Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Podobné otázky

  • Časté dlhé a hlasné prdiky

    , Autor: Sabina75319

    Dobrý večer chcela by som poradiť naša dcérka má už 10 dní taký problém že má časté a dosť hlasné prdiky.V Januári bude mať 4 roky.Vzdy ráno sa napapa,potom sa naobeduje a ešte si dá niečo vtedy to začne prdiky veľké a dosť často a také dlhé.Potom sa to ukľudní aj po vykakany sa to ukľudní a v noci už vôbec.A na druhý deň zase to isté.Mala aj pár dní takých že iba sem tam si prdkala.Berie probiotiká a Espumisan L a fenyklovy čajík pije.Velmi sa bojím či to nieje niaka veľmi vážna choroba čo ani nechcem napísať ani vysloviť určite budete vedieť ako lekár čo myslím.Sem tam to málokedy sa raz za deň sťažovala že ju bolí bruško ale už minimálne 7 dní nehovorila že ju bolí.K lekárke sme samozrejme objednaný na komplet vyšetrenie.Ona je taký malý domased ťažko ju dostať von či to nemôže byť aj tým že nemá pohyby len behá po dome ????.Aj to som uz čítala na internete celiakia,alergia na latozu ale vyrážky nemáme ziadne a ešte aj niaka alergia na cukor tuším tam bola písaná a toho sladkého spapa dosť.Ďakujem veľmi pekne za každú radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť nedostatok pohybu. Taktiež niektoré jedlá robia tento problém. teraz sa hodne papá kapusta a podobne, tak zistite, či to nemôže byť z toho. Feniklový čaj nedávajte, môže potencovať very a prdkanie. Espumisan je v poriadku.

  • CELIAKIA

    , Autor:

    Dobry den Chcela by som sa informovat moja pediatricka mojmu 2,5 rocnemu synovi nasadila dietu celiakiu,muku pouzivat bezlepkovu a taktiez vylucila mlieko a mam mu davat ryzove mlieko ALPRO co mi odmieta.zobrala aj krv na lepok vysledky su-S-Anti-TTG Iga-0,89,HOdn 0,00-8,00,S-IgG-7,5 5,4-13,4, S-Iga-0,57 postupovala spravne ze nasadila dietu.maly mi vobec nechce jest,rano nejaky chlebik s masielkom,jogurt bezlepkovy.obed vobec len obcas,polievky len niekedy,druhe jedlo vobec.davam mu na pitie 100 percentnu jablkovu stavu moze to pit,davam aj ovocny detsky caj,predtym mal stolicu velmi tvrdu preto sa mu brala krv na lepok.stolica sa mu upravila,kazdy den kaká.DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednoznačne platí, že ak je podozrenie na celiakiu aj pri pozitívnom laboratórnom náleze u pediatra, má byť dieťa odoslané ku gastroenterológovi a to bez nasadenie bezlepkovej diéty!!!!!!!!!!!!Z uvedených hodnôt si ani nemyslím, že sú pozitívne na celiakiu/ každé laboratórium môže mať iné referenčné hodnoty/.
    Neviem aké má vlastne dieťa ťažkosti.
    Aj keby bola dokázaná celiakia, nie je žiadny dôvod vylúčiť zo stravy dieťaťa mlieko, v tomto veku by ešte do troch rokov mal dostávať ako mliečnu porciu umelé detské mlieko, formulu a má denne vypiť maximálne 300-až 500 ml ale v tom už je aj jogurt, mliečne výrobky syry a mlieko v strave. Ak je podozrenei na celiakiu žiadajte gastroenterologické vyšetrenie a nedodržiavajte žiadnu z uvedených diét a obmedzení!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bolesti brucha

    , Autor: Peťa28

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Prosím Vás o radu. Mám 10 ročného syna,ktorý sa stále sťažuje na bolesti bruška v okolí pupku.Každý deň už od decembra.Sme vedení aj v gastroambulancii,má od mala intoleranciu laktózy, diétu dodržiavame.Mal kolísave výsledky HIT, držali sme 2 mes. prísnu dietu, nepomohlo, pani doktorka povedala,že v tom prípade nemá zmysel ju držať. Prešli sme od alergo-imunológa,cez dietológa, psychológa až po hospitalizáciu na gastrooddelení, kde mu boli odobraté vzorky krvi,moču,stolice,urobená gastrofibroskopia i sono bruška a čriev,všetko mal v poriadku, nemá helicobactera, podľa stolice ani parizity,či iné vírusy,ale bolesť naďalej pretrváva. Vždy sa k bolesti pridružia návaly tepla, stále sa chytá za čelo,či nemá teplotu,častokrát úplne zbledne a ostanú mu studené ruky. Stolicu má pravidelnú. Hoci mu nevyšla celiakia,vyradila som mu na čas lepok.čo znamenajú tie návaly?čo by ste mi ešte odporučili dať vyšetriť,ako mu pomôcť?
    ďakujem pekne

  • Dobrý deň

    , Autor: erika-111

    Dobry den mam syna ma 4 roky a ma problemi zo stolicou uplne sa nevicisti este velki kus mu zostava v konecniku.Tak nas odporucili na zakrok biopsiu.Tak mame strach ci by to nemohlo bit aj celiakia.Prosim poradte

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento príznak môže byť príznakom rôznych ochorení, od celiakie, cez ochorenie hrubého čreva tzv. hirschprungova, choroba, mnohé iné ochorenia až k funkčnej zápche. Ak je už stanovené vyšetrenie na biopsiu čreva, pravdepodobne už lekári majú podozrenie na konkrétne ochorenie. Je potrebné vyčkať na výsledok vyšetrenia a potom sa stanoví diagnóza a následne aj liečba.

  • riedka stolica uz 4 mesiace

    , Autor: mariana78

    Dobry den pani doktorka, syn 2 roky kojeny 18 mesiacov do septembra, inak velmi prospievajuci ma od konca novembra problemy s riedkou stolicou. Stlica z pociatku boli 3-5x za den riedka (ako blato, skor oranzovej/zltej farby) s nestravenymi kuskami, pri tom sa mu pridruzili choroby v polke decembra najskor slitvaka, po dalsich dvoch tyznoch kasel a spol, v stolica sa premenila na hlienovitu a smradlavu. Na zaciatku januara 1x hospitalizovany na infekcnom, diagnoza rotavirus, po dalsich dvoch tyznoch opat hospitalizovany s horuckami a opat riedkou stolicou, nic nebolo potvrdene ziadne parazity, virusy, ani bakteria vsetky vysledky v norme, nasledna navsteva u gastroenteorologa. Vsetky vysledky negativne a to celiakia, mliecny cukor, vsetky typy bielkovin aj mliecnych, vajce, mandarinky no skratka vsetko co sa da zistit z krvy . Tak isto dychove testy na laktozu bola negativna. Sme zufali, stolica je stale riedka a 3-5x za den. Dnes boli dokonca mokre prdy, stolica opat s hlienom s sirovim smradom. Dietatu inak chuti, aj napriek ziadnym alergiam nepodavam dietatu ani mliecne vyrobky, podavam cucoriedky, banany, jablka (hruska ho okamzite prezenie, tak isto aj hrozno), podavam starsie pecivo, ryzu, mrkvu, maso dusene. Probiatika 2-3x denne, rano Dophilus enfatin a poobede Enterinu. Toto uz tyzden a stale sa stav nezlepsuje. Dva dni som skusila velmi prisnu dietu mrkva, ryza a bezvajecne cestoviny, banan, a stare pecivo, len vtedy je stolica ako tak pevnejsia ale nie uplne. Co mame robit, ake vysetrenia by sme mali este podstupit? Alebo kde robime chybu? Gastroenteorolg hovori ze je zdravy, ale stolica tomu nenasvedcuje. Oducanie od plienok nie je mozne kedze pri kazdom tretom prde sa pokaka....Dakujem za kazdu radu!!!! s pozdravom Mariana Kollarova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či pri týchto opakovaných denných stoliciach, iste sú riedšie a obsahujú akoby nestrávené zbytky, dobre prospieva, teda priberá, rastie a vyvíja. sa. Ak áno, nieje potrebné zúfať. Aj keď boli parazity vo vyš. negat, nevylučujem ich, veľmi ťažko sa diagnostikujú a málo kto to vie. Okrem toh môže byť táto častá stolica následkom rotavirovej infekcie, je potrebné niekoľko týždňov až mesiacov držať bezmliečnu diétu. Teraz neriešte odúčanie odp plienok ale ani sa nebojte, že máte choré dieťa. Nie je to pravda. je potrebné sledovať stolicu ale aj hmotnosť a vášku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: