Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kozie mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 23 mesačnú dcérku, ktorá bola 13 mesiacov kojená, potom sme prešli na umelé mlieko France Lait 3, neskôr sme začali podávať obyčajné polotučné mlieko a teraz by som rada prešla na kozie mlieko. Podávam ho vždy čerstvo nadojené, čo najdlhšie prevarené (počula som, že sa má 20 minút prevárať) a riedim ho s prevarenou vodou 1:1. Prosila by som o radu, ako správne postupovať pri navykaní na kozie mlieko, aby som dcérke neuškodila a nevypestovala u nej alergiu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia buď bude alebo nebude. To teraz neviete ani vy ani ja. Kozie mlieko nie je o nič lepšie ako kravské, ak má byť alergia, bude aj na neho. Ak ho dieťa dobre znáša, je od zdravej kozy, odoberané a podávané za správnych higienických podmienok kľudne ho dávajte a uvidíte. Ja osobne deťom do troch rokov doporučujem formulu, teda mlieko krabicové z lekárne alebo z oddelenia detskej výživy určené pre detskú výživu. Niektorí autori pripúšťajú bežné mlieko už od dvoch rokov.

Podobné otázky

  • Kolostrum

    , Autor: ivanat

    Dobry den. Aky mate prosím názor na vyzivovy doplnok kolostrum z kozieho mlieka kapsuly pre deti na podporu imumity? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Absolútne to nepoužívam v mojej liečbe a ani to neodporúčam. Aj kozie mlieko, teda aj klostrum môže byť ťažkým alergénom, nepoznám žiadne seriózne štúdie o pozitívnom účinku tohto potravinového doplnku na imunitu. Podľa toho, že obsahuje imunoglobulíny G, ktoré sa u kravy, kozy a podobne zo zažívacieho traktu vstrebávajú ale u človeka nie, to ani fungovať nemôže.

  • prevárat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, pani doktorka,
    podla Vás, je nutné prevárat 4,5 rocnej dcerke 5-dnové mlieko, alebo jej mozem podávat aj bez prevárania? Prevarené mlieko totiz nemá rada, ale bez prvev. vypije. Dakujem za radu.

  • verit homeopatovi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,
    rada by som poznala Vas nazor na nasu situaciu...boli sme u homeopata s nasim 8 mesacnym synom, ma na nohach a obcas na tvari kozne flaky, sucha cervena koza.hoomeopat diagnostikooval atopicky ekzem,manzel na to tiez trpi uz niekolko rokov, cize zrejme to syn zdedil.homeopat nam odporucil striktne vynechat akekolvek mlieko okrem kozieho alebo sojoveho. maly uz bohuzial nie je dojceny, davala som mu Bebu.Momentalne mu davame sojove mlieko, zvlada ho dobre, chuti mu.mam len obavy ci ho neoberam o nejake latky a vitaminy ktore obsahuju umele mlieka. Aky mate na to nazor? vopred vdaka za odpoved. S pozdravom, Nora

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sojové a kozie mlieko je taký istý silný alergén ako kraavské mlieko. Nemám k tomu viac čo povedať.

  • atopicky exem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moju 18 mesačnu dceru som dojčila do 13 mesiacov potom sme začali davať trvanlive mlieko do 16 mesiacov. Po prečítani Vašich rád a zistení u našej malej nedostatok železa sme začali podavať UM ( nebudeme písať ake aby sme nerobili zlu reklamu).Pred dvoma dňami jej zistili atopický exem. Stravu sme nemenili, papa všetko primerane k svojmu veku. Nikdy predtým nebola chora a nemala žiadne problémy. Tieto problémy začali po zmene mlieka. Mohlo to spôsobiť to UM? Naša doktorka jej odporučila kozie mlieko ale zatial ho odmieta. Je to sice ešte len druhý deň možno si zvykne. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kozie mlieko môže byť taký istý alergén ako kravksé, a ak ešte nie je z dobrého zdroja / je koza vyšetrená a zdravá?/ nepovažujem to za správne. odporúčam umeleé hypoalergénne mlieko pokračujúce, je vhodné, aby obsahovalo aj probiotickú flóru, napríklad Beba HA 3. Ak jej bude škodiť aj to , ani mlieko ako také nie je nutná súčasť stravy u takto starého dieťaťa. Musí však mať plnohonotnú kvalitnú stravu.

  • kozie mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím Vás o názor, môj synček pije kozie mliečko, robím mu z neho pudingy, kaše aj mliečne polievky, nakoľko po kravskom mlieku hnačkoval - vraj má alergiu. Kozie mlieko dobre znáša, chutí mu. Keďže sa blíži zima kozy mať mlieko nebudú a sušené mu už nechcem podávať. Chcem sa spýtať ako dlho môžem skladovať kozie mlieko v mrazničke a či ho mám pred zmrazením prevariť, pretože teraz mu ho ešte preváram.
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po prvé neviem aké staré je vaše dieťa. Skúsenosti so skladovaním mlieka nemám, mali by ste si to zistiť u potravinárov. Odstriekané materské mlieko je možné pri teplote mínus 18 stupňov skladovať tri mesiace. Ak by sme analogicky postupovali u kozieho mlieka, je potrebné ho predtým prevariť. Ale znova opakujem, nie som odborník na potravinárstvo a bezpečné skladovanie potravín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: