Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nocne spanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka. Chcela by som sa poradit, ako by sa dalo zlepsit - predlzit nocne spanie mojho 3-mesacneho syna.
    Cez den mi spava doobeda od 9.30 - 12 hod a poobede od 14.30 - 17 hod. Vecer zaspava okolo 19.30, ale o hodinu uz je znovu hore. Prikrmujem ho nutrilonom, kedze som uz nemala dostatok vlastneho mlieka, takze by som cakala, ze po vecernej davke bude spinkat aspon 3 hodiny. Toto hodinove budenie sa opakuje celu noc. Niekedy hned zaspi, ale vacsinou nepomoze ani nosenie na rukach, ani prenesenie do nasej postele. Niekedy zo spanku nervozne rozhadzuje rucickami a nozickami. Nad ranom okolo tretej ked je uz u nas v posteli, tak mu ponuknem prsnik (este trochu mlieka mam) a pri nom zaspi, ale tiez nie na dlhsie ako hodinu. potom prsnik vymenim a zas nejaku hodinku pospi a o piatej je uz uplne hore.
    Viete mi prosim skusit poradit, ako by sa dalo toto nocne buntosenie upravit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade vám potvrdím, že ponúknutie umelého mlieka ešte nikdy nezlepšilo spánok malých kojencov. Oni sa budia z iných príčin než od hladu. Prehodnotila by som aj dostatok alebo nedostatok mlieka. Píšem to preto, lebo práve umeleé mlieko môže spôsobovať bolesti bruška a záťaž organizmu a potom aj nepokojný spánok.
    Kojenci si niekedy zmenia noc za deň, keďže ako vidím, cez deň spánok potiahne aj cez dve hodiny. Neviem univerzálny liek, len radu, čo najviac ho kojte, už pri prvom prebudení po večerenom kŕmení mu ponúknite prsník a možno zaspí. Taktiež cez deň keď spinká bá´ätko, oddýchnite a pospite si aj vy. Budete mať aj viacej mliečka. Tieto problémy so spinkaním uzatváram tak, uistením rodičov, že nebude to trvať celý život, raz sa znovu vyspíte. Rodičia potrebujú veľa trpezlivosti.

Podobné otázky

  • Problem so zaspavanim

    , Autor: Veronika646

    Mila pani doktorka, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Mam 25 mesacnu dcerku, s ktorou posledne tyzdne riesim problem, a to konkretne problem so zaspavanim. Donedavna spavala aj poobede, ukladala som ju o 12:30 hod, no uspavala som ju minimalne hodinu, pricom s nou stale ,,silo,, robila vsetko mozne, len nie a nie spat. Ked napokon zaspala, spala aj dve hodiny, niekedy aj dlhsie. Vecer pochopitelne zaspavala neskoro, aj o 23:30, opat po mininalne hodine uspavania. Poobede som sa ju aj snazila zobudit skor, no v takom pripade bola nervozna, podrazdena po zvysok vecera.
    Rozhodla som sa preto vyskusat nedat ju spat popoludni. Okolo 12:00 - 13:00 ideme spolocne do postele s tym, ze si aspon oddychneme, polezime, precitame knizku - kludovy rezim a snazime sa oddychnut si cca hodinku. Avsak, mala je odvtedy ako poobede nespava este hyperaktivnejsia ako bola predtym, zla, neposlusna, je ako na baterky. Preto neviem, co robit. Vratit sa k uspavaniu, ktore trvalo hodinu a aj viac, vecer chodila spavat neskoro, alebo vydrzat a davat ju spavat len vecer? Mimochodom, odvtedy ako nespava poobede, zaspi vecer o cca 19:15-po 15 minutovom zaspavani a zobudi sa okolo 7:00 hod.rano. To by bolo fajn, no matie ma ta nadmerna hyperaktivita a to, aka je zla (odvtedy ako nespava poobede), to mi zas evokuje, ci jej ten poobedny spanok nechyba. Odpocinok zial zatial efekt neprinasa.
    Chcem Vas velmi pekne poprosit o radu, ako dalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve naopak, myslím, že to, že je okolo poludnia taká hyperaktívna je preto, že je enormne unavená a aby nezapsla tak povedia postojačky, vystrája. Isto robíte dobre, že si aspom oddýchnete, keď už nezapsí. Nočné spanie je fajn. Skúsila by som ju na spanie uložiť skôr ako o pol jednej, dala by som jej obed okolo štvrť na dvanásť a potom spinkať. Alebo ak je už vemi unavená, mohli by ste ju dať spinkať už po desiatej okolo jedenástej. Iste to nebude tak na dlho, ale možno dva tri mesiace to v tomto režime potrebuje.

  • Spanok

    , Autor: nancyk35

    Dobry den pani doktorka, mam 2 ročného syna, zo dňa na den sa nám úplne pokazil denný spánkový režim, nechce poobede spávať, ked sa ho snažím uložiť tak začne strašne plakať a len hovorí nie spať, nie spať. Potom nakoniec zaspí uz z úplnej vyčerpanosti hocikde, na zemi , na mne a pod. Pritom doteraz krásne po obednajsom jedle sám v postieľke zaspinkal. Co ma však trápi ešte viac je , ze na nočné spanie nechce byt vôbec v postieľke len s nami v posteli a v noci sa zobudí a začne plakať ze nechce spať a zase len hovorí nie spať, nie spať. Po 20 minútach sa mi ho podarí upokojiť a spinka ďalej. Ako začali problémy so spánkom začal odmietať mlieko. Akurát mu v tomto obdobi išli druhé spodné stoličky, a hrozne mu zapáchalo z úst. Myslite ,ze ten zápach z úst môže byt spojený s rastom zúbkov? Môžu zúbky aj spôsobenú nespavosť? Len zúbky uz vyšli a problémy pretrvávajú. Nezažil ani žiadny stres ani nič podobne.
    Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti reagujú rôzne na rôzne situácie, aj na rast zúbkov. Neboli se náhodou na dovolenke, kde spal s vami v posteli alebo v izbe / doma možno sí už sm/ a zapáčilo sa mu to!
    Je to prechodná záležitosť, aj keď trvá rôzne dlho, poznajú to takmer všetci rodičia. Dieťa prechádza rôznymi vývojovými fázami a niektoré sú spojené so strachom, preto chce mať blízku osobu stále nablízku.
    Odpoludňajší spánok je v tomto veku veľmi dôležitý, musíte na ňom trvať aj za cenu, že si s ním ľahnete a uspíte ho. Nočný spánok býva porerušovaný, robíte to správne, upokojíte ho, niekedy je človek už taký unavený, že nechá to dieťa spať pri sebe v posteli, nie je to žiaden prehrešok vo výchove, dieťa má pocit istoty a upokojí sa.
    Zápach z úst nesúvisí s prerezávaním zúbkov, skôr s nejakou infekciou / aj vírusovou/ ktorá zároveň prebiehala alebo s gastroesofageálnym refluxom, ked nemusí byť vždy prítomné vracanie ale skôr kašeľ. Odmietanie mlieka môže tiež súvisieť s refluxom, cíti tlak v oblasti žalúdka, hlavne keď ho vypije viac a ped spaním, netreba ho do pitia mlieka nútiť.

  • kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 4.mesačného synčeka, ktorý je zdravý, pekne priberá, plne kojený a je aj celkom kľudný. Chcela by som sa len opýtať, či to nejako nevadí, keď ho kojím hocikedy, keď si vypýta papať. Cez deň je to niekedy aj každú hodinu. Ale ak sa mu naozaj plne venujem, čo keďže je veľmi vnímavý a neposedný nie je ľahké, tak sa tie intervaly predlžujú. Pritom v noci väčšinou pekne spinká a papáme každé 3,5-5hodín. Nemám to srdce nechať ho plakať od "hladu". Nie je to len vyžadovanie si pozornosti? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko je správne živené a má šťastie, že má mamu, ktorá sa mu venuje a nerieši žiadne trojhodinové intervaly a celonočné spanie, ale dá mu papať, kedy si zapýta, čo je správne v tomto útlom veku.

  • vecerne papanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p. doktorka,
    poterbovala by som od vas radu, co by ste mi odporucili aby sa zlepsilo nocne papanie mojej osemmesacnej dcerky. V noci toiz papa kazdu hodinu a pol a to aj napriek tomu, ze uz som jej nasadila vecer kasu a cez den pekne papa prikrmy. Okolie mi radi aby som zacala jej po kojeni davat aj umele mlieko, aby dlhsie spala...no ja neviem, ci ju takto uz neodstavim od kojenia. Pomaly by som sice uz aj chcela prestat s kojenim, no myslela som, ze by som do jedneho roku mohla vydzat, ale tie noci su fakt strasne...tak neviem, co by ste mi vy poradili?
    a este jednu otazocku k prikrmom - kedy mozem zacat davat pecivo - rohlik alebo chlebik. moja doktorka mi spominala len biely jogurt, ze mozem pomaly zaradit,ale pecivo si nepamatam ze by mi spominala...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rohlík alebo chlebík, malé množstvo a len ke´d sedí, môžete dávať po skončení siedmeho meisaca / pokiaľ v rodine nikto nemá celiakiu/.
    Nevidím dôvod dávať po kojení umeleé mlieko, mlieka má dosť/ ani jogurty by som kojeným deťom do roka nedávala, je to zbytočná záťaž bielkovinou kravského mlieka/ a zatiaľ som nevidela, aby to pomohlo na lepšie nočné spanie. Deti sa v tomto veku nebudia z hladu. Skôr ju skúste dať spinkať do inej izby ak je to možné. Nezobudíte sa na každý jej pohyb a ona nebude cítiť vaše mliekčo, tak sa ho ani nebude dožadovať. Občas to pomôže a ak nie, je potreba veľa trpezlivosti a vydržať to. Kojenie je to najlepšie, to teraz svojmu dieťaťu dávate.

  • časte nočne budenie s plačom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, lebo začínam byť z mojej situácie už zúfala. Dcérka 4,5 m plne kojená sa mi začala už od ukončeného tretieho mesiaca náhle budiť asi tak 3x v noci s plačom a nedá sa nijako utíšiť. Hladkám ju po hlavičke,tíško šepkám, spievam uspávanky, nič nezaberá, dudlík ona moc nechce,takže zvyčajne zaspí až po pol hodine vyčerpaním.Pediatrička nič nezistila a stále mi radí vydržať.Niekedy sa zobudí len tak medzi kojením (kojím5x) a inokedy následne po kojení,keď ju uložím do postieľky.Rovnako plakala aj keď spala mesiac so mnou v posteli)Pred týždňom sa mi dcérka budila každú hodinu od uloženia na nočné spanie,to sa nám podarilo s manželom odstrániť.Takže sa budí až okolo jedenástej prvý krát (chodí spávať už o siedmej,dlhšie nevydrží,pretože aj cez deň málo spáva.) Už som vážne zúfala,pretože sa mi nechce veriť,že mi dcérka v noci plače,, len tak,,.
    Ďakujem za odpoveďm

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré deti plačú viac, niektoré menej. Neostáva vám iné, len trpezlivo čakať, kedy toto obdobie pominie, preto si aj vy ľahnite krátko po uložení dieťatka. Ak náhodou chodíte plávať,odporúčam vyšetrenie na ušnom, môže ju bolieť uško.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: