Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • informacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem chcela by som sa spytat na stapovanie predkozky u chlapcov moj syn ma 2 roky nasa obvodna lekarka nas posiela na urologiu aby mu to stiahli citam vela clankov a skusenosti matiek a lisia sa niekto tvdi ze je to potrebne iny zas ze do toho netreba zasahovat poprosila by som vas o vaz nazor dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nerobí pretrvávanie zlepenej predkožky ťažksoti, teda že musí pri močení tlačiť, mal by infekcie močových ciest alebo vesikouretrálny reflux, či balonkovanie, teda presakovanie moče do listov predkožky pri močení, nie je potrebné urologické konzílium. Ak však lekárka usúdila, že ho váš syn potrebuje, asi má na to dôvod a mali by ste ho absolvovať.

Podobné otázky

  • Svalový hypertonus

    , Autor: Naty6991

    Dobrý deň, potrebovala by som urgentne poradiť so zdravotným stavom bábätka.Pretrváva neutíchajúci plač, nepokoj a neustále kopanie rukami a nohami. Celkovo dieťatko vyzerá akoby bolo v kŕči. Ramienka ma vytiahnuté k hlave, zviera ruky v päsť, ruky sú napnuté do strán alebo skrčené k hrudníku, narovnať sa dajú len proti odporu, nožičky sú vyrovnané, napnuté. Dieťatko sa vypína do polohy luku, zle toleruje polohu na brušku,v tejto polohe prehlbuje záklon hlavy, ručičky dáva do strán, urobí tzv. lietadielko. Dieťatko je často nekľudné, dráždivé, má rýchle nekoordinované pohyby rukami aj nohami, tras rúk a nôh,zle a málo spí, často sa budí. Nevydrží v kočíku ani v detskej postieľke. Veľmi Vás prosím o radu čo by to mohlo byť. Podľa príznakov by to mohol byť svalový hypertonus, ale potrebovala by som počuť Vás odborný názor, aby som vedela ako postupovať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťatko staré.
    Svalový hypertonus u dieťaťa v prvých týždňoch života prirodzený.
    Tieto informácie, ktoré popisujete môžu byť úplne normálnymi prejavmi dieťatka v určitom veku, závisí na tom, či má iné ťažkosti, ako dlho tento nepokoj / behom dňa/ trvá, či dobre papá, priberá po takomto plačlivom období znova zaspí, upokojí sa. Ak máte obavy, treba vyhľadať lekára.

  • Je to problémový spánok?

    , Autor: Viki89

    Dobrý deň pani doktorka,

    obraciam sa na Vás, lebo si s manželom pomaly nevieme dať rady a informácie z rôznych zdrojov sa rôznia, sú až protichodné.

    Máme synčeka, ktorý na konci marca dovŕši 6 mesiacov. Od cca 2 týždňov "bojujeme" so spánkom.

    Prvé 2 mesiace sme ho museli nosiť na rukách doslova celé hodiny, kým zaspal. V 3.mesiaci sa to postupne zlepšovalo, dokonca sme si všimli, že ho naše nosenie skôr vyrušuje a metódou pokus-omyl sme prišli na to, že rýchlejšie zaspí sám v postieľke s cumlíkom. Zaviedla som ako spánkový rituál čítanie rozprávky, veľmi sa mu to páčilo. Približne v tom období sa mu zmenil denný spánok na niekoľko kratších úsekov po +-40 minút.
    Naproti denným spánkom v noci spal veľmi pekne, budil sa len 2-3x na kojenie, potom hneď zaspal.

    Na začiatku 5.mesiaca sa však zo dňa na deň jeho spánok prudko zhoršil. Akonáhle pochopí, že sa chystáme dať ho spať, začne kričať a plakať (už pri prezliekaní do pyžama a potom po dočítaní rozprávky - počas nej sa ale usmieva). Keď sme ho nechali v postieľke, nie a nie sa utíšiť, až sme nakoniec opäť skončili pri tom, že ho uspávame na rukách.
    Zhoršil sa mu aj nočný spánok, budí sa aj 5-6x za noc a nie vždy nakojenie pomôže. Niekedy je hore aj hodinu a viac - niektoré noci sa len "hrá", inokedy plače a tiež ho musíme brať na ruky. Keďže je to veľmi fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce, opäť som ho nasťahovala k nám do postele (spal s nami do 3.mesiaca, potom už bol vo vlastnej postieľke).

    Chcem sa preto opýtať, či je to normálne a ide len o nejaké vývinové obdobie a samo sa to upraví? Niekde sa uvádza, že každé dieťa sa naučí zaspávať. Alebo je to spánková regresia a je potrebné urobiť nejaké kroky k tomu, aby sa to zlepšilo? Čo by ste v takom prípade radili? Ako som spomínala, rôzne zdroje sa v tomto veľmi líšia a už naozaj nevieme, čo ďalej. Priznám sa, že v posledných dňoch už ani nečítame rozprávky, neviem, či vôbec má zmysel udržiavať tento spánkový rituál, keď ho nakoniec aj tak vyberiem z postieľky a uspím v náručí.

    Obávam sa tiež, či takéto krátke spánky nemôžu mať negatívny vplyv na jeho vývin. Je to možné? Niktoré dni totiž vyzerá, že je permanentne unavený, ale ani vtedy nespí lepšie.

    Vopred Vám ďakujem za radu.
    VA

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rozprávky a rituál ukladanie by som ponechala, ideálne krátka a veršovaná, kde je prúd reči plynulý a až spevavý.
    Takáto "porucha" spánku prichádza zväčša okolo siedmeho mesiaca, kedy je dieťa vo vývinovej fáze prvej deprivačnej úzkosti, stále sa uisťuje, že najbližšia osoba / zväčša matka/ je nablízku. Môže teda aj táto zmena spánku s tým súvisieť, len prišla trocha skôr.
    Žiaden zaručený recept ako to vyriešiť neviem. Dieťatko uložte s uvedeným rituálom a môžete chvíľu aj počkať, či predsa len nezaspí, aj keď po krátkom plači. Samozrejme, treba k nemu vždy prísť a istiť ho o svojej blízkosti a láske. Ak sa nepodarí, aby sa po pár minútach upokojil a zaspal, musíte naozaj nájsť spôsob, ako ho uspať, teda aj na rukách. Isté je, že toto ťažké obdobie je prechodné a jedného dňa sa zase všetci vyspíte.

  • Informácie

    , Autor: katarina-34

    Prosím vás chcela by som sa ešte opýtať dieťa mi začalo kašlať tak vlekarni mi odporučili hedelix že je to pre malé dieťa ktoré má 4mesiace lekárka mi ho kázala dávať desať dní .Dávam jej ho vždy ráno lebo píše jeden krát denne po2,5ml od kasluje sa jej ale ja stále cítim ako jej tam tak chrapci keď sa jej hlien nazbiera je NATO dajaky iní sirup či nie lebo lekárka ju nemohla ani ockovat

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hedelix je práve na to, aby si dieťatko dobre odkašľalo. Neviem, kde počujete chrapčanie, ak v nošteku a pritom nekašle, dobre papá, spinká, tak to určite nie je ochorenie, len nahromadenie hlienu, korý vyschne a potom pri prúdení vzduchu v dýchacích cestách počujete chrapľavý zvuk.Nie je potrebné, ak nekašle dávsť žiaden sirup od kašľu, len zvlhčiť sliznicu nošteka libenarom alebo sterimarom baby a zvlhčiť okolitý vzduch.
    Určite sa môžete očkovať, keď pani doktorka dieťatko vyšetrí a rozhodne, že je zdraavé.

  • Informácie

    , Autor: katarina-34

    Prosím vás chcela by som sa opýtať mám štvormesačný dcéru ktorú kojim bola som v. Poradni keď mala tri mesiace a vrazila 5890 a teraz som bola keď mala 4.mesiace a váži 6890a chcem vedieť či má dosť kíl na svoj vek a lekárka mi povedala že je musí urobiť krvný obraz že je bledá či je normálne aby malo bábätko v jej veku malo železa keď je kojene

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hmotnosť je v poriadku.
    Chudokrvná môže byť aj keď je kojená, treba krvný obraz spraviť.

  • Zapach stolice u rocneho chlapceka

    , Autor: lenni

    Vazena pani doktorka,

    nas rocny chlapcek okrem ineho papa kazdy den zeleninu (v obednajsom prikrme ma okrem masa dva druhy zeleniny, plus ruckou papa brokolicu, karfiol alebo sladky zemiak a na veceru dostane niekedy aj zeleninu) a na ranajky dostava okrem ineho rozne druhy velmi kvalitnych ovocnych bio vyziviek, jedna pokryje 2 porcie ovocia denne, plus banan na desiatu alebo este jednu vyzivku na olovrant. Cize ovocia zje tiez dost. Tie kysle jablka ktore u nas dostat a tvrde, zelene broskyne ci marhule mu nedavam. Stolicu ma kazdy den alebo kazdy druhy. Posledne asi tri razy mu stolica vyrazne doslova vonala akoby za ovocim, papal dost manga, takmer kazdy den, myslela som si, ze ked mango na par dni vynechame, ze vona zmizne, no aj po broskyni ci marhuli s jablkom stolica nadalej "pekne" ovocne vonia. Je to v poriadku alebo sa mam znepokojovat? Inak je absolutne zdravy, krvny obraz ma vyborny (rutinne sa vykonal pri rocnej prehliadke) a doteraz okrem nadchy, ktoru chytil odo mna bol uplne zdravy. Dakujem Vas za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa informácie papá naozaj veľa ovocia, myslím, že všetko treba s mierou, aj ovocie, ideálne je dopoludnia na desiatu. Neviem, čo obsahujú biovýživky ale preferujem čerstvé ovocie. Pokiaľ nemá hnačku, dobre prospieva, je zápach stolice nevýznamný pre určenie alebo predpoklad nejakého ochoenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: