Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Červené fľaky po tele

    , Autor: Deneca

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť.
    Môjmu synovi (5 mesiacov) sa na tele robia červené fľaky s pľuzgierom v strede, vyzerajú ako štípanec od komára. Sú viditeľné prevažne na nohách, rukách a tvári. Objavia sa a po cca pol hodine samé zmiznú. Neskôr sa objavia znovu na inom alebo aj tom istom mieste.
    Teploty nemá a pravdepodobne ho tie fľaky nesvrbia (neškrabe sa a je stále vysmiaty a aktívny). Je plne dojčený, zatiaľ bez prikrmov. Kúpeme ho iba v čistej vode a natierame ho iba kokosovým olejom. Môže to byť alergická reakcia? Väčšinou sa to objaví keď ho kúpeme - už pri vložení do vody sa objaví zopár fľakov ale aj pri dojčení. Občas si ich všímam aj keď ho prebaľujem. Je zaočkovany (očkovany bol v Anglicku) a doteraz prekonal iba nádchu.
    Môžem poslať aj fotky. Vedeli by ste mi poradiť? Ako postupovať? Je nutné spraviť nejaké obmedzenia pri mojom stravovaní? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade by som vyradila kokosový olej. V tomto veku je lepšie ho natierať vhodným telovým mliekom bez parfémov, ideálne lipicar roche a podobne, bežne napíšeme deťom jednoduchý krém s kyselinou mliečnou. Keďže sa to prejaví pri alebo po kúpaní, súvisí to iste so zmenou prekrvenia kože. Preto to aj spontánne zmizne. Sem sa fotky posielať nedajú ale je dobré to sfotiť a konzultovať svojho lekára. Podľa informácií sa nejedná o ochorenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: