Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • crp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat ci je nevyhnutne nasadit babatku - 2 mes antb. pokial nie je konkretna diagnoza, dychanie ciste, orl bez nalezu, teploty do 38,5, akurat to crp bolo 24... moc sa nepodarilo odobrat, za odp. vopred dakujem

Podobné otázky

  • uzliny v slabinach

    , Autor: lubika16

    Dobry den, 2.5 rocny syn ma uz asi rok v slabinach zvacsenu uzlinu, mal na oboch stranach, jedna mu zmizla a nalavej strane ostala. Teraz sme po ockovani proti kiahnam sa nu znova zvacsila asi 1cm. Ked mu robia CRP koli prechladnutiu, tak ho ma v poriadku. Aj tesy na parazity ma v poriadku. V auguste by mal byt ockovani proti zltacke A, moze ist? zvladne to jeho organizmus? Alebo treba pockat, kym sa uzlina zmensi? Lekarka nam povedala, ze nas moze poslat na vysetrenie na hematologiu , prečo? Mozem mu to potierat octanovou mastou, neuskodi mu to? Zmiznu mu to alebo je potrebne nejake vysetrenie? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uzliny v slabinách môžu byť lokálna reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj niekoľko mesiacov, neviem, kam ho zvykne lekárka očkovať. Pokiaľ sa uzlina nezväčšuje, dieťa je zdravé, nemáva modriny, nočné bolesti končatín, krvácanie z nosa a iné príznaky nejakého ochorenia, nie je potrebné uzliny riešiť, prikladať na ne obklady a podobne.
    Očkovaný proti žltačke pokojne môže byť, aj keď sú uzlinky hmatné. Samozrejme ho lekár pred očkovaním vyšetrí a v danej chvíli podľa zdravotného stavu rozhodne, či môže byť očkovaný..

  • vyter z hrdla

    , Autor: vavik

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ak 3-rocnemu dietatu vo vytere nosa nasli corynebacterium pseudodiptheriticum a aj streptococcus pneumoniae hoci crp test bol negativny, ci je potrebne podavat antibiotika. Co sposobuje ta corinobakteria? citala som nieco o zaskrte. Dieta malo silne sopliky, silny piskavy kasel, spasticku bronchitidu a jeho 11 mesacny brat s rovnakymi problemami plus horuckami mal toho pnemokoka tiez vo vytere. Pani doktorka tvrdi, ze pneumokoky v nose sa neriesia, lebo su deti ockovane. Je to naozaj tak, nemusim si to vsimat? A moze byt to 11 mesacne dieta o 2 tyzdne preockovane tretou vakcinou proti pneumokokom? nie je to kontraindikacia? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o ako star dieťa sa jedná. 11 mesačné, ak je zdravé, posledné očkovanie proti pneumokokom bolo najmenej pred pol rokom, tak samozrejme môže byť preočkované. Ak je jeho súrodenec to trojročné dieťa s pneumokokom vo výtere, tak to určite nie je dôvod mladšie dieťa neočkovať.
    Corynebacterium ale diphteriae spôsobuje záškrt. Okrem toho, ak je dieťa očkované riad,e proti záškrtu má protilátky. Uvedená baktéria záškrt nespôsobuje. Bekatérie ýžiú všade okolo nás aj v nása uvedené nálezy z výterov nič neznamenajú pre rozhodutie o liečbe, nie je potrebné podávať antiviotiká, samozrejme, pokiaľ dieťa nemá známky bakteriálnej infekcie: horúčky, nechutenstvo, schvátenosť, vysoké crp. Pneumokoky netreba liečiť v tomto prípade nie preto, že dieťa je očkované / je očkované len proti trinástim, alebo jedenástim druhom baktérie/ ale preto, že pneumokok môže byť bežnou súčasťou osídlenia jedinca a nerob mu žiadne problémy.

  • -

    , Autor: wiki1072

    Dobry den.Chcela by som sa opytat mam 6 mesacneho chlapceka a z crp testu mu vyslo ze ma znizene cervene krvinky na 104-105hg.Chcela by som sa opytat kolko by mali byt normalne ked su v norme? Ma ich velmi znizene? Bolo nam povedane ze mu mame davat pyridoxin polku tablety rano a polku vecer ale nie je to vela? Kedze na krabicke je nspisane ze celu tabletu uzivaju dospely? Nechcem mu tym uskodit.Ako dlho sa mozu tieto tablety uzivat aby nenastala nejaka reakcia? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento test je orientačný. Uvedená hodnota je hraničná, nie dôkaz závažnej chudokrvnosti. Závisí aj na celkovom stave dieťaťa, či dobre papá, dobre priberá, nie je nervózne.
    V každom príapde v tomto veku je potrebné doplňovať železo a ostané živy už aj bezmliečnou stravou: zelenina, mäso, neskôr obilniny a ovocie, určite všetko postupne začať do ukončeného siedmeho mesiaca. Dávaka pyridoxinu, ako udávate nie je vysoká, možno by stačila aj polka tbl denne. Skutočnú anémiu, chudokrvnosť odhlaí len vyšetrenie krvného obrazu z odberu zo žily.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,dcere ma 4dni hnacky,niekedy su do zelena,ma bolesti bruska.Prvy den mala teplotu 39,8.na druhy den klesala.Teraz ma do 37,5.Crp sa jej ale zvysilo na 48.Robili jej vyter z konecnika.Kazdy lekar mi odporuca ine lieky na hnacku,uz som z toho zufala.Dnes sa jej 2krat objavila krv pri vytierani zadocka,no hnackuje uz menej.Zacala castejsie aj cikat.Moc ma ako tak v poriadku len vykazuje miernu dehydrataciu.Tekutiny neustale doplname.dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, ako hodnotíte dehydratáciu a ani ste nenapísali ako staré je dieťatko. Dehydratácia u dieťaťa do jedného roka je dôvodom ihneď na návštevu lekára. Hnačka sa lieči zásadne diétou, podávaním tekutín a rehydratačného roztoku / kulíšek, humana/, taktiež u menších detí ORS roztokom od firmy HIPP, u kojencov ryžovým odvarom. Odporúčam podávať enterinu, kým hnačka neustúpi a potom najmenej tri týždne niektoré probiotika. Dôležitá je dostatočná rekonvalescenica a postupná realimentácia - teda postupný návrat k bežnej strave.
    POdľa informácií o ochorení sa pravdepodobne jedná o salmonel=ozu alebo campylobakteriózu. Je potrebné pátrať po diétnej chybe - teda konzumácii nevhodného jedla.

  • virus?

    , Autor: teada

    Dobry den pani doktorka, dcerka ma 2,5 rocka a minuly tyzden vo stvrtok dostala horucky a dostala zapal stredneho uska, hnis nepukol, usko sa upokojilo po kvapkach a uz je ok, no na treti den ani ocko nemohla otvorit, co sa jej zalepilo, lebo jej tieklo, nebolo to vela, ale predsa a napokon aj nostek -sopliky a zatekanie hlienov.teploty ustupili..boli sme u lekarky, crp ma v norme a aj ocko sa po kvapkach uz upokojilo..dostali sme lieky solmucol, aerius a tiez do nosteka pamycon..lenze dcerka od zaciatku tohto kolotoca, cize asi tyzden aj zvracia..lekari na to nevravili nic, zrejme kvoli usku, ale zvracia aj je usko uz zdrave, ni eje to casto, asi raz za den, niekedy raz za dva dni.nemyslim ze je to od jedla, vcera sa mi zo spanku zobudila a zacala zvracat, vela nie, neboli to kaluze, ale predsa a ja netusim z coho to moze byt..myslela som si , ze z tych hlienov, ktore jej stale zatekaju a aj prehlta obcas akoby bublinu prehltla a to robi uz pomerne dlho, niekolko tyzdnov..aj som lieky prestala davat okrem pamyconu, ci to nie z toho, ale zvracanie pokracuje..vcera vecer sa jej na telicko vyhodila este aj zihlavka, ktora po chvili zmizne a objavi sa inde, ma to take oblasti po tele, dnes rano to nemala, ked sa jej toho dotknem, vravi, ze to boli..neviem, ci ide o nejaky virus, alebo co mam urobit?aj jej spravanie je ine, je casto unavena a rychlo zaspinka, to sa nestavalo, ani na vonku sa nepyta behat, radsej vlezie do kocika , to sa na nu vobec nepodoba..poradte prosim, co mam robit, co jej mam dat, co to vlastne moze byt?..papat jej celkom chuti...dakujem velmi pekne za vas cas a radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže sa jednať o prejavy virózy , zvracať môže aj pre to, že ju hlieny podráždia. zvracanie je vždy závažný príznak a taktiež to, že je zvýšene unavená. Odporúčam navštíviť znova lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: