Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti chrípke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Pani doktorka chcem sa opýtať, či je možné zaočkovať proti chrípke aj 3 ročné dieťa. Malý mi začal teraz chodiť do škôlky tak uvažujem, že by som ho dala zaočkovať. Chorý mi nebýval vôbec, teraz už ako škôlkar bol 2 krát nachladnutý. Ak by bolo očkovanie možné, aký je váš názor, čo by ste mi odporučila.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetci odborníci zaoberajúci sa chrípkou tvrdia, že práve deti sú skupina, podobne ako starí ľudia, ktorú je potrebné očkovať v prvom rade. Dokonca už od veku pol roka. Takže odporúčam očkovať proti chrípke, najlepšie v polovici októbra. Ale nespoliehajte sa, že nebude mať nádchu a iné ochorenia. Očkovanie chráni len proti chrípke, ktorú vyvoláva vírus chrípky a má svoje príznaky, hlavne horúčku.

Podobné otázky

  • očkovanie proti chrípke u 3-ročného dieťaťa

    , Autor: mirka321

    Dobrý deň, syn má 3 roky a 4 mesiace, navštevuje MŠ a je vedený v alergologicko-imunologickej ambulancii pre poruchu bunkovej imunity - poruchu cytotoxicity, obštrukčnú bronchitítu IDS. V zimnom období nebýva chorí častejšie ako iné deti. Mala by som ho dať pre istotu zaočkovať proti chrípke? A aké máte skúsenosti, pokiaľ ide o nežiadúce reakcie na očkovanie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nežiadúce rekacie po očkovaní nemávam, faktom je, že neočkujem proti chrípke veľmi veľa. Nie preto, že by som nechela ja, ale preto, že ľudia nemajú záujem.
    Očkovanie detí je vyslovene odporúčané, preotže deti mávajú komplikácie chrípky často, podobne ako starší ľudia. Očkuje sa dvoma dávkami v odstupe jeden mesiac.

  • Očkovanie proti chripke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka chcela bi som sa spitat na očkovanie proti chripke moja dcerka ma 2 roki a 3mesiace a neviem či ju mam očkovat proti chripke hnn1 chorlava nieje len ked ju chiti tak mava aj horučku 40c° čo bi ste nam radili nie už neskoro na očkovanie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kým neprekonala chrápku v danej sezóne na očkovanie nie je neskoro. Očkujú sa deti od pol roka veku dieťatka , práve malé deti a starí ľudia sú komplikáciami chrípkového ochorenia ohrození najviac. Preto je stále vhodné , možné a správne dieťatko prit chrípke zaočkovať.

  • rotavirus a proti chrípke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň prajem pani dr. chcem sa spýtať, v akých prípadoch by ste odporúčali očkovať proti rotavírusom? a či vôbec odporúčate svojim pacientom toto nepovinné očkovanie.prvé dieťa som nedala zaočkovať... akosi som si neuvedomila ten termín do kedy treba dať... a uvažujem o očkovaní teraz pri druhom dieťati.. lebo sa nám už v rodine stalo, že bolo dieťa hospitalizované s určitou chorobou v nemocnici a odtial si donieslo hnačky a znova skončilo v nemocnici. A kedy treba zrealizovať očkovanie proti chrípke pre syna, ktorý pôjde od septembra prvý raz do škôlky a je náchylný doteraz na prechladnutie - horné dýchacie cesty a kašlík. Kedy sú tie obdboia na očkovanie, aby sme to včas podcyhtili a nedoniesli si zo škôlky chrípku... dokáže očkovanie proti chrípke eliminovať i prípadné časté prechladnutia? Zaoberám sa myšlienkou kúpiť domov inhalátor. Odporúčate inhalovať aj preventívne, alebo iba počas ochorenia... máme doma. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S inhalátorom vám veľmi neporadím. Je potrebné udržiavať určitú vlhkosť ale inhalátor ako taký je určený na vdychovanie vodných pár pri ochorení.
    Očkovanie proti rotavírusom odporúčam hlavne u detí,u ktorých je pravdepodobnosť, že budú navštevovať často zdravotnícke zariadenie / napr. srdcová vada, nedonosené bábätko a podobne/, ale o očkovaní informujem všetkých rodičov a je na nich, či svoje dieťa nechajú zaočkovať. Myslím si, že rozumní rodičia, ktorí sa snažia chrániť svoje dieťa pred ochorením, ktoré nemusia podstúpiť, keďže na neho existuje očkovanie, svoje dieťa zaočkujú. Nezabúdajte, že očkovanie musí byť ukončené do konca šiesteho mesiaca veku dieťaťa.
    Očkovanie proti chrípke v danej sezóne sa vykonáva od konca septembra, je možné očkovať aj začiatkom nasledujúceho roka. očkovanie proti chrípke chráni len proti chrípke, proti iným vyvolávateľom nádchy, kašlíka a podobne/ tie však nebývajú s takým závažným priebehom a nemávajú časté komplikácie/ toto očkovanie nechráni.

  • očkovanie proti chrípke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,prosím chcela by som sa opýtať.Máme dvojičky chlapček + dievčatko-2r.8 mes..minulý rok sme sa dali očkovať proti chrípke.chrípka nás obišla -tento rok sme mali 1 x virózu a teraz pred týždňom sme ukončili ATB /po prvý krát sme užívali/ liečbu pre angínu.Včera dávali v TV ,že začala chrípková sezóna.
    chcem sa teda opýtať nie je už neskoro na očkovanie ?
    Naša pediatrička nás upozornila,aby sme si to rozmysleli - každou vakcínou proti očkovaniu následne znižujem-poškodzujem imunitu dieťaťa.trochu ma to prestrašilo.Teraz neviem čo je dôležitejšie,znížená imunita dieťaťa /ak je to naozaj tak/,alebo možné komplikácie chrípky ...
    vakciná: Influvac je pre nás vhodná ?
    ďakujeme pani doktorka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkoanie určite neznižuje imunitu!!!!!!!!!
    Na očkovanie vôbec nie je neskoro, práve naopak počkala by som do začiatku októbra. Pre deti by som možno volila radšej vaxigrip alebo fluarix, sú inak robené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: