Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rast zubov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dieťatko objavuje svet ústami a preto si tam aj pchá pästičky, zisťuje čo toje. Dobrý deň pani doktorka,
    som neskúsená prvorodička a prosím Vás o radu:
    1) dcérka má 3 mesiace a všimla som si, že začala viac slintať. Moja mama aj svokra tvrdia,že to budú zúbky. Nie je to príliš skoro? Teploty nemá,ani nie je nekludná, papá ako obyčajne - moje mliečko.Stolicu má kašovitú,hnedo-oranžovú, 1x za dva až tri dni.
    Odmita dudlík a pchá si pastičky do pusy.

    2) Trápi ma tiež jej chorobnsť - od narodenia s malými prestávkami zápasíme so soplíkmi a kašlíkom. Aj teraz je zachrípnutá - berie Tussin kvapky,vyzerá,že začínajú zaberať. Neviem čo robím zle. Naša pediatrička mi povedala,že vírusové ochorenia sa prenášajú vzduchom anedá sa im predísť. Každý deň chodíme na vychádzky do lesa na čerstvý vzduch.Papá normálne aj priberá, občas vracká,ale to je vraj tie u takýchto drobčekov normálne. Poraďte mi prosím, čomu sa mám vyvarovať aby nebola tak často chorá.

    3) a ešte ma niečo apadlo: od akého vývinového obdobia ju môžem skúšať posadiť. Mama so svokrou vravia,že pokiaľ nemá vyvinuté jadierka,tak má iba ležať. Jadierka zatiaľ vyvinuté nemá a na kontrolu k ortopédovi ideme budúci mesiac,t.j. bude mať 4mesiace.
    Ďakujem pekne AĎa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko objavuje svet ústami, preto si tam pchá pästičky, zisťuje, čo to je. Slintanie v tomto veku začína, ale neznamená skorý rast zubov. Slín sa tvorí viac a dieťatko ich nevie prehltnúť.
    Soplíkom a kašlíkom eaguje na podnety z okolia, suchý vzduch,m prašnosť aj vírusy. Sama vidíte, že to nevyústilo do závažnejšieho ochorenia. Je to iste aj vďaka tomu, že stále kojíte.
    Dieťatko dávame sadať až okol pol roka, nikdy ho neobkladáme vankúšmi. Spočiatku, už od štvrtého mesiaca môže byť držané v náručí so zvýšenou hlavičkou, akoby v miernom sede. Samotné sedenie je vhodné až po šiestom mesiaci.

Podobné otázky

  • Zubky II.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p. doktorka chcem sa opytat, mam rocneho chlapceka, hore ma 4 zubky, dole zatial 3....ale rastu mu uz dve stolicky- jedna hore a jedna dole, ked som mu ich objavila, bola som velmi prekvapena...je to v jeho veku normalne?...dakujem

    Odpovedá MUDr. Marta Špániková Postup prerezávania zubov je taký, že najskôr jednotky a dvojky, potom štvorky / stolička / a až potom trojky.

    ESTE SA CHCEM OPYTAT: ON ALE ESTE NEMA VSETKY DVOJKY A UZ MA STOLICKY.....JE TO V PORIADKU? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rast zubov je individuálny, nei je to pravidlom, aby nemal v tomto čase dvojky ale stáva sa to

  • Rast zubkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka, mam 9- mesacneho synceka. Prve mu narastli spodne dva zubky potom vrchny, ale nie stredny rezak, no bocny rezak a az potom ten stredny ...najskor na pravej strane a potom na lavej. Teraz ma uz vsetky 4 horne zubky vonku, ale tie bocne rezaky ma akosi "mimo rad"- su trosku vzadsie...upravi sa tento stav alebo bude mat "krive" zubky? ..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rast zubov má isté pravidlá ale ako všetko v medicine, tak často nefunguje všetko podľa nich. Mliečne zuby nie vždy predznamenávajú poruchu skusu trvalých zubov. teraz sa tým netrápte, zúbky čistite a keď narastú trvalé, budete to podľa potreby riešiť. Je tam veľký vply genetiky, takže ak ste vynosili rovnátka, tak ich budú mať aj detičky.

  • tečenie slín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    mojmu 2,5 ročnému synovi tečú sliny. Rast zúbov má momentálne zastavený a tak si toto tečenie slín neviem vysvetliť. Sliny mu vytekajú z úst neustále. Mal aj obdobie, kedy si do úst dával všetky prsty, okrem palca. Ja som v ústach nezistila žiaden povlak, zčervenanie, pľuzgiere... Chlapec rozpráva na svoj vek čisto. Vie veľa piesní, básní. Naučil sa aj pľuť a s obľubov predvádza pľutie pri jedle, ale jedlo nevypľúva. Čo by som mala robiť? Isť k zubárke?
    Dákujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je tam pravdepodobne zvýšená činnosť slinných žliaz, aj ke´d slinennie aj zvýšené je v tomto veku aj bez akéhokoľvek ochorenia. Ak by to však bolo naozaj prehnane zvýšené slinenie, konzultujte vášho lekára eventuálne aj stomatologa.

  • Málo zúbkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Náš dvojročný syn má zatiaľ len 6 zúbkov. Začali mu rásť až o roka a pol.
    Keď ma tri zúbky, bola som s ním u stomatológa. Povedal, že zatiaľ je to v poriadku, asi má len tvrdšiu sliznicu.
    Narastú každému dieťaťu do troch rokov mliečne zúbky?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj rast zubov má svoje odchylky a individuálne rozdiely. Je dobre, že ste navštívili stomatológa. Ak by rast zúbkovnepokračoval, znovu ho navštívte. Nie vždy všetky mliečne zúbky narastú do troch rokov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: