Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jazycek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den!moja 2rocna dcerka este nerozprava,neurolog jej predpisal injekcie Cerebrolysin 10ampuliek,vraj jej to nastartuje rec.psychovysledky su v poriadku.nemaju tieto injekcie trvale vazne nasledky?mam troska obavy!dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    tieto injekcie žiadne trvalé následky nemajú, zlepšujú metabolizmus, látkovú premenu v mozgových bunkách. Mala by byť ďalej sledovaná neurológom aj psychológom. Ste si istá, že dobre počuje?

Podobné otázky

  • pohrýzený jazyk

    , Autor: tatiana

    Dobrý večer p. doktorka, chcem sa Vás opýtať...dnes poobede sme boli so 14-mesačnou dcérkou na prechádzke a tak nešťastne spadla, že si rozhrýzla zúbkami jazyk. Veľkosť poranenia je cca 1 cm a vyzerá to tak, že rana je aj dosť hlboká. Rana jej veľmi silno krvácala, dcérku sa nám podarilo akosi utíšiť, aj to krvácanie ustálo. Po návrate domov som jej dala piť mliečko z prsníka, opatrne aj sala. Po nakŕmení sa jej opäť spustila krv, aj malá začala dosť plakať. Je v takom období, že si ešte všetko dáva do pusy a rada hryzie. Moja otázka je zameraná na starostlivosť a ošetrovanie jazyka, príp. ako dlho sa jej to bude asi liečiť. Čo by urýchlilo proces hojenia?
    Ďakujem vopred za cenné rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okrem kojenia a čistej vody neodporúčam žiadnu stravu asi dva dni. Jazyk je veľmi prekrvený, takže naozaj intenzívne krváca, ani pri hlbšej rane sa zväčša šitie nezdarí, hlavne u malých detí, lebo znova sa zošitie uvolní a jazýček znova krváca. Ale práve vďaka tomu prekrveniu sa rana aj rýchlo a dobre hojí. Lokálne by som snáď odporučila dvakrát denne cebion multi, sú to vitamíny v olejovom základe a pomôžu hojeniu.

  • deti

    , Autor: teada

    dobry den pani doktorka..mam par otazociek:
    - moj syn ma koncom novembra 2 roky a este stale sa mu nechce rozpravat, povie len zakladne mama tata, babo povie iba ba a len take prve hlasky, ked chceme aby po nas nieco zopakoval, radsej na to ukaze ruckou..uz od narodenia nebol moc stebotavy, ked to porovnavam s nasou druhou dcerkou, skor bol velmi uplakany, ukolikovany..snazi sa jazycek vselijak obkrutit, no akoby sa mu ani nechcelo..je to este v norme?
    -tiez sa este nepyta na nocnik.ako sa sam posadil, skusala som ho davat na nocnik a vzdy ho pochvalit, ked tam nieco urobil, no vzdy som ho tam posadila nahodne, lebo povie mi ze kak az ked je pokakany alebo akurat tlaci a v poslednej dobe nocnik nechce ani vidiet, velmi place a vzpiera sa, ked ho tam chcem dat , skusala som uz na normalne wc, len ako bude reagovat, ale to sa bal takisto, krical, a to som mu len ukazala a dala dolu pancusky..tiez sa velmi boji ludi, jednoducho knikomu nechce ist, ani k starkej, ktorych tu mame takmer kazdy den, velmi krici, ked sa ho chcu len dotknut, necahpem co sa deje, odmalicka bol takyto..vzdy sa musi otukat a aj tak nedoveruje a kazdy den ked niekto pride je ta ista pesnicka, krici, otoci sa a uteka prec, nedajboze na ruky niekomu..ide len vtedy, ked to tak on chce, co je ale asi tak raz za styri mesiace, ked to porovnam takto..inak je vesely, beha, smeje sa, raduje z celeho srdiecka ale najvaic len s rodicmi, ked uz niekto pride uz je vazny..
    -jedalnicek:rano ked vstane o 9.00 vy pije pol salky kakaa, malinko rozteka s niecim, med, mozarela, vajicko..o medzitym mu dam do misky nejake ovocie pokrajane na kocky, nektarinku, alebo banan, ci jablcko , o 12.30 zeleninovu polievku a druhe-masko s ryzou, alebo zemiakmi s trochou zeleniny cerstvej , po zobudeni okolo 16.30 jogurt, alebo nejaku buchtu, ci roztek trocha so zeleninkou a vecer kasicku..chcem sa opytat, kolko by mal za den spapat cerstvej zeleniny?moc mu nechuti a horko tazko spapa malu paradajku na den..
    -dcerka ma 6 mesiacov, je iba kojena a ma zelene stolice ako spenat..zacala mat take az posledne dva tyzdne, co sa zhorsila aj v papani, papa len par minutiek z jednej strayny aj to sa kmita a odstrkuje ma a namiesto mna si pcha palcek do pusinky a myslim, ze aj preto ma odmieta, lebo stale musi mat v pusinke len palcek, co ani hlad uz pomaly neciti, lebo spi v kuse aj svoj cas papania prespi pocas dna..to je moja dalsia otazka, asi od 2 mesiacov aj skor si zacala cumlat palcek, uporne z celej sily ho saje a len palcek, hlavne na lavej rucicke, akoby nahrada cumlika, ktory ale nechce.robi to stale az ju pocut do inej izby.ju to upokoji, lepsie zaspinka, a neciti tak hlad lebo sa tym uspava a robi to sustavne..bojim sa, aby sa jej nezdeformoval chrup alebo aj ten palcek..kedy je to este normalne a kedy uz zvyk, ktory treba riesit aby som predisla komplikaciam??
    dakujem velmi pekne za odpoved na tak rozsiahle otazky

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po druhom roku veku by mal začať hovoriť aj jednoduché vety. Rozvoj reči je však veľmi individuálny. V každom prípade by ste mali jeho rozvoj reči konzultovať s lekárom, pozrie sa na osobnosť dieťaťa komplexne a navrhne riešenie. Na učenie hygienických návykov má v zásade ešte čas. Je dobré mu pripmínať, že do plienok to robia len malé detičky a veľkí sa to učia inak, ale prílišným dôrazom na vysadzovanie na nočník sa často stane, že dieťa sa zabrzdí a nechce vôbec spolupracovať a tiež to môže byť príčinou zápchy. Informácie o jeho správaní je ťažké hodnotiť, môžu byť prejavom jeho povahy, trochu bojazlivej. Neprdpokladám, že sú prejavom ochorenia. Ak by sa strach a odmietanie komunikácie stupňovali, je to dôvod sa poradiť s lekárom. Deti v tomto veku neradi prijimajú nové potraviny a neradi jedia zeleninu, platí, že do ničoho nie je potrebné ich nútiť, ak má ostatné živiny, zeleninu varenú spapá, nie je to, že inú nechce problém.
    Cuckanie palčeka aj celej ruky je v tomto veku / d´teda cca od druhého mesiaca/ normálne, dieťa objavuje svet ústami a prvé čo nájde sú ruky. Nie je to však v žiadnom prípade náhrada za jedlo a dieťa ktoré pociťuje hlad sa s prstíkom neuspokojí. Možno sa jedná o laktačnú krízu, ktorá sa dá prekonať len častejším kojením a oddychom matky . Vo veku vašej dcérky je už potrebné začať pridávať bezmliečne príkrmy. V takýchto prípadoch ako popisujete, kedy si nie ste istá, či dostatočne papá je potrebné konzultovať lekára a dieťatko pravidlene, v krátkych intervaloch / cca 1 týždeň/ niekokokrát prevážiť.

  • Jazýček

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer p.Dr.mam 15 mes. dceru a pred 3 dnami sa jej objavili na jazyku biele bodky.Co to moze byt?
    za odpoved vopred dakujem

  • Rozpravanie dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dcerka ma 4 roky a 4 mesiace. Zijeme v zahranici, kde je druhym jazykom anglictina. Doma sa rozpravame po slovensky. Co ma velmi velmi trapi, je, ze dcera takmer uplne odmieta slovencinu, my na nu po slovensky, ona po anglicky. Zda sa mi tiez, ze coraz horsie vyslovuje slovenske slova ( neviem, ci aj nie naschval ). Velmi ma to doslova frustruje. Citam jej slovenske knihy, ked sa napr. vonku prechadzame alebo pred spanim, skusam ju vyslovovanie jednotlivych slov...nie je to nic moc, uprimne. Nevie r, ma problemy v drvivej vacsine s vyslovovanim ch ( mucha je nieco ako muka ), makcenove pismena su velmi slabe- akoby suslala a zaroven mala "tazky jazycek " Co by ste mi poradili? Velmi si prajem, bez debaty, aby slovencinu vedela uplne ako deti zijuce na Slovensku. Neviem sa s tym zmierit, ale neznamena to, ze ju nejako presilujem, to nie, len vnutorne ma to trapi. Existuje ozaj nieco take, ako "tazky jazycek"? Inak je to sikovne, bystre, vesele dievcatko, aj ukecane, aj ked nie velmi sikovne v tej slovencine. Po anglicky vie velmi pekne. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi je angličitna ľahšia, tak si inteligentne vyberá schodnejšiu cestu. Vy na ňu hovorte stále slovensky, aby rozumela a nútiť ju takto aj rozprávať je ťažké! Moja priateľka poveda, že ak si nevypýtajú jesť slovensky, nedá im ale tiež to skončilo dostratena..........

  • flakatý jazýček

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 4 ročnej dcérky.Už asi od decembra ma na jazyku take bielo olemovane fľaky, niekedy to vyzera ako mapa. potom jej to postupne zmizne a objavi sa znovu. Nevieme čo s tým. Už je dla aj vitaminy a nepomohlo to. Ďakujeme za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Voláme to geografický jazyk, lebo naozaj vyzerá ako mapy. Niektoré deti to majú, bez toho aby mali ťažkosti a bolo potrebné to liečiť. Môžete na jeho úpravu podávať probiotickú flóru.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: