Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rast zubkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka, mam 9- mesacneho synceka. Prve mu narastli spodne dva zubky potom vrchny, ale nie stredny rezak, no bocny rezak a az potom ten stredny ...najskor na pravej strane a potom na lavej. Teraz ma uz vsetky 4 horne zubky vonku, ale tie bocne rezaky ma akosi "mimo rad"- su trosku vzadsie...upravi sa tento stav alebo bude mat "krive" zubky? ..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rast zubov má isté pravidlá ale ako všetko v medicine, tak často nefunguje všetko podľa nich. Mliečne zuby nie vždy predznamenávajú poruchu skusu trvalých zubov. teraz sa tým netrápte, zúbky čistite a keď narastú trvalé, budete to podľa potreby riešiť. Je tam veľký vply genetiky, takže ak ste vynosili rovnátka, tak ich budú mať aj detičky.

Podobné otázky

  • Spanok

    , Autor: nancyk35

    Dobry den pani doktorka, mam 2 ročného syna, zo dňa na den sa nám úplne pokazil denný spánkový režim, nechce poobede spávať, ked sa ho snažím uložiť tak začne strašne plakať a len hovorí nie spať, nie spať. Potom nakoniec zaspí uz z úplnej vyčerpanosti hocikde, na zemi , na mne a pod. Pritom doteraz krásne po obednajsom jedle sám v postieľke zaspinkal. Co ma však trápi ešte viac je , ze na nočné spanie nechce byt vôbec v postieľke len s nami v posteli a v noci sa zobudí a začne plakať ze nechce spať a zase len hovorí nie spať, nie spať. Po 20 minútach sa mi ho podarí upokojiť a spinka ďalej. Ako začali problémy so spánkom začal odmietať mlieko. Akurát mu v tomto obdobi išli druhé spodné stoličky, a hrozne mu zapáchalo z úst. Myslite ,ze ten zápach z úst môže byt spojený s rastom zúbkov? Môžu zúbky aj spôsobenú nespavosť? Len zúbky uz vyšli a problémy pretrvávajú. Nezažil ani žiadny stres ani nič podobne.
    Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti reagujú rôzne na rôzne situácie, aj na rast zúbkov. Neboli se náhodou na dovolenke, kde spal s vami v posteli alebo v izbe / doma možno sí už sm/ a zapáčilo sa mu to!
    Je to prechodná záležitosť, aj keď trvá rôzne dlho, poznajú to takmer všetci rodičia. Dieťa prechádza rôznymi vývojovými fázami a niektoré sú spojené so strachom, preto chce mať blízku osobu stále nablízku.
    Odpoludňajší spánok je v tomto veku veľmi dôležitý, musíte na ňom trvať aj za cenu, že si s ním ľahnete a uspíte ho. Nočný spánok býva porerušovaný, robíte to správne, upokojíte ho, niekedy je človek už taký unavený, že nechá to dieťa spať pri sebe v posteli, nie je to žiaden prehrešok vo výchove, dieťa má pocit istoty a upokojí sa.
    Zápach z úst nesúvisí s prerezávaním zúbkov, skôr s nejakou infekciou / aj vírusovou/ ktorá zároveň prebiehala alebo s gastroesofageálnym refluxom, ked nemusí byť vždy prítomné vracanie ale skôr kašeľ. Odmietanie mlieka môže tiež súvisieť s refluxom, cíti tlak v oblasti žalúdka, hlavne keď ho vypije viac a ped spaním, netreba ho do pitia mlieka nútiť.

  • Rast zubkov, kasel, zmena klimy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,
    chcela by som sa opytat, ci moze suviest kasel / obcasny/ s rastom zubov, prip. so zmenou klimy. S manzelom a sedemmescnym synom sme sa prestahovali do Singapuru / sme tu asi tyzden. Toho casu nam rastu zubky, dolne stredne uz mame, aj horne ocne a teraz sa nam prerezavaju horne stredne. Syn to znasa celkom dobre, obcas ma vyssiu teplotu, kt. sa mu vsak pomocou Ibalginu podari zrazit, trosku je nepokojny, ale inak je v poriadku. Az na kasel. Cez den nekasle, teda obcas, v noci castejsie cca 5-6 krat, kasel ho vsak nezobudi. Moja lekarka mi poradila zvlhcovat vzduch (aj ked si myslim, ze tu je vlhky az az, ale na dieta to moze vplyvat inak). Preto som sa chcela opytat, ci to moze suvisiet s prerezavanim zubkov (viac slin), prip. zmena klimy...
    Budem Vam vdacna za odpoved. Prip. este ak mi viete poradit, ako take male babo obliekat na noc... Ja mu davam body s kratkym rukavom, a este ho "supnem" do spacieho vreca... je to vela? na tele sa mu objavili aj potnicky....
    Este raz dakujem a prajem pekny zvysok dna.

    Ostavam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste doteraz žili na Slovensku, je to pre deiťa taká veľká zmena, že na ňu môže reagovať aj kašlaním / je tam teplejšie vlhšie, a pravdepodobne aj smog a možno klimatizácia v byte/ , taktiež aj potničkami / ak je tam cca 20 st C je na spanie oblečený dobre/. Daný stav môže súvisieť aj s prerezávaním zúbkov.

  • vylomeny zubok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer Pani doktorka ,potrebujem sa Vas opytat a poradit.Dnes si nasa dcerka vylomyla spodny zub,ma prve zubky 2spodne,cize jeden si vylomyla.Ma 9mesiacov ,a chcel by som vediet ako jej porastu zubky a ci jej to nejak moze poskodit rast zubkov alebo nieco ine!!totiz ona si ho vyrazila uplne cely ,co sme videli ,ale zajtra ideme znamemu zubarovi ,skontrolovat ci vlastne si ho vyrazila cely ,alebo tam ostal koren,no neni sme si isty ani my.Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Škoda, že ste nešli hne´d, udáva sa, že niekedy sa ten zúbok dá zasadiť naspôť. Určite to bude určitý problém v postupnom raste zubov, aby sa na miesto vyrazeného zúbka nedostal iný. Stomatologovia to určite vedia riešiť, je potrebné to určite konzltovať s nimi

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Doktorka.Chcela by som sa opytat ci je normalne ze 16mesacne dieta ma len 6 zubkov.Boli sme aj na prehliadku u detskeho stomatologa pred 4 mesiacmi a ten povedal, ze mu uz rastu stolicky, pritom stale nic. Ma vplyv stravovanie na rast zubkov?Snazime sa aby mal co najlepsiu vyzivu. Dakujem velmi pekne. Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priamo na rast zúbkov stravovanie nemá vplyv. Mliečnu chrup má byť kompletne prerazaný najneskôr do tretieho roka veku. Keďže sa zúbky už prerezali a správen ste boli aj na konzultácii u stomatologa, je vhodné pri nepostupujúcom prerezávaní zúbkov navštíviť stomatologa znova.

  • Zúbky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcem sa opýtať či je to normálne keď naša 16 mesačná dcérka má len 3 zúbky?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak jej začali rásť až okolo roka, tak áno. Sledujte rast zúbkov, opýtajte sa ako rýstli vám a manželovi . AK bude prerezávanie otáľať, navštívte stomatologa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: