prajem pekny vecer.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotiku je vhodné a je dobre, že ju kojíte. Rehydratačný roztok môžete vymeniť a miesto kulíška podávať banánový elektrolyt od humany. Radili mi, že kulíška dieťatko lepšie vypije aj je chladný / predtým nechať chvíľu v chladničke/.Ja odporúčam podávať po lyžičkách a vždy jednu lyžičku kulíška a potom jednu lyžičku vody alebo čaju. Spáchne sa tým slaná chuť na jazyku.

Podobné otázky

  • Stenoza pyrolusu

    , Autor: Dejna_

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať prvý syn mal zúžený pyrolus operobali ho v 5 týždni.

    Chcem sa opýtať teraz mám druhého syna, je možné že môže mať aj on tú diagnózu? Aktuálne má 2.5 týždňa a začína sa u neho prejavovať zvláštne zvracanie ( mlieko mu ide až nosom a vyvráti veľa povedala by som celý obsah žalúdka) aktuálne bol celý deň má materskom mlieku z fľaše a večer a v noci umelé mlieko.

    Zatiaľ som vracanie neprikladala nejakú váhu bolo to sporadicky no včera sa vyskytlo aj ráno aj večer.

    V najbližších dňoch ho budem sledovať ale je možné, že by mal tiež rovnakú diagnózu? Lebo býva to väčšinou u 1z 1000 deti a hlavne teda u prvorodenych prevažne synov tak som dúfala že sa to už nebude opakovať.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som to za 40 rokov praxe mala u detí v moje starostlivosti 3x, ale 2x za posledné štyri roky. Nikdy som to nemala u súrodencov. Nie je to vyslovene dedičné ale môže sa to vyskytnúť aj u súrodencov. Je potrebné vyhľadať lekára a spraviť sono vyšetrenie orgánov dutiny brušnej. Riešenie ako sama viete je operačné

  • Problémy s jedenim

    , Autor: kk111

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj 5 ročný syn nechce jesť. Začalo sa to asi keď mal 2 roky a stale som dúfala, že to prejde časom, prip. keď sa dostane do kolektívu. Do 2 rokov jedol všetko a potom zrazu nechcel ovocie, zeleninu, nátierky, mäso. Jedáva iba suché cestoviny, ryžu, zemiaky, pečivo, jogurty. Žiadne syry. Polievku iba so slizikmi alebo zemiakmi, ak je polievka iná, fazuľová, zeleninová, tak nie je šanca. Jedine potom čistú. Už som skusala všeličo, ale nič nepomáha. Nútiť ho nenútim, lebo keď ho prosím nech aspoň ochutná, hneď ho napina na zvracanie. Môže ísť aj o nejakú psychickú poruchu? Alebo robím niekde ja chybu? Už som bezradná. Ani so sladkosťami to nepreháňajte, raz za čas si niečo malé sladké dá, ale nie každý deň, práveže ho to napadne málokedy, pritom váhu ma na svoj vek normálnu. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz najprv odpoviem ako mama nie ako lekárka: mala som to isté s mojim synom, bol schopný jesť 5 týždňov každý večer pizzu margaritu nič iné. Teraz je dospelý, ale nedá sa povedať, že by jedol všetko! Jee to trocha lepšoie.......
    Nechcem zľahčovať váš problém ako lekár, ale ak predsa len zje jedlá, ktoré osahujú živiny, čo sú aj ceeálie, cestoviny, zemiaky obsahujú aj vitamin C, jogurty sú zdroj vápnika a bielkovín. Samozrejme je potrebné, aby dieťa jedlo aj mäso, napríklad aj vo vývare, teda slížikovej polievke.
    Ak je chlapček zdravý, nie je chudokrvný, rastie, priberá, psychomotoricky sa správne vyvíja, nie je dôvod na obavy.

  • grckanie aj po zmenách mlieka

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktorka,
    už ste mi tu raz odpovedali na moju otázku, riešila som, že môj syn je na UM od narodenia, a stále sme mali problém s grckaním po rôznych UM, no našťastie prospieva, len je to také nepríjemné, všetko ovracané. Teraz sa obraciam na Vás opäť, nakoľko naša pediatrička má 2 týž.dovolenku a k zastupujúcej Dr.nechcem ísť, nemám s ňou pozitívne skúsenosti. Syn (teraz má 6 a pol mesiaca ) pil už dlho Bebu Comfort 1,potom sme prešli na 2. Chutila mu, stolica pravidelná, postupne sme zaviedli príkrmy, papá ukážkovo. Na Vaše odporúčanie sme mu po jedle zvykli dávať Gastrotuss Baby, asi trochu pomohol, no 2 dni bolo dobre, na ďalší zas zvracal, hlavne teda, keď sa na zemi hrá, trénuje sedenie a stavanie sa na štyri. Po tých príkrmoch, ešte keď jedol len zeleninu, tak mal redšiu stolicu, potom už tak zhustla,asi keď sa mäso pridalo, no neboli to doslova bobky. Zašla som už za našou pediatričkou, najmä kvôli tomu zvracaniu, a teda aj kvôli tomu, že nám posledný mesiac a pol strašne spáva, stále sa budí s plačom, no zároveň spí, už Vy ste naznačila, že ide asi o nejakých strach, resp. asi nočné desy. Dr. mi tie nočné desy potvrdila, že jej to príde ešte skoro, no všetko to tomu nasvedčuje, a že to musí prejsť samo. No čo sa týka grcania, najskôr chcela nasadiť Bebu Sensitive, no že nechce na ňom testovať rôzne UM, tak že nech dám kravské mlieko, ak je domáce, tak riediť s dojčenskou vodou, a že dostať do neho veľa tekutín, že preto je stolica tvrdšia. A že ak to s grcaním nepomôže,tak dávať lyžičku,dve krupice pred jedením mlieka, nech sa tam spraví hmota. Moc sa mi to nepozdávalo, no je to Dr., tak sme skúsili. Dalo sa mi zohnať mlieko priamo z družstva, tak som vždy prevarila a riedila, synovi aj chutilo, nejak nenamietal. Akorát že potom začal mať problémy s kakaní, nevedel sa poriadne sám vykakať, museli sme pomáhať tlačením nožičkami na bruško, raz aj rektálnou rúrkou. A ako keby sa pri každom jedení, okrem príkrmov, jedoval, skoro vždy sa potom aj pokakal, ako by nemohol dopiť to mlieko, lebo ho brucho bolí. Grcanie sa trochu zlepšilo, no neprestalo. Ostal strašne nervozny, skoro stále plakal, tak som zadovážila Bebu Sensitive. Správanie sa zlepšilo, aj vyprázdňovanie, no grcká zas viac, dokonca po 3 hodinách, z toho hodina spánku, sa zobudí s plačom, grgne a vygrcá. To mlieko je pritom také hustejšie, aj horkejšie, než Beba Comfort. Prosím Vás, môžem sa vrátiť k Bebe Comfort a proste vydržať, kedy to zvracanie skončí samo? Či nie je tá Beba Sensitive kvázi zbytočná a ťažká pre neho. Ďakujem opäť za Vašu odpoveď. S prianím príjemného dňa Zuzana Ch.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rada, dať dieťaťu bežné kravské mlieko bola naozaj nevhodná. Opakovane sa prednáša, sú na to rôzne štúdie a nakoniec aj vaša skúsenosť to potvrdzuje, že kravské mlieko svojim zložení neprimerane zaťažuje detský organizmus. Dnes máme naozaj mlieka upravené pre výživu detí a je správne ich deťom podávať,na rozdiel od bežného neupraveného kravského mlieka. Dokonca z mjej skúsenosti vyplýva a odporúčam to aj mojim mamičkám, aby bežné kravské mlieko ako mliečnu porciu podávali deťom až po teťom roku života.
    To, že dieťatko grcká aj po troch hodinách, hlavne pri zmene polohy, hre je prejavom ete stále pretrvávajúceho gastroesofageálneho refluxu. Pokiaľ nebýva choré, nekale, piberá nie je potrebná peciálna liečba. Aj keď nerada mením mlieka, vo vašom prípade by som tak spravila a ponúkla dieťatku mieko tzv. AR, anti efluxné. Neviem, či značka Nestlé také má, určite je to mlieko Nutilon AR s touto vlastnosťou. Taktiež môžete podvať po jedle už spomínaný gastrotus.
    Čo sa týka tvrdej stolice, odporúčam podávať dostatok tekutín ale dieťa neprelievať. Denne to nemá byť viac ako 200 ml prevarenej ochladenej vody. Žiadne čaje.
    Na úpravu stolice môžete podávať dlhodbo probiotika / probiofix, swis lactobacily, bio gaia/ mám s tým veľmi dobré sksenosti pri úprave stolice.

  • 4 rocne dieta a skolka

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, pokusim sa Vam popisat nas problem..mame tri deticky, 5 rocny syn, takmer 4 rocna dcerka a 5 tyzdnove dievcatko..v septembri nastupili obe starsie deti do skolky, to mala dcerka 3,3 roka, ale po dvoch mesiacoch sme ju odhlasili, lebo hoci si tam zvykala, tak to bolo skor z poslusnosti k ucitelkam, nepacilo sa jej tam, iba obed, lebo vedela, ze po polievke pridem pre nu..rano mi zvracala, ked tam bola a bolo to z neurozy, na vonku ked bola s detmi pocas skolky, tak len stala a nezapajala sa, nbavilo ju to, deti moc nemusi, jednoducho sa tam trapila, tak sme ju odhlasili, nech jej to nesposobi trvalejsie traumy, hoci aj pani psychologicka, ci riaditelka a okolie vraveli, ze si musi zvyknut a pod., ja som sa nemohla na jej trapenie pozerat, nie som zastancom toho, ze si zvykne, lebo ved nic ine dietatku ani neostava, a podla mna ta mala detska dusicka velmi trpi...odvtedy je pri mne doma a je stastne dievcatko..ibaze..skolka sa opat blizi, prihlasky odovzdavaju..v septembri bude mat 4 roky aj tri mesiace, ale obavam sa, ze to bude podobne..stale o skolke nechce pocut a deti jej nechybaju, stacia jej dvaja surodenci..za ten cas, co nie je v skolke ale doma sa v tom vztahu k skolke nic nezmenilo, a ona je v podstate stale rovnaka..chcem sa vas opytat, ako by som to mala podla vas riesit, ak mi v skolke sa opat bude rovnako spravat??mam na mysli hlavne neuroticke prejavy zo skolky, ako bolo zvracanie a jej velky smutok a vnutorne napatie, stres,utrpenie..uz teraz na to myslim, vtedy som sa rozhodla odhlasit, ale co teraz, ak to predsalen sa bude opakovat a ona uz bude predsalen 4 rocna, vacsia..viem, ze teraz je tazko o tom hovorit, ake bude dieta za polroka, ale poznam ju a sprava sa rovnako v tomto..uz som uvazovala, ci ju vobec nahlasim, ale dat ju az do predskolky sa mi zda predsalen ze malicko by bola..co by ste urobili vy?...mozno je to skoro toto riesit, ale robim si jasno vo veciach, aby som mohla aj dalsie deticky prisposobit zmenam, ktore pridu a tiez by som rada vedela, ze predsalen ak nastanu opat taketo skolkarske problemy, ci by nebolo tentokrat nespravne uz odhlasovat, kedze uz bude aj starsia..dakujem pekne, na vasom nazore mi zalezi...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorná mamička. Ja by som navrhovala škôlku znova skúsiť Je staršia, vyzretejšia, pochopí, že škôlka nie je navždy, že sa znova domov vráti, keď sa pohrá. Jej brat do škôlky predpokladám chodí, tak môžete vysvetľovať aj tak, že jemu sa tam páči, má tam kamarátov, tak aj ona tam nájde zaujímavé veci.
    Na druhej strane sama najlepšie poznáte svoje dieťa a každé dieťa je iné a inak reaguje na separáciu od matky. Sú deti, ktoré túto separáciu nesú veľmi zle a je potrebné im pomôcť, aby sa naučili byť bez matky. Vy sama najlepšie rozpoznáte, či je dieťa na určitú separáciu od vás pripravené alebo nie. Môžem vám povedať moju skúsenosť s jedným z mojich vlastných detí: má rád kamárátov, je v kolektíve obľúbený, ale detské kolektívne zariadenia znášal veľmi zle, tak som ho dala naozaj až do predškolskej prípravy, tedy posledný rok pred školou. Vôbec mu škôlka ako taká nechýbala, do školského procesu sa normálne zaradil. Tak sa neobávajte, vyskúšajte v septembri škôlku a ak uvidíte, že dcérka ju zle znáša, pokojne znova ostaňte doma.

  • uraz hlavicky

    , Autor: jerseyy

    Dobrý deň, pani doktorka. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Predvčerom sa moja 9 mesačná dcérka udrela hlavičkou o rošt postele( netrafila roh), začala plakať, ale po chvíľke bolo všetko v poriadku. Spadla na zadnú stranu hlávky zo sedu. Sledujem ju už druhý deň, avšak správanie má obvyklé. Nič, čo by mohlo nasvedčovať, že by mohlo ísť o otras mozgu. Je veselá, nie je spavá, ani nezvracala, očné zreničky sú rovnaké.Nemá ani modrinu, ani hrču. Nakoľko neboli žiadne príznaky, lekára sme nenavštívili. Chcem sa preto spýtať, či mám dcérku ešte naďalej pozorovať, do akej doby by sa mohli dostaviť príznaky,keby jej niečo bolo? V prípade, že by bolo nejaké vnútorné poranenie(krvácanie, alebo prasknutie lebky) spozorovala by som príznaky? Môžem teda predpokladať, že je všetko v poriadku, keď je jej spávanie obvyklé? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bohužiaľ v medicíne a u detí obzvlášť, je to tak, že niekedy sme prekvapení napríklad výsledkom vyšetrenia, aj keď dieťaťu nič nie je a inokedy zase dieťa vyzerá veľmi choré a pri tom sa nič nestalo. Ale zásadne ss dá povedať, že keď sa dieťatko správa normálne, ako vždy, ste pozorná mama, iste by ste zmenu videli, tak sa nič pri páde nestalo a nie je potrebné vyšetrenie. Faktom je, že niekedy / skôr u starších detí/ môžu sa príznaky prejaviť aj neskôr, takže platí, akákoľvek zmnea správania, ktorú si neviete vysvetliť/ zvracanie spavosť/ je dôvodm lekára navštíviť a nezabudnúť spomenúť v anamnéze aj úraz. V každom prípade platí, že deti je potrebné pred úrazmi chrániť, teda nenechávať ich na miestach, kde by sa mohli zraniť, vidíte, že niekedy spravi aj to, čo sme vôbec nepredpokladali.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: