Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • čierny čaj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    je vhodné pre pitný režim dojčiatka /3 týždňové bábätko/ čierny čaj pigi atp...?
    Bolo to doporučené lekárom!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti do roka nemajú piť čierny čaj!!!!
    Deti do 10 mesiacov nepotrebujú žiaden "pitný režim" veď len pijú a mlieko, najlepšie materské, je od hladu aj od smädu, teda dodáva dostatok tekutín.

Podobné otázky

  • Vysyp

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň pani doktorka
    Dcérka 8 dňový novorodenec má červený krk a trup a na tom malé vyrazky s bielou hlavičkou
    Je spokojná , spinka , papa
    Obvodná nám povedala že je to bežný jav
    Ale predsa sa toho bojím
    Ak by sa dalo viem vám poslať aj foto
    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne novorodenecké akné. Najlepšie je nič s tým nerobiť, ustúpi samé. Ja niekedy riešim tento jav tak, že poviem mamičke, aby navarila silný čierny čaj a dvakrát denne vlažným časjom dieťatko umyla.

  • zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObry den, chcela by som sa spytat, ako je mozne predist dehydratacii dietata pri zvracani a hnackach. Kulisek, ani smectu sa nam do neho nepodarilo dostat. Len cierny caj po lyzickach. Maly ma 3 roky a skoncil na infekcnom na infuziach. Nezvracal vela, asi 4 krat,a asi 3 krat ho prehnalo, ale dostal horucky - 39, takze sa rychlo dehydroval. Neviete poradit nejaku fintu, aby sme nabuduce neskoncili tak zle? Este sa chcem spytat, je mozne jeho rocnu sestricku nejako chranit aby sa nenakazila? Je vhodne dat nejake probiotika? Malu stale kojim, tak zatial nic nechytila. Dakujem za radu a prajem pekny vecer.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotiku je vhodné a je dobre, že ju kojíte. Rehydratačný roztok môžete vymeniť a miesto kulíška podávať banánový elektrolyt od humany. Radili mi, že kulíška dieťatko lepšie vypije aj je chladný / predtým nechať chvíľu v chladničke/.Ja odporúčam podávať po lyžičkách a vždy jednu lyžičku kulíška a potom jednu lyžičku vody alebo čaju. Spáchne sa tým slaná chuť na jazyku.

  • Hnačky a zúbky

    , Autor: caterpillar

    Milá pani pediatrička,
    mojej 4mesačnej dcérke idú zúbky, potvrdil to aj pediater. Nevyznám sa príliš v hnačkách bábätiek, ale už od pondelka mám pocit, že to s tým kakaním nie je v poriadku. Hlieny v plienke už nemá, ale je to všetko zelenej až tmavohnedozelenej farby (kojím a stravu som vôbec v poslednom období nemenila) a častejšie než predtým. Pediater vraví, že to môže byť zúbkami, ktoré jej idú (aby toho nebolo dosť, tak jej idú horné jednotky :D). Predpísal nám na to kakanie Hylak, ale to je až od dvoch rokov a nemôže sa to kombinovať s mliekom. Dala som jej preto 3x menšiu dávku (10 kvapiek), fľašu odmieta, tak som jej to kvapkala na lyžičku s prevarenou vodou, vrešťala, a posledný raz mi aj všetko pekne vyvrátila. Hnačky sa nezmiernili, tak som sa rozhodla milý Hylak vysadiť. Priateľky radia slabý čierny čaj, viem, že ste odporkyňou čajov, ja fakt už neviem, ako jej pomôcť. Začala som ten čaj piť sama, možno sa jej to nejako objaví v mliečku, skutočne neviem. Od bolesti sme dávali Nurofen - tri dni, potom Paralen - dva dni, ale nemám pocit, že by to nejako zaberalo, dnes som teda nedala nič a len sa jej venovala a nosila si ju a rozptyľovala ju a mám pocit, že to zabralo najlepšie. Uvidíme v noci, zatiaľ spinká pokojne už hodinu. Takže moja otázka - ako bábätku zmierniť hnačku? + odkedy sa narodila, mali sme už 4x antibiotiká, uško, laryngitída, ... môže to byť aj zlou kvalitou môjho mlieka? Píšu, že kojené deti sú zdravšie, tak neviem teda.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zlá kvalita materského mlieka neexistuje. Zelená stolica môže súvisieť s opakovanými antibiotikami. Ďalej ju kojte. Odporúčam pred kojením podávať po lyžičkách ryžový odvar / 1 polievková lyžica ryže apol litra vody variť tak, že stále pridávate vodu, keď sa vyparí a varíte do rozvarenia ryže/, môžete cca 20 až 50 ml. Taktiež odporúčam probiotickpú floru biogaia. Inak len kojiť a sledovať pravidelne, teraz pri hnačkách aj 1x týždenne hmotnosť.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat: Dcerka (15mes.) ma uz dva dni hnacky doslova ked ju rozbalim tecie nam to vsade ako voda.Dala som jej dietu ale dnes sa nam aj pozvracala.Chcela by som vediet ci takto male dieta moze pit cierny caj alebo je lepsie kamilkovy?Teploty nema len je cely cas unavena.Ako by som mohla tu hnacku zactavit?Suchariky,banany,ryza ... moc nezaberaju.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chce to hlavne čas. Diétu prísnu dodržiavajte, žiadne mlieko ani ľudové lieky typu čokoláda a čučoriedky. nezabudnite hlavne dostatok tekutín.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    moja 11 mesacna dcera bola v utorok ockovana 3.davkou hexa vakciny.Pisem to preto aby ste mali co najlepsi obraz a vedeli posudit pripade suvislosti.
    V stredu v noci 2x vracala(doteraz este nikdy nevracala)a stvrtok rano mala aj dost riedku stolicu.Hned som jej vysadila na 24 hodin Nutrilon 2 HA a vsetky ostatne mliecne vyrobky. Cely piatok mlieko nemala,jedla len ryzu s mrkvou, banan s jablkom,dvojdnovy suchy rozok,cierny caj,vodu.Stolica uz bola tuhsia a iba 1x za den.V sobotu som jej uz dala mliecko normalne rano, vecer po 200ml.Ale uz pocas dna mala stolicu 4x za den, redsiu. Mlieko som dala aj dnes rano...No a dnes uz mala stolicu 5x za den. Rano bola ok, a potom uz bola redsia. Nebolo jej velmi vela, vzdy iba taky "sprc"(ospravedlnujem sa za vyraz). Jedla iba zemiaky s chudym masom, suchy rozok, jablko a banan.Pila iba vodu.Naladu ma dobru, nebadam na nej nejaku unavu,alebo nechut do jedla ani nic neobvykle.Len tie pocty a konzistencia stolice ma znepokojuje.
    Rada by som vedela vas nazor, popripade vasu radu. Mam jej mlieko opat vysadit.Ak ano nakolko?Co moze este jest,pit...(nejake nemliecne kase alebo nieco ine?)Stale jej dokola davam ryzu,mrkvu,banan,jablko,rozok.Kolko moze mat takto stravu?
    Doteraz ziadne tazkosti nemala,a to je na Nutrilone od 2.mesiaca.Uz ma napadla aj alergia na bielkovinu kr.mlieka...ale naozaj doteraz nemala ziadne traviace tazkosti a to sme papali uz aj jogurty
    Prepacte za tak dlhy prispevok,ale budem naozaj vdacna za Vasu odpoved.
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne má črevnú virózu, ak nemá teplotu tak rotavirus to asi nebude. V tomto veku by som ešte nepodávala čierny čaj ani banán. Diétu však treba, skúste znova vyradiť mlieko a mliečne výrobky, stravu postavtena varenej mrkve a varenej ryži, prevarenej vode, suchom rožku. AK už mala veľa stolíc a aj viac ako 6 za sebou, podala by som kulíška laebo elktrolyt s feniklom. Ak sa stav neupraví, poraďte sa alebo navštívte vášho lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: