Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Potravinová alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 6 mesačného synčeka.Ja /matka / som potravinový alergik /mlieko a mliečne výrobky, paradajky, citrusy, marhule/ otec je alergik /trávy a pele/. chcela by som sa opýtať či môžem dávať malému piškotky od ukončeného 6 mesiaca. Tiež máme kašu Nestle Sinlac po odporúčaní našou pediatričkou. zatiaľ sme piškotky neskúšali. Viem, že malý nemusí byť alergik len chcem vedieť či mu ich môžme dávať - prípadne je to o skúšaní. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Piškoty, teda cereálne výrobky by som zaradila až po ukončenom siedmom mesiaci. V každom prípade by to mali byť do roka bezvaječné piškóty!!! Na našom trhu sa teraz objavili piškóty vaječné, na ktorých je napísane, že sú od šiesteho mesiaca. Absolútne s tým nesúhlasím a a ni to mojim mamičkám neodporúčam.

Podobné otázky

  • zdrava vyziva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer chcela by som sa opytat na zdravu vyzivu pre 29 mesac.syna.Co by mal obsahovat denny jedalnicek?A akym potravinam sa treba stale este vyhnut?Odkedy dieta moze pit sojove a pohankove mlieko?kakao?Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kakao odporúčam až od troch rokov, hlavne ak by sa v rodine vyskytovla potravinová alergia.
    Sojové a pohánkové mlieko by mohol piť od roka.
    Strava má byť vyvážená, chuťovo nie veľmi pestrá, neodporúčam huby ani syry s pliesňami, údeniny a nič, čo obsahuje glutaman sodný.
    Dvakrát týždenne by mohol mať strukoviny, až 6x týždenne mňso. Nedávať vyprážané jedlá.

  • potravinova alergia dojciacej matky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    mam 5mesacnu zdravu dcerku. Pocas tehotenstva som zacala byt alergicka na hrozno, toto leto sa pridala alergia na jablka, hrusky, marhule, broskyne, nektarinky, oriesky a mrkvu. Dcerku stale kojim, nedavame ani cajiky a kedze je aj manzel alergicky, tak nam alergologicka odporucila kojit malu aspon do roka (pokial budem mat dostatok mlieka) a s prikrmamy zacat az po roku. Tak vraj mozem uchranit malu od roznych alergii. Ako ma vsak vyzerat moja strava, ked som skoro na vsetko alergicka, citrusove ovocie sme este neskusali (pocas dojcenia sa u nas neodporuca, ale kamaratky s juznejsich krajin Taliansko Spanielsko sa mi smeju a u nich vraj take odporucanie nie je), aby mala moja dcerka dostatok vitaminov a vsetkych latok? Ked mala dcerka 8tyzdnov, tak sme boli na pohotovsti kvoli ekzantemu na celom telicku a to je podla alergologicky znak toho, ze je citliva a na stravu si musim davat pozor. Ake vitaminy zostanu v ovoci a zelenine po uvareni? Mam zacat uzivat vitaminy v tabletkach? S nasou pediatrickou sa o stravovani rozpravat nemozem, bo po ukoncenom 3tom mesiaci nam odporucila prikrmovat malu napr. stavou z kapustnice. Mlieka mam pritom stale vela, bo prve tri mesiace som odovzdavala cca 3l tyzdenne do laktaria. Mala by som trvat na tom, aby nas doktorka poslala k nejakemu odbornikovi na vyzivu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takže, vaše kamarátky z Talianska a Španielska nemajú s citrusovými plodmi problém, pretože je to ovocie, ktoré u nich rastie.
    Myslím, že vy by ste mohli užívať nejaký vhodný potravunový doplnok pre kojacie matky, ktorý obsahuje vitamíny.
    Pri vašej pozitívnej alergickej anamnéze je naozaj ťažké radiť takto cez internet, vedela by som všeličo poradiť a skúsiť, pretože si nemyslím, že by ste mali do roka len kojiť / vy samozrejme nekonzumujte potraviny, na ktoré ste alergická, plus žiadne plody mora a morské ryby/ . Ku výžive vášho dieťatka je potrebné zaujať prísne individuálny prístup, zaraďovať mäso, zeleninu po jednom druhu a čakaž na reakciu, podobne ako pri ovocí a neskôr cereálnych výrobkoch. Ak máte dôveru k svojej alergologičke, skúste sa radiť s ňou. Ak však dodržíte vy diétu ako som hore odporučila, dieťatko dobre priberá, nie je chudokrvné, určite by som počkala s príkrmami najmenej do ukončeného siedmeho mesiaca. Vo veku 5 mesiacov určite nie je potrebné zaraďovať žiadne príkrmy!!!!

  • zavádzanie novych príkrmov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka! Nas syn ma 1 rok, do 9 mesiacov pill OMM +BEBU H.A./, teraz papka mliecko /BEBU H.A.2., ovocie, masovo-zeleninove prikrmy, ryzove nemliecne kase ochutene, mliecko/. Papka vsetko a velmi rad. Doteraz ziadne prejavy alergie nemal. Chcela by som sa teda poradit, kedy doporucujete zacat s lepkom a vajickom, kedze moj manzel ma alergiu na pele trav a na niektore druhy antibiotik, ja mam alergiu na slnko, potravinova alergia sa v rodine nevyskytla. Tiez sa chcem opytat, ako pokracovat s mliekom, ci este dalej pokracovat s hypoalergennou BEBOU, alebo prejst na obycajnu formulu, pripadne mozem zacat podavat nejake zakysane mliecne vyrobky? Prosim o radu, pretoze sa bojim hlavne moznej skrizenej alergickej reakcie. Informacii je strasne vela, niekedy az zbytocne zavadzaju. Voptred Vam velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U vášho dieťatka by som nové potraviny zavádzala veľmi opatrne, ale ak nikto v rodine nemá coeliakiu, tak mohol začať s cereálnymi výrobkami už po skončení siedmeho mesiaca, takže v tomto veku ich už môžete kľudne zaradiť a sledovať ako na ne bude reagovať, teda chlieb, pečivo, zahusťovanie polievky napríklad krupicou a podobne. V zásade ja radím po prvom roku života prejsť na rodinnú stravu, pokiaľ sa rodina stravuje podľa zásad zdravej výživy. Mliečnu porcie, teda väčšinou dvakrát denne odporúčam dávať až do troch rokov vo forme formuly, je vhodná tzv pokračujúca formula, už nemusí byť hypoalergénna, je vhodná taká, ktorá obsahuje probiotickú alebo prebiotickú komponentu. Do troch / až šiestich/ rokov neodporúčam huby, údeniny a nič, čo obsahuje glutamt sodný / masox, vegeta/. Neoporúčam natierať chlebík alebo pečivo stuženými rastlinnými tukmi, tzv. rastlinným maslom. Zdravšie je maslo z mlieka.

  • Alergia na potraviny?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mojmu 3 mesacnemu plne kojenemu synovy sa uz vyse 2 tyzdnov vyhadzuju cervene flaky po celom tele, vyzeraju ako by bol poprhleny. Tieto flaky sa objavuju po otreni napriklad na lici pri kojeni, na ruckach, nohach po kontakte s oblecenim, po treni ale po urcitom case (pol hodina) zmiznu. Myslim ze ho nesvrbia. Detska lekarka predpokladala ze ide o alergiu na potraviny alebo praci prostriedok a predpisala mu fenistil 3x denne ale nezabralo to. Okrem materskeho mlieka mu davam feniklovy caj po lyzickach a probiotikum DOPHILUS INFANTS 60 G (vysadila som ho asi pre 2 dnami, myslim ze velmi nepomahal) proti kolike a naduvaniu.
    Moze moja strava sposobovat alergicku reakcu u maleho?
    Pocas dojcenia som jedla asi tyzden jahody v mensich mnozstvac pred tym ako sa to objavilo, uz ich vsak 2 tyzdne nejem, citrusy nejem od narodenia maleho, vylucila som aj cokoladu, orechy ale ziadna zmena.
    Ako mozem zistit ci ide o reakciu na moju stravu a ktora potravina to sposobuje?
    Ak to nie je potravinova alergia o co by mohlo ist?
    Odporucali by ste nastivit kozneho alebo alergologa?

    A druhy problem ,s ktorym by som potrebovala poradit:
    Moj maly ma uz 14 tyzdnov a stale ma problemy s plynnatostou. Ked zjem nieco co viacej naduva (brokolicu, hrasok), knuci kvoli prdikom aj cely den. Nema vyslovene koliku. V strave som sa dost obmedzovala co mi velmi na zdravi nepridalo a preto by som chcela zacat jest postupne vsetko (aj strukoviny) ale je to tazke pocuvat ho cely den. A teraz ta alergia.Tieto problemy s plynnatostou ustupia alebo moze ist o iny problem, ktory treba preverit?
    Dakujem za odbornu radu. LV

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Radiť je veľmi ťažké. je to niekoľko problémov. jahody by som nejdla, dophilus tiež nedávala dieťaťu, skôr ho užívajte vy. Alergia je možná na rôzne zložky potravy. Musíte sa riadiť skôr odporučeniami lekára, ktorý diť apozná.
    Vylúčila by som mlieko a mliečne výrobky, žiadne morské ryby a plody mora. Záleží aj natom,či je niekto v rodine alergik. Najviac vám iste pomôže lekár, ktorý dieťa pozná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: