Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uzliny v slabinach

    , Autor: lubika16

    Dobry den, 2.5 rocny syn ma uz asi rok v slabinach zvacsenu uzlinu, mal na oboch stranach, jedna mu zmizla a nalavej strane ostala. Teraz sme po ockovani proti kiahnam sa nu znova zvacsila asi 1cm. Ked mu robia CRP koli prechladnutiu, tak ho ma v poriadku. Aj tesy na parazity ma v poriadku. V auguste by mal byt ockovani proti zltacke A, moze ist? zvladne to jeho organizmus? Alebo treba pockat, kym sa uzlina zmensi? Lekarka nam povedala, ze nas moze poslat na vysetrenie na hematologiu , prečo? Mozem mu to potierat octanovou mastou, neuskodi mu to? Zmiznu mu to alebo je potrebne nejake vysetrenie? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uzliny v slabinách môžu byť lokálna reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj niekoľko mesiacov, neviem, kam ho zvykne lekárka očkovať. Pokiaľ sa uzlina nezväčšuje, dieťa je zdravé, nemáva modriny, nočné bolesti končatín, krvácanie z nosa a iné príznaky nejakého ochorenia, nie je potrebné uzliny riešiť, prikladať na ne obklady a podobne.
    Očkovaný proti žltačke pokojne môže byť, aj keď sú uzlinky hmatné. Samozrejme ho lekár pred očkovaním vyšetrí a v danej chvíli podľa zdravotného stavu rozhodne, či môže byť očkovaný..

Podobné otázky

  • 2 roky zväčšené uzliny v slabinách

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, veľmi pekne vás prosím o radu, na koho sa mám obrátiť, prípadne akých vyšetrení sa dožadovať v našom prípade, lebo imunologička a detská lekárka nášmu problému neprikladajú veľký význam a neviem, či je to tak správne, mám obavy. Mám 2,5 ročnú dcéru, ktorá má už takmer 2 roky zväčšené uzliny v slabinách. Tie sa objavili, po prvom očkovaní Infanrixom hexa v 9. mesiaci života, (dovtedy sa hojila chránička po BCG vakcinácii), preto tak neskoro. Dcéra celkovo zle znáša očkovanie, z imunologického hľadiska má deficit IgA, ostatné všetko v norme, je zdravá. Uzliny sú približne veľké ako hrášok, stále rovnaké, nijako sa nemenia, nie sú bolestivé, sú pevné, ale je normálne, aby pretrvávali tak dlho??? Ako by ste postupovali v takomto prípade vy? Je potrebné vzhľadom na tak dlhú dobu nejaké iné odborné vyš, prípadne aspoň sono??? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste absolvovali imunologické vyšetrenie a uzliny sleduje aj vaša detská lekárka, myslím, že pri takomto náleze / uzliny sú malé, v priebehu času sa nemenia/ nie je sono ani ďalšie vyšetrenie potrebné. Pri akjekoľvek zmene je potrebné navštíviť lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: