Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zelená stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Môj trojmesačný syn máva z času na čas zelenú a dosť riedku stolicu.Je to pravda alebo len mýtus, že zelená stolica je známkou toho, že je dieťa nedostatočne kŕmené. Je dojčený, užívame Sab simplex, kvôli tomu, že mávame problémy s bruškom. Aby sa vykakal musíme cvičiť s bruškom a stolica je stále dosť riedka, avšak nie vodnatá. Stolicu máva každý deň. Pri narodení synček vážil 3 600g, teraz má 6 300 g.Chcela by som sa opýtať,či je to v poriadku.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zelená stolica naozaj neznamená, že diaťatko je podvyživené. Sledujeme predsa iné známky a parametre dobrého vývoja ako je spok ojnosť dieťatka, priberanie, močenie. stolica zozelená aj vplyvom vonkajšieho prostredia. Podľa uvedenej hmotnosti je všetko v poriadku.

Podobné otázky

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: Jana_Emanuelová Červeňáková_0520075208

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja dcérka bude mať 8 mesiacov a odmieta príkrmy,resp.zje len veľmi málo.Začali sme zeleninkou asi okolo 6.mesiaca,celkom jej chutilo,prvé 3 dni mrkva,potom 3 dni zemiak,3 dni bataty a po prvom dni s kalerabom dostala ekzém.Problemy predtým nemala,len suchšie miesta na koži a tie jej odrazu nepekne sčervenali.Vysadili sme teda príkrmy,kým sa koža neupokojí.Potom sme začali nanovo,tentokrát zemiakom.Asi jej nesadol alebo ho zjedla viac ako treba,lebo večer ho celý vyvrátila a dalších pár dní mala zelenkastu stolicu,ktorá aj páchla inak ako bežne.Zase sme teda dali prestávku v príkrmoch,kým sa to neupokojilo.Keď sme začali po tretíkrát,tak odmietala papať.Teraz zje,ale veľmi málo,hlavne zeleninovo-masového prikrmu.Napriek tomu,že toho veľa nezje,som doobeda pridala aj ovocie a s piškótami a poobede nemliečnu kašu.Ovocia aj kaše zje viac ako zeleninu,ale tiez je to málo,možno 2 kávové lyžičky.Je stále na materskom mlieku,ktoré ale od začiatku podávam odsaté z fľaše kvôli problémom s prisatím.Za 24 hodín odsajem asi 700ml.Je to pre ňu ešte dostačujúce množstvo?Vodu nechce piť vôbec.Ak by bolo treba prejsť na umelé mliečko,odporúčali by ste hypoalergenne?A čo s množstvom príkrmov?Je to podľa Vás problém alebo sa len treba obrniť trpezlivosťou a ponúkať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa v tomto veku určite má papať príkrmy, pretože mlieko nemá dostatočnú výživovú hodnotu pre takto staré dieťa.
    Na jednej strane ste sa veľmi ponáhľali so zavádzaním rôznej zeleniny, kaleráb, brokolicu karfiol dávam oveľa neskôr. Zelená stolica nie je dôvod na prerušenie príkrmov. Na druhej strane hneď od začiatku čo najskôr zavedieme mäso, pretože to je mlieku najbližšie / živočíšna bielkovina/ na druhej strane obsahuje železo, ktoré dieťa v tomto veku potrebuje. Množstvo jedla nie j e dôležité tak veľmi, len musí príkrm papať každý deň, spočiatku naozaj len niekoľko lyžičiek postupne si zvykne aj na viac. Takže podávajte mäsovo zeleninový príkrm, základ je králičie, teľacie, kuracie alebo morčacie mäso, zemiak, špenát, cukiny, mrkva. Do roka nedávam cviklu a fenikel. Brokolicu, kaleráb a karfiol uvarím v inej vode a pridám už uvarený. Mäso cca 30-50 gramov do roka každý deň. Už po troch týždňoch od začiatku dám aj do tohto príkrmu kávovú lyžičku detskej krupice/ tú treba uvariť/ alebo instantnej krupice babylove s lepkom, aby dieťa dostalo kontakt s lepkom. Až pošiestom mesiaci dávam ovocie/ len to ktoré rastie u nás, nemá červenú dužinu, nie je kyslé/ a do konca siedmeho mesiaca aj mliečnu kašu, ideálne bez príchutí, len ryžovú, ovsenú, pšeničnú. Buď zarobiť do umelého mlieka , formuly alebo mliečnu kašu robenú s vodou. Mäsovo zelneinový aj ovocný príkrm môžete dať aj vo forme pripravovaných fľaštičiek, hipp nestlé hami a podobne. určite by som dieťaťu, ktoré ešte málo papá príkrmy nedávala piškóty!!!!!!!!!!!!!!!!! Zasýtia ju a vôbec nebude chcieť papať. Piškóty zväčša do roka ani nedávam, až po roku. Do roka, po deviatom mesiaci môžete dať detské sušienky, nestlé a podobne. Po ôsmom mesiaci môžete dať žĺtok / nevynechávate mäso/ a po deviatom mesiaci biely jogurt s probiotickou flórou, len z pasterizovaného mlieka, nie ovčí ani kozí!!!!!!!!!!! Po desiatom mesiaci môžete dať aj červenú, lúpanú šošovicu. Znova pripomínam:musí ten príkrm dostať denne aj keď zje len jednu lyžičku!AK to budete robiť správne, ona sa zlomí a začne papať.

  • Grckanie dieťaťa

    , Autor: bronula

    Dobrý deň pani Dr. ,Malý má reflux - od samého začiatku sme pili bebu ar - na začiatku celkom ok aj mu chutnalo, potom sa všetko zmenilo zrazu štrajk v jedení - mliečko odmietal, nechutiolomu a vskuse z neho zvracal a mal škaredú smadlavú zelenú stolicu. tam sme boli nútení prejsť na hami ar, malý bol po nom spokojný štastný, negrcal chutilomu a stolicu mal peknú praženiocvú - ale posledné dni mám pocit že sa začína opakovať scénár ako pri bebe - malý mi ho moc nehce jesť, začal zase moc zvracať a zase zelená stolica a je v kuse nafúknutý, prdí jak poriadný chlap - je možné že mu už ani toto mliečko už nevyhovuje. Mám zase skúsiť tretie mliečko?? Neublížím mu stým. som z toho nešťastná, už prikr muje a z toho negrcá a snažím sa mu dať takú zeleninku a ovocie čo nenafukuje. Inak malý má 6 mesiacov, priberať chválabohu priberá. Len tá prílišná plynatosť, grcanie - som rada že mu príkrmy chutnejú, ale viem, že pre neho je stále prvoradé mliečko.
    dakujem za odpoved a krásny deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie som zástancom menenia mlieka, dokonca nie som ani presvedčená, že AR mlieko dieťa s bežným refluxom potrebuje.
    Pokiaľ nebýva chorý, nemáva zápaly dýchcích ciest a uší, tak možno by som prešla na bežné mlieko. Po jedení ho netreba hojdať , natriasať, trebo ho uložiť do polohy so zvýšenou hlavičkou. Je možnosť po vypití mlieka podať gastrotuss.
    V tomto veku by postupne mohol prejsť na tri bezmliečne príkrmy: dopoludnia ovocný, na obed mäsosozelneinový / nebojte sa podávania mäsa, jeho organizmus je už na jeho trávenie pripravený/ a večer pred kúpaním alebo spaním oblninovú kašu. Nepodávajte žiadne čaje ani vodu. Pre obmedzenie plynatosti podávajte coli prev a je vhodné podávať aj probiotika vhodné pre jeho vek.

  • Zmena farby stolice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že moja dcéra bude mať 15.5. 4 mesiace. dojčila som ju 1 mesiac. Odvtedy jej dávam Suner. asi týžden sa jej zmenila stolica na tmavo zelenú.neprikrmujeme ešte ničím akurát som jej začala dávať feniklový čajík cca 2 týždne dozadu. neviem či aj to môže mať nejaký súvis. inak nemá žiadne ťažkosti, len jej inú pravdepodobne zúbky hore, len ešte ich nemá prerezané. môže to byť nejaký problém?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čajík nie je potrebné dávať. Aj on môže byť dôvodom zmeny farby stolice. Zelená stolica, pokial je dieťa zdravé, netepltuje, nie je to hnačka nie je žiaden chorobný príznak.

  • Sedenie, príkrmy, stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, pani doktorka, mala by som na Vas 3 otázky.
    1., moja dcera mala teraz styri mesiace a silou mocou chce sediet. Mozem ju mat obcas polozenu na kolenach tak, ze sa neopiera a vlastne s mojou pomocou sedi? A aj tak ju drzat na rukach a prechádzat sa s nou?

    2., dcera je aj kojena aj dokrmovana. nasa lekárka nam povedala, ze o mame zacat s prikrmami lebo vraj teraz sa uz prikrmuje "po novom" - vsetky deti po 4.mesiaci. Mame zacat s mrkvou. Ja som len laik, kedze doteraz bolo vzdy ze len od 6.mesiaca, chcela by som vediet na tuto novinku vas nazor.

    3., dcera je chudokrvna a berie aktiferin, acidum folikum a pyridoxin. Má zelenu stolicu. Môze to byt od tychto liekov?

    Dakujem vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mozete, nesimie mat namahany chrbat vahou tela, ak sa o vas opiera je to v poriadku. Nedavajte ju sediet tak, ze je podlozena vankusmi.
    Je pravda, ze podla novych odporuceni je mozne prikrmovat po strvtom mesiaci ale nie vzdy je na to dovod. Ak dieta kojene dobre pribera, stale zacinam s prikrmami po siestom mesiaci je to individualne.
    Zelena stolica je od liekov. V tomto pripade by som po piatom mesiaci zacala prikrmovat masovozeleninovym prikrmom, kv;li zelezu potrebuje v strave maso, kojenie jej nestaci.

  • zelena stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcela by som sa spýtat ci je v poriadku ak moj maly ma niekedy zelenkavu stolicu niekedy zelenožltu.od narodenia mu davam flašu.normalne mava zltu stolicu.davam mu mliecko bebe pre start a caj.je to tym ze pije uz aj caj alebo je to nieco ine.kamoska mi povedala ze to moze byt tym ze ma niekedy studensie mliecko alebo caj.moj maly ma 6tyzdnov.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj ani vodu nepotrebuje, má dostatok tekutín z mleika, ktoré má mať teplotu 37 stupňov pri podávaní a má sa pripraviť pri každom podávaní čerstvé. zelená stolica, pokiaľ nie je častá, neobsahuje hlieny ani iné prímesynie je známkou ochorenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: