Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani ddoktorka,
    mám skoro 4.mesačného syna a včera večer som mu na hornej pere objavila akokeby malinkú vyrážku. Nevypadá to ako herpes, skôr ako vyrážka alebo ranka. Teploty nemá. Má s tým ísť k lekárovi alebo sa vôbec nemám znepokojovať? Je teraz strašne pohyblivý, stále si cmúla ruky a do úst si dáva všetko čo má v rukách.

    Ešte by som sa chcela spýtať, začal menej jesť, pred tým pil aj 20min. teraz akokeby mu stačilo 10.min. Grckával ,tak sme ho po jedle dávali do zvýšenej polohy ale teraz vo zvýšenej polohe sa sám dáva do sedu a vyteká mu tým pádom zjedené mlieko. Keď ho položím do roviny, tak zas dvíha vysoko nohy a aj vtedy mu vyteká mlieko. Po najední si pekne odgrgne, vtedy nevytečie nič. Neviem čo mám s ním robiť aby negrckal keď je tak pohyblivý.Je len kojený v troch mesiacoch vážil 5570g, podľa lekárky je váha v poriadku. Len teraz menej je a ešte k tomu aj pr jeho pohyblivosti grcká. Ďakujem za vaše odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Grcká peto, že je naozaj taký pohyblivý, skúste ho držaťna rukách asoň 15 minút. Je dôležité znovu prevážiť dieťatko na tej istej váhe, ak sa vám zdá, že menj pije a ešte grcká, je to dôležité a zároveň upokojujúce, lebo ak dobre priberie, o nič závažné sa nejedná. sledujte aj počet mokrých plienok.
    Na tej pere sa mohol aj nejakou hračkou udrieť. Treba to sledovať, či sa to nezväčší alebo nezapáli. Pri výraznom zápale a boelstivosti, vyhľadajte lekára.

Podobné otázky

  • Stenoza pyrolusu

    , Autor: Dejna_

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať prvý syn mal zúžený pyrolus operobali ho v 5 týždni.

    Chcem sa opýtať teraz mám druhého syna, je možné že môže mať aj on tú diagnózu? Aktuálne má 2.5 týždňa a začína sa u neho prejavovať zvláštne zvracanie ( mlieko mu ide až nosom a vyvráti veľa povedala by som celý obsah žalúdka) aktuálne bol celý deň má materskom mlieku z fľaše a večer a v noci umelé mlieko.

    Zatiaľ som vracanie neprikladala nejakú váhu bolo to sporadicky no včera sa vyskytlo aj ráno aj večer.

    V najbližších dňoch ho budem sledovať ale je možné, že by mal tiež rovnakú diagnózu? Lebo býva to väčšinou u 1z 1000 deti a hlavne teda u prvorodenych prevažne synov tak som dúfala že sa to už nebude opakovať.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som to za 40 rokov praxe mala u detí v moje starostlivosti 3x, ale 2x za posledné štyri roky. Nikdy som to nemala u súrodencov. Nie je to vyslovene dedičné ale môže sa to vyskytnúť aj u súrodencov. Je potrebné vyhľadať lekára a spraviť sono vyšetrenie orgánov dutiny brušnej. Riešenie ako sama viete je operačné

  • Zakrok

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktorka chcem sa opýtať na vás názor,dcéra 3 roky čaká 25.2 zákrok v krátkodobej narkóze ohľadom synechie,len už 2 týždeň ma sople,teraz je tomu 2 týždne pred zákrokom a každé ráno kychne a vybehne jej zelený sopeľ a potom celý deň nič len sem tam vodovy, cely deň počuť ze ma upchaty nos,chcem sa opýtať ci by ste vy odporučila odložiť zákrok na neskor ? Dcére robí problém ta synechia lebo ju už 3 mesiac svrbí cikulka a obmedzuje nám to život.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dva týždne je ešte dlho. Skúste jed dať vitamin C 3x 5 kvapiek, do nošteka alliamare viackrát denne a Nasivin 9,025% 2 x denne. pre d zákrokom by ju mal skontrolovať lekár pediater a spraviť predoperačné vyšetrenie.

  • Problem so zaspavanim

    , Autor: Veronika646

    Mila pani doktorka, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Mam 25 mesacnu dcerku, s ktorou posledne tyzdne riesim problem, a to konkretne problem so zaspavanim. Donedavna spavala aj poobede, ukladala som ju o 12:30 hod, no uspavala som ju minimalne hodinu, pricom s nou stale ,,silo,, robila vsetko mozne, len nie a nie spat. Ked napokon zaspala, spala aj dve hodiny, niekedy aj dlhsie. Vecer pochopitelne zaspavala neskoro, aj o 23:30, opat po mininalne hodine uspavania. Poobede som sa ju aj snazila zobudit skor, no v takom pripade bola nervozna, podrazdena po zvysok vecera.
    Rozhodla som sa preto vyskusat nedat ju spat popoludni. Okolo 12:00 - 13:00 ideme spolocne do postele s tym, ze si aspon oddychneme, polezime, precitame knizku - kludovy rezim a snazime sa oddychnut si cca hodinku. Avsak, mala je odvtedy ako poobede nespava este hyperaktivnejsia ako bola predtym, zla, neposlusna, je ako na baterky. Preto neviem, co robit. Vratit sa k uspavaniu, ktore trvalo hodinu a aj viac, vecer chodila spavat neskoro, alebo vydrzat a davat ju spavat len vecer? Mimochodom, odvtedy ako nespava poobede, zaspi vecer o cca 19:15-po 15 minutovom zaspavani a zobudi sa okolo 7:00 hod.rano. To by bolo fajn, no matie ma ta nadmerna hyperaktivita a to, aka je zla (odvtedy ako nespava poobede), to mi zas evokuje, ci jej ten poobedny spanok nechyba. Odpocinok zial zatial efekt neprinasa.
    Chcem Vas velmi pekne poprosit o radu, ako dalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve naopak, myslím, že to, že je okolo poludnia taká hyperaktívna je preto, že je enormne unavená a aby nezapsla tak povedia postojačky, vystrája. Isto robíte dobre, že si aspom oddýchnete, keď už nezapsí. Nočné spanie je fajn. Skúsila by som ju na spanie uložiť skôr ako o pol jednej, dala by som jej obed okolo štvrť na dvanásť a potom spinkať. Alebo ak je už vemi unavená, mohli by ste ju dať spinkať už po desiatej okolo jedenástej. Iste to nebude tak na dlho, ale možno dva tri mesiace to v tomto režime potrebuje.

  • Myom

    , Autor: kacorita

    Dobrý deň. Bola by som vďačna za odpoveď. Chcem sa opytať. Po prvom dieťatku mi zistili myom v stene maternice(2,5 cm)Chcela som si ho operačne odstraniť ale doktor mi to neodporučal. Chceme sa znova začať pokušať o babatko. Mate niejaké skusenosti s tým? Bojím sa že sa nam nepodari otehotnieť, bojím sa potratu alebo predčasneho narodenia babatka. Prosím napíšte mi skusenosti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som detská lekárka, s týmto nemám žiadne zásadné skúsenosti. V takýchto prípadoch odporúčam ešte zistiť si názor iného gynekológa, tzv. Secund opinion. Na rovnakú vec môžu mať rôzni lekári, podľa ich skúseností, školy, ktorá ich vychovala , rôzny názor.

  • Treba navštíviť psychológa?

    , Autor: mimuska21

    Dobrý deň, prežívame s malým teraz tažké obdobie otec a priateľ opustil našu domácnosť. Ostala som na všetko sama. Dieťa mám hyperaktivne, mame problémi so spánkom, nervozitou a so zmenami. Otec dieťaťa chodí na návštevy ale nepravidelne, zatiaľ nam este neprebehol sud. Maly ma 1rok a 8 mesiacov dost zle to znáša. Nechce ho pustiť plače. Nechce ísť spat a keď zaspí často sa budí plače a skoro vstáva a hľadá ho. Cez deň býva mrzutí a od nervov si občas začne ubližovať alebo mi začína odmietať jesť. Sám sa nechce ani na chvíľu pohrať. Malému hovorím ze ocko šiel do prace, vzhľadom na to, ze pred tým pracoval v zahraničí bol doma len na vikend. Malému ten čas strávený snim nestačí a on sa do spoločnej domácnosti nechce vrátiť. Je voľný a to si naplno užíva, naposledy počas návštev viac krát telefonoval na co maly reagoval podráždene a krikom. Prosím poraďte ako to mám riešiť som uz zúfalá a trhá mi srdce keď vidím ako sa mi maly trápi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či dieťa naozaj tak zle znáša odchod otca z domácnosti, keď vravíte, že aj predtým často nebol doma, pretože pracoval v zahraničí. Dieťa skôr reaguje na to, že vy ste smutná, v strese, nervózna ako zvládnete starostlivosť o dieťa sama. Tiež je v období negativizmu, takže môže na všetko reagovať negatívne, je to obdobie:nie nie nie. Snažte sa venovať sa mu, hrajte sa s ním, stretnutia s jeho otcom urobte čo najpokojnejšími a jeho odchod komentujte čo najmenej, skôr ako prrodzenú vec, tak ako to asi aj robíte, že je v práci a znova príde. Dieťa určite vycítilo aj zmenu vo vašom správaní navzájom, je citlivé, s tým sa bude musieť naučiť žiť. Zatiaľ nevidím dôvod na odoslanie dieťaťa k psychológovi.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: