Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Alergia na potraviny?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mojmu 3 mesacnemu plne kojenemu synovy sa uz vyse 2 tyzdnov vyhadzuju cervene flaky po celom tele, vyzeraju ako by bol poprhleny. Tieto flaky sa objavuju po otreni napriklad na lici pri kojeni, na ruckach, nohach po kontakte s oblecenim, po treni ale po urcitom case (pol hodina) zmiznu. Myslim ze ho nesvrbia. Detska lekarka predpokladala ze ide o alergiu na potraviny alebo praci prostriedok a predpisala mu fenistil 3x denne ale nezabralo to. Okrem materskeho mlieka mu davam feniklovy caj po lyzickach a probiotikum DOPHILUS INFANTS 60 G (vysadila som ho asi pre 2 dnami, myslim ze velmi nepomahal) proti kolike a naduvaniu.
    Moze moja strava sposobovat alergicku reakcu u maleho?
    Pocas dojcenia som jedla asi tyzden jahody v mensich mnozstvac pred tym ako sa to objavilo, uz ich vsak 2 tyzdne nejem, citrusy nejem od narodenia maleho, vylucila som aj cokoladu, orechy ale ziadna zmena.
    Ako mozem zistit ci ide o reakciu na moju stravu a ktora potravina to sposobuje?
    Ak to nie je potravinova alergia o co by mohlo ist?
    Odporucali by ste nastivit kozneho alebo alergologa?

    A druhy problem ,s ktorym by som potrebovala poradit:
    Moj maly ma uz 14 tyzdnov a stale ma problemy s plynnatostou. Ked zjem nieco co viacej naduva (brokolicu, hrasok), knuci kvoli prdikom aj cely den. Nema vyslovene koliku. V strave som sa dost obmedzovala co mi velmi na zdravi nepridalo a preto by som chcela zacat jest postupne vsetko (aj strukoviny) ale je to tazke pocuvat ho cely den. A teraz ta alergia.Tieto problemy s plynnatostou ustupia alebo moze ist o iny problem, ktory treba preverit?
    Dakujem za odbornu radu. LV

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Radiť je veľmi ťažké. je to niekoľko problémov. jahody by som nejdla, dophilus tiež nedávala dieťaťu, skôr ho užívajte vy. Alergia je možná na rôzne zložky potravy. Musíte sa riadiť skôr odporučeniami lekára, ktorý diť apozná.
    Vylúčila by som mlieko a mliečne výrobky, žiadne morské ryby a plody mora. Záleží aj natom,či je niekto v rodine alergik. Najviac vám iste pomôže lekár, ktorý dieťa pozná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: